Хормоните (тайните властелини на съдбата ни. ), са наричани още от най-ранните им изследователи с гръцката дума, означаваща „движа, подбуждам“.

На науката са известни повече от сто хормона, открити в резултат на приблизително век и половина изследвания. В тази статия  ще разкажем за хормоните –  прогестерон и мелатонин.

За чувството на удовлетворение отговаря хормонът прогестерон.

Този хормон действа максимално ефективно по отношение на женската репродуктивна система (дори наименованието му от латински се превежда като „в полза на бременността“), но той е отговорен и за още много други неща.

Нали знаете, че о,2% от хората имат генетично заложен тотален дефицит на прогестерон или пък някакъв дефект на рецепторите; сега учените изследват това, но изследователският материал е оскъден. Такива хора са в състояние да изпитат чувство на удовлетворение само за кратък МИГ или пък то никога не ги сполита. Каквото и да правят, все им се струва недостатъчно. Те се изкачват на върха в политиката, бизнеса и спорта. Това са много, много успели хора. Но фактически единственото, което им носи удовлетворение, е властта.

Най-често това са мъже.

Нито една жена на света и никакви деца не могат да задържат такъв мъж и баща. За него на първо място винаги ще стои работата му. Как мислите дали си струва да завиждаме на такива хора, или трябва да им съчувстваме? Важно ли е за вас дали партньорът ви изпитва не само удоволствие, но и чувство на удовлетворение?

Безусловно. Така че – прогестерон, този хормон на спокойствието и хармонията.

Нали забелязвате, че с възрастта все по-трудно понасяте болка? Всъщност защо едни хора издържат на болката от процедурите, а други не могат? Въртят се насам-натам, видиш ли…

Прагът на болка се определя от различни фактори, но най-често зависи от нивото на прогестерона. Хората с много прогестерон спокойно понасят болката, защото имат висок праг на поносимост към нея. А онези, които имат малко прогестерон, пищят до безкрай и подскачат всеки път.

„Имам пъпки, но изобщо не мога да изтърпя почистването. Толкова ме боли!“ – истинска класика за дефицит на прогестерон. Съчетание между акне и много нисък праг на болка.

Тук няма никаква случайност.

Прогестеронът е хормон на бременността

и благодарение именно на него жените могат да изтърпят надпределната болка при раждането, а тя, без никакво съмнение, е точно такава и е абсолютно непоносима освен при бременност.

Прогестеронът е мощен невростероид, има дори данни, че се прилага при черепно-мозъчни травми. Но дори и

и най-обикновена травма ефектът от него ще е положителен, стига в тъканите да има минералокортикоидни рецептори, към които прогестеронът има афинитет. Именно той премахва отока и потиска асептичното възпаление.

Когато пътувам, винаги нося със себе си прогестеронов крем, който чудесно помага при спортни натоварвания, навяхвания, болки в мускулите. Разбира се, ефектът не настъпва след пет минути, но значително се ускорява бързото зарастване и възстановяване на травмираното място.

На какво още влияе прогестеронът?

Има един прословут синдром, който директно зависи от нивото на този хормон. Та този синдром има пряко отношение към изкуството. Изкуството… да се изпада в истерия. Това е знаменит синдром и е време да поговорим за него по-подробно.

Впрочем, мнозина не вярват, че той съществува. Казват: „Само си измисляте. Няма такова нещо, защото изобщо не би могло да го има. И точка. Прикривате се с него, размахвате го като плашило насам-натам. Като червено флагче. Това си е психосоматика – проблемът е в главата ви.“

Само че 6о% от жените са на друго мнение.

За какво става дума?

Разбира се, за предменструалния синдром (ПМС).

Промени в настроението, сълзливост, агресивност, злоба, нервност, сънливост или пък безсъние и дори желание да убиеш някого. Трупане на килограми, отоци и тежест в краката, подуване и болезненост на гърдите, болки, повръщане, мигрена, припадъци, треперене, падане или вдигане на кръвното налягане. Повишен апетит, преяждане, постоянно желание за нещо сладко или за шоколад или обратното – за нещо солено, промяна на вкуса, проблеми с изхождането (разстройство или запек), подуване на стомаха и къркорене. Понижаване на прага на поносимост на болка. Пъпки. Изрази от рода на: „Не се ядосвай, изяж едно бонбонче, не викай, обичам те, ела да те прегърна“. Или: „Я се стегни, парцал такъв, стига си ме будалкала, писна ми вече!“ Само че не помага. Нито едното, нито другото.

Хората, които не вярват в ПМС, просто на са били от другата страна на барикадата. Това е проблем, подценяван не само от традиционната медицина, но и от жените. Именно от техните уста често може да се чуе: „Само си измисляш“. Майките не вярват на дъщерите си, учителите – на ученичките, че даже и някои гинеколози не вярват на пациентките си.

Предменструалният синдром винаги представлява промяна на хормоналния фон. Жената е същество, което има цикли, и нейният хормонален фон се променя във всяка фаза на цикъла. Ние сме различни по време на менструация, на овулация и на ПМС и така трябва да бъде.

Природата, например, е предвидила засилване на либидото по време на овулацията, за да може човешкият род „да се плоди и размножава“ Наистина обаче не знаем дали тя е имала предвид и желанието да убиеш някого, отоците и копнежът за нещо сладко, когато зачатието не се е състояло.

И въпреки всичко ПМС не е норма. Синдромът съществува и се проявява при повечето жени. Но както съм казвала много пъти, нормите не са референтни стойности и наличието на такъв синдром при по-голямата част от жените също не е норма.

В основата на предменструалния синдром все пак са две патологични състояния: инсулиновата резистентност и естрогенното доминиране, които са тясно свързани помежду си. На техния фон намаляването на прогестерона е нещо критично за организма и тогава… Здравей, ПМС!

Прогестеронът е не само хормон на бременността и чувството на удовлетворение, той има и множество системни ефекти, които не са свързани с репродуктивните

способности. Именно те са причината за появата на ПМС или пък са фактор за неговата липса.

Бих искала да се спра и на още един хормон. Произвежда го епифизата, за да може да се предава информация за светлинния режим на околната среда към вътрешната среда тялото.

Става дума за мелатонина, хормона на съня.

Вие май не си доспивате – точно на вас говоря, ако сте  сред тези, които две седмици подред спят само по шест часа в денонощието. Тогава умствените и физическите ви способности се понижават до такава степен, все едно сте бодърствали четиресет и осем часа.

Хроничното недоспиване има пагубен ефект върху здравето и красотата, тъй като то води до системно нарушаване на производството на мелатонин, този диригент на хормоналния оркестър, на чиято вълшебна палка е подвластно и самото Време.

Ние работим в осветени офиси, лягаме си да спим с електронни занимавки в ръце и употребяваме огромно количество кофеин. Живеем с илюзията, че сме се наспали, използваме различни средства, които ни дават възможност да се чувстваме бодри, макар че на практика нещата са много по-сериозни.

Мнозина се лишават от пълноценен сън,

за да бъдат по-продуктивни и да постигнат нещо повече, но постъпвайки така, само спъват осъществяването на своите планове.

Според направените проучвания в САЩ хроничното лишаване от сън на работниците води до обща загуба от поне 100 милиарда долара годишно.

За да се наспят, повечето хора на планетата се нуждаят от седем до девет часа сън през нощта. Децата и старите хора трябва да спят още по-дълго.

Статистиката е неумолима: всеки час недоспиване води до преяждане, равностойно на 600 излишни килокалории, тоест първата последица от липсата на сън е наднорменото тегло в резултат на настъпилия хормонален дисбаланс и на стремежа сънят да се замести с ядене.

За да отслабнете, трябва да спите –

как ви се струва това? И да пиете мелатонин.

Дефицитът на сън е разбойник, който ни отнема работоспособността, умението да мислим, здравето и доброто настроение. И красотата. Точно така. На лицето ви е изписано, че имате хронична нужда от сън и това личи по сенките под очите ви, по изтощението на лицето ви и дълбоко врязаните бръчки.

Ние сме свикнали да решаваме проблемите си за сметка на съня. Всъщност онези от моите пациентки, които спят не по-малко от осем часа, се радват на многократно по-добър ефект от естетичните процедури в сравнение с тези, на които не им достига сън.

Опитайте се да си лягате по-рано и да спите по-дълго.

Изглежда лесно, нали? Защо тогава да не опитате?

Тишина, плътни щори, прохлада, приток на чист въздух и никакви електронни джаджи. Ние спим и бодърстваме на цикли, подчинявайки се на циркадния ритъм (биологичния ритъм).

 • 21,00 – начало на производството на мелатонин.
 • 2,00 – дълбок сън.
 • 4,0 – часът, когато телесната температура е най-ниска. Бодърстването по това време е особено вредно.
 • 6,0 – нивата на кортизола се повишават, което помага на мозъка и тялото да се събудят. По-рано ставах в шест без двайсет, сега вече – точно в шест.
 • 7, 0 – организмът окончателно преустановява изработването на мелатонин.
 • 9,0 – половите хормони достигат своя пик и това е най-доброто време за секс вместо да обсъждате G-точката. Впрочем, това безсмислено обсъждане е и една от причините за романсите на работното място.
 • 10,00 – пик на умствената активност.
 • 14,30 –  върхова форма на системите, които отговарят за двигателните умения и координацията.
 • 15,30 – най-подходящото време за реакция.
 • 17, 00 – най-активно функционират сърдечносъдовата и  мускулната система. Време е за фитнес.
 • 19,00 – кръвното налягане и температурата на тялото се повишават.

Поне нещо от вашия режим съвпадна ли с този?

Само че тук не виждам кога е най-подходящо да се ходи  при специалист козметолог, но от опит знам, че пациентите понасят по-леко инжекциите през първата половина на деня, макар че по-често ги правят през втората (след работа). А козметичните процедури дават по-добър ефект и са по-приятни след 14,00 часа.

При безсъние синтезът на мелатонин и неговият метаболизъм се нарушават рязко, а това стократно умножава риска от онкологични заболявания. Нали помните моята пламенна реч във връзка с нощния труд? Повтарям още веднъж: работете през деня. Ако няма възможност да промените графика си, непременно вземайте мелатонин. И не оставайте до късно нощем с разни електронни джаджи в ръце. Живейте през деня, така го е предвидила природата.

Текстът е откъс от книгата на д-р Ирина Баранова „Биохакинг. Бъди най-добрата версия на себе си”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара