Имунитетът е онази магическа дума, която лекарите използват, когато не могат да ви обяснят от какво страдате. И обикновено са прави. Защото имунитетът представлява силата на организма да се бори сам с всичко, което вие и околната среда му причинявате.

fitness-332278_640

Ако на всичко отгоре току-що е преживял зимата, задачата му се усложнява. Недостигът на слънце и пресни плодове и зеленчуци, както и нападащите вируси, са го изтощили. Справедливо е да наградите тялото си с грижи и

да му се отплатите за устойчивостта

Ако забравите да го направите, не се чудете, че организмът ви се бунтува с постоянна леност (пролетна умора) и податливост на простудни заболявания. При нисък имунен статус простудните заболявания могат да бъдат дразнещо продължителни, да се повтарят няколко пъти и дори да се превърнат в хронични. Най-чести са дихателните възпаления, но дамите са сериозно застрашени и от инфекции на пикочните пътища.

Разбира се, най-важен е класическият метод за поддържане на здрав дух в здраво тяло – природосъобразен живот с повече движение навън и разнообразна храна. Специалистите казват, че

при балансирано хранене

с ежедневна консумация на зеленчуци, плодове, зърнени храни, мляко, месо, риба и ядки, не се налага допълнителен прием на витамини и минерали. Казват още, че тялото ги усвоява най-добре, когато се приемат от естествените им източници. И не, киселите краставички в мазния чийзбургер от “Макдоналдс” не го правят хранително безценен. Всяка продължителна термична обработка намалява качествата на храната. Вредата от консервантите и оцветителите пък е известна отдавна. Затова и лекарите съветват да се придържаме към суровоядството, което ни дава най-много витамини и минерали.

eat-191902_640

Витамините са органични съставки, които

организмът сам не може да произведе

Те регулират повечето важни процеси в организма ни – добив на енергия, синтез на собствени протеини. Минералите са неорганични съставки, нужни за нормалното функциониране на клетките. Те поддържат електролитния баланс, изграждат костите и зъбите, подпомагат витамините в тяхната функция. Витамините и минералите участват в регулацията на обменните процеси, влизат в състава на много ензими и хормони.

Децата, които растат, възрастните хора с отслабен имунитет и хронични заболявания, бременните и кърмачките имат по-силна нужда от имуностимулатори. От допълнително подсилване на организма се нуждаят и прекаралите сериозни заболявания, както и хората, подложени на тежък физически и психически труд.

Има специфични и неспецифични имуностимулатори. Първите завишават имунитета на организма към специални микроорганизми и задължително трябва да се предписват от лекар. Вторите действат общоукрепващо за организма. Такива са повечето

витамини, минерали и добавки

от растителен произход, за които можете да се консултирате с фармацевт.

Ако си набавяте витамини и минерали само чрез храната, не можете да прекалите. Ако обаче взимате хранителни надбавки, задължително следете за каква възрастова група са предназначени и каква е препоръчителната доза. В противен случай има опасност полезните допълнителни вещества да се превърнат в отровни за организма.

vitamin-b-871135_640

Усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) от храната е свързано с участието на липиди. Водноразтворимите нямат нужда от такива „помощници“. Мастноразтворимите се натрупват в мастните депа на тялото и свръхприемът им може да доведе до токсична хипервитаминоза. Докато свръхприемът на водноразтворими витамини обикновено е безопасен и ако приемете повече, отколкото са нужди на тялото ви, ще ги изхвърлите с урината.

Откъде да си ги набавим?

Витамин А – рибено масло, черен дроб, яйца, мляко, моркови, спанак, кайсии, домати

Витамини от групата B – зърнени и бобови храни, черен дроб, яйца, мляко, месо

Витамин С – шипки, касис, ягоди, чушки, магданоз, коприва, спанак

Витамин D – образува се в тялото под въздействието на слънчевите лъчи, а също от рибено масло, яйца, черен дроб

Витамин Е – житни зародиши, растителни масла, зелени зеленчуци

Витамин К – зелени зеленчуци, яйца, мляко

Какво се случва при авитаминоза?

Витамин А – кокоша слепота

Витамин D – рахит

Витамин Е – неврологични симптоми

Витамин С – кървящи венци

Какво се случва при хипервитаминоза?

Витамин А – анорексия, повръщане, замаяност, главоболие (остра хипервитаминоза); увеличаване на черния дроб и далака, анорексия, кървящи устни, кръвотечение от носа (хронична хипервитаминоза)

Витамин D – анорексия, гадене, разстроен стомах, главоболие (остра хипервитаминоза); загуба на тегло, запек, треска (хронична хипервитаминоза)

Какво се случва при недостиг на минерали?

Желязо – анемия

Цинк – дерматит, косопад

Йод – умствено изоставане

Селен – кардиомиопатия

Какво се случва при свръхприем на минерали?

Магнезий – нервно-мускулни симптоми, бъбречна недостатъчност, гадене, повръщане

Желязо – ендокринни проблеми, артрит, чернодробна цироза

Цинк – нарушена функция на имунната система, анемия, повръщане, болки в стомаха

Мед – слабост, анорексия, последвани от чернодробна некроза и кома

Селен – потискане на растежа, увреждане на черния дроб, гадене, разстроен стомах

Калций – промяна в мускулния тонус, запек, гадене

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара