В Харвардския университет се състоя церемонията по връчването на Антинобеловите награди, като сред лауреатите тази година попаднаха изследвания за ползата от страстните целувки и къде боли най-много от ужилванията на пчели.

domestic-hen-850339_640

В оспорваната категория на медицината взеха връх два екипа. Те проведоха редица експерименти, за да изяснят какви са биологическите ползи за организма при страстната целувка. Оказало се, че това приятно занимание като минимум има поне един положителен ефект – снижаването на риска от алергия на кожата.

В областта на физиологията и етимологията тази година отличието отиде при американски учен от Корнелския университет Майкъл Смит, който изясни в кои части на тялото ужилванията на пчелите са най-болезнени. За да стигне до своите заключения изследователят изпробвал в продължение на няколко месеца различни ужилвания. Изводът – най-болезнено се усеща жилото в областта на носа и гениталиите.

За 25-то издание на призовете Антинобеловият комитет отличи трима учени от университета в Джорджия, които установиха, че бозайниците средно уринират за 21 секунди. Екипът по традиция бе награден с банкнота от 10 000 милиарда зимбабвийски долара. Тя бе връчена на екипа от истинския Нобелов лауреат за икономика за 2007 година, американеца Ерик Маскин.

В областта на математиката комитетът отличи двама австрийци от университета във Виена. Използвайки статистически модели, те изчислиха дали е било възможно мароканският султан Мулай Исмаил да е станал баща на 888 деца, родени между 1697 и 1727 година, както твърди легендата. Антинобеловите лауреати установиха ,че това е било възможно да се получи както в статистическо, така и в биологично отношение. За това са му помогнали 4-те му съпруги и 500-те му наложници от харема.

Антинобеловият принос в биологията тази година се падна на чилийски учени от университета в Сантяго. Техните задълбочени изследвания стигнаха до извода, че когато един бройлер бъде снабден с изкуствена опашка, той автоматично се сдобива с походката на динозавър.

Комичната церемония по раздаването на Антинобеловите награди бе учредена през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието „Годишник на невероятните изследвания“ и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф.

„Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите“, споделя Ейбрахамс.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара