Любимият цигулар на родната публика Светлин Русев и Софийската филхармония под палката на младия диригент Авишай Шалом ще представят на 27 април Първия концерт за цигулка на Карол Шимановски. Във втората част на вечерта ще звучи красивата Симфония №1 от Густав Малер.

Кaрол Шимановски е една от най-забележителните личности на полската култура от първата половина на ХХ век, най-яркият полски композитор след Фредерек Шопен, „баща“ на съвременната полска музика. Освен композитор, той е пианист, педагог, музикален критик, пътешественик, изследовател на древните култури, писател, поет, либретист, художник…

Първият му концерт за цигулка се смята за един от първите съвременни концерти за цигулка, които отхвърлят традиционната до тогава естетика.

Написан е през 1916 г., докато композиторът е в Зарудие, Украйна. Пол Кохански съветва Шимановски по време на композирането на концерта и по-късно той написва каденцата. Творбата е посветена на Кохански. Вероятното вдъхновение за концерта е Noc Majowa, стихотворение на полския поет Тадеуш Мичински. Концертът не следва и не дублира поемата, но екстатичната, разкошна музика на Шимановски е идеален спътник на езика на Мичински.

Премиерата на концерта е на 1 ноември 1922 г. във Варшава със солист Юзеф Озимински. Този концерт вдъхновява Бела Барток при написването на неговия Втори концерт за цигулка.

Авишай Шалом е диригент с еврейски произход,

който живее в Германия. Той е носител на Първа награда  от второто издание на Международния конкурс за диригенти „Артур Никиш” в  София (България) през 2022, преборвайки голяма конкуренция.  С този приз е удостоен единодушно от журито за своя „изключителен професионализъм, солидна подготовка и дълбока чувствителност”.

От лятото на 2022 Шалом заема позицията на хормайстор и капелмайстор в Schleswig-Holstein Landestheater  във Фленсбург, където работи редовно с хора и дирижира оперни представления.

След спечелването на Международния конкурс „Артур Никиш” в София е поканен да дирижира Йерусалимския симфоничен оркестър на концерта за откриването на фестивала „Пиано в Йерусалим”. По-нататъшните му ангажименти през тази година включват асистентство в Гранд опера – Авиньон в постановката на операта „Самсон и Далила”  от Камий Сен-Санс.

Билети на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара