Мария-Антоанета е кралската особа, натоварена може би с най-тежката съдба в историята на европейските монархии. Австрийската ерцхерцогиня се омъжва за френския престолонаследник, бъдещия Луи XVI, едва на 14 години, а за двете си десетилетия като кралица определенията за нея варират от развратница до светица.

Каква личност се крие зад образа: разглезена принцеса, глупаво момиче, хитра жена или милосърдна майка? Американската историчка и биографка Кароли Ериксън разгадава мистерията в своя роман „Тайният дневник на Мария-Антоанета“.

В бестселъра „Тайният дневник на Мария-Антоанета“ екстравагантната господарка на Версай разказва своя удивителен и драматичен живот от първо лице. Повечето от представените събития, дворцови интриги и превратности са исторически достоверни. Дневникът започва със спокойните и

фриволни младежки години

на австрийската ерцхерцогиня зад стени на великолепни дворци, когато буйният й нрав я води често в изповедалнята. Млада и напориста Мария-Антоанета заминава за Франция, където не само, че не допуска да се превърна в играчка за интригантите от Версай, но много скоро започва да диктува правилата на играта. В политиката, но и в любовния си живот, кралицата действа единствено според собствените си принципи. Специално внимание в записките й е обърнато на любовната й афера с красивия шведски дипломат граф Аксел Ферзен.

Голяма част от царуването на Мария-Антоанета е обляно в блясък, разкош и разхищение. В най-кървавите дни на Френската революция републиканците търсят начини да уязвят монархията и на техния прицел застава именно кралицата като чужденка, като жена, като свободомислещ човек.

Кампанията срещу нея е жестока

и се води на всички фронтове. Кулминацията е достигната в ужасяващата нощ, когато парижката тълпа нахлува в двореца с намерението да убие кралското семейство. Следват няколко мъчителни години, в които Мария-Антоанета се опитва да напусне страната, включително и под прикритие. Ужасът в края на дните й е огромен – затворена в тясна килия, без да вижда децата си, с екзекутиран съпруг, кралицата няма друг избор освен да чака своята гибел.

Авторката Кароли Ериксън разгадава психиката на обречената кралица и без да е скандална или мелодраматична, разказва за жената, превърнала се в крайъгълен камък за историята.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара