Романът „Времеубежище“ на българския писател Георги Господинов влезе в краткия списък за международната награда „Букър“, съобщи председателят на журито – френската писателка и журналистка от марокански произход Лейла Слимани, която е носителка на наградата „Гонкур“.

Георги Господинов е първият българин, номиниран за литературна награда „Букър“. На 14 март романът му „Времеубежище“ влезе в дългия списък от 134 книги.

Тазгодишният списък от 6 книги съдържа заглавия от Испания, Южна Корея, Франция, Кот д’Ивоар, Мексико и за първи път и от България.

Победителят ще бъде обявен официално на церемония в Sky Garden в Лондон на 23 май и ще получи 50 000 паунда награда – половината за автора и половината за преводача, припомня БНР.

Книгата е в превод на Анджела Родел, която също става част от номинацията за международен „Букър“.

Наградата „Букър” е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005-а започва да се връчва и международният „Букър” само за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре. Олга Токарчук печели наградата в годината, в която получава „Нобел“. С тази номинация Георги Господинов се нарежда до други номинирани автори през годините като Марио Варгас Льоса, Милан Кундера, Орхан Памук, Амос Оз, Ани Ерно и други.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата – победител.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара