За 26-ти път Банско ще бъде столица на джаз музиката от 5 до 12 август 2023 г.  Участие в Банско джаз фестивал ще вземат участници  от 16 държави, 188 изпълнители в над 30 концерта на дневна и вечерна сцена. Джаз академия за  млади музиканти, джаз-точки на различни места в града, нощни джем сешъни и много интересни съпътстващи събития – изложби, лектории и игри, подготвят съорганизаторите на фестивала.

На пресконференцията, организирана от Община Банско и Асоциация „Фестивалите в България”, кметът Иван Кадев заяви готовността на Банско за поредното издание на фестивала.

Илияна Щерева, председател на УС на Асоциация „Фестивалите в България” представи програмата на Банско джаз фестивал 2023, в която ще има интересни музикални проекти и хедлайнери от световна величина. Началото на фестивала ще бъде нестандартно със „Среща в приказка(та)” – концерт на щрайх-секцията на Симфоничния оркестър на БНР, а на финала  ще свири световноизвестният пианист и композитор Алфредо Родригес.

Над 30 български и чуждестранни изпълнители и групи ще излязат на сцената на Банско джаз фестивал този август (5-12.08), за да представят своите музикални проекти. Акцентът в това издание на фестивала са специалните проекти и колаборации създадени за Банско джаз фестивал. Това издание

покрива широки музикални територии

със звезди от България и с гости от Австралия, САЩ, Великобритания, Италия, Германия, Словения, Косово, Куба, Колумбия, Израел, Франция, Норвегия, Германия, Нидерландия и Украйна.

И тази година в градския парк на Банско ще има сцена за млади таланти и джаз точки, които ще допринасят за цялостната атмосфера на фестивала. За втора поредна година ще се проведе и Джаз Академия – Банско 2023, в която млади изпълнители и музиканти ще имат възможността да учат от големите имена в джаза.

Откриването ще е повече от впечатляващо със „Среща в приказка(та) с музиката на Йосиф Цанков“,  концерт за Симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон – Венцислав Стоянов и Симфоничния оркестър на БНР.

В програмата тази година големите имена са много като Алфредо Родригес – знаково име в света на джаза. Пианистът Хесус Молина идва от Колумбия със Лос Дромерос. Джаксън Матод квинтет, Великобритания.

Не може да пропуснем

новите проекти на  JP3 и Мирослава Кацарова

трио – Bluetronic, на българска сцена се завръща и Шеки Ходжа от Косово, който ще представи своя проект Шеки и приятели. Мауро Сигура квартет, Италия; Показ трио, Украйна; Гашпър Селко квинтет, Словения.

В тази богата програма намират място и мултикултурни формации от Ари Ерев трио, Израел – България; Петър Славов специален квартет, България – САЩ – Германия; Вероника Тодорова & Кристофър Херман, България – Германия; Луси Удуърд квартет, САЩ – Великобритания; Еспен Ериксен трио & Анди Шепърд, Норвегия – Великобритания; Георги Корназов квартет, Франция – България; Еспен Ериксен трио & Анди Шепърд, Норвегия – Великобритания.

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на сайта на Банско джаз фест www.banskojazzfestival.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара