Плодовете са не само полезна храна за здравия човек, но и отлично диетично средство при различни заболявания. С богатото си съдържание на плодова захар, витамини, каротин, минерални соли, калций, калий, желязо и фосфор, плодови киселини, ароматични вещества, плодовете поддържат жизнената дейност на организма, подобряват обмяната на веществата и подпомагат храносмилането.

Преди употреба плодовете трябва добре да се измиват с обилна течаща вода, а особено през летния сезон, поради опасност от стомашно-чревни заболявания. Кората им не бива да се бели, тъй като витамините се намират главно в нея.

Най-често се употребяват като диетично средство гроздето, ябълките, ягодите, черупковите плодове, лимоните, портокалите. Съставът им определя и лечебното им приложение.

Гроздето е прекрасна храна за организма, особено за сърдечния мускул и мускулната система. Голямото съдържание на захар прави този плод висококалорични храна, която подпомага и усвояването на кислорода от тъканите. Калцият и фосфорът, които се съдържат в него, подпомагат растежа, а желязото – кръвообразуването и окислителните процеси в организма. Гроздето има пикочогонно действие, подобрява обмяната на веществата и повишава теглото.

Гроздолечението се прилага успешно при някои заболявания на белите дробове – начална форма на туберкулоза, хроничен бронхит, бронхиална астма, при функционално нарушение на стомашната секреция, запек, заболявания на черния дроб, подагра, анемия, бъбречни заболявания, неврози и др.

Има и такива заболявания, при които не се препоръчва употреба на грозде – язви в устата, стомаха и червата, хронични стомашно-чревни разстройства, тежка форма на туберкулоза, захарна болест, затлъстяване и пр.

Когато се започне гроздолечението, зъбите трябва да бъдат в изправност, защото киселините разрушават още повече повредените зъби. С гроздето не бива да се приемат мазнини, сурово мляко, спиртни питиета, минерална вода, кисели млечни продукти, консерви.

Твърде ценен плод у нас са ябълките. Те съдържат най-много витамин С (предимно в кората), минерални соли, киселини и захари. Ябълките са отлична храна за всеки човек. Като диетична храна се употребяват почти при всички заболявания, но изключително важно значение имат при детските диарии. Ябълките оказват благоприятно въздействие при някои заболявания на черния дроб, подобряват съня, подпомагат храносмилането и отделителната дейност на бъбреците. При стомашно- чревни заболявания се дават печени, варени на компот или като сокове. От ябълките могат да се приготвят компоти, желета, пюрета и др., но за предпочитане е да се ядат сурови, като при някои заболявания се препоръчват специални плодови дни.

Ягодите се усвояват добре от организма и съдържат витамин С, плодови киселини и захар, пектин, желязо и фосфор. В народната медицина се употребяват при сърдечни заболявания и подагра. Болните от коремен тиф, скарлатина, дребна шарка, ангина и др. най- добре понасят сокове от ягоди, ябълки, малини, череши.

Сините сливи са богати на витамин В, плодова захар и каротин. Имат разхлабително действие и голяма хранителна стойност. Употребяват се сурови, сушени и накиснати във вода или като компот. Недобре сдъвканите сливи разстройват храносмилателните органи.

Смокините, особено сушените, са богати на захар и минерални соли – калиеви, калциеви и магнезиеви, и се дават на болни с високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Богат източник на витамин С са шипките. Те съдържат голямо количество каротин, магнезиеви и калиеви соли, органични киселини и др. Отвара от шипки се препоръчва при всички заболявания. За запазването на витамин С има значение правилното приготовление на отварата. 20 г шипки се измиват добре, заливат се с 200 г подсладена кипяща вода и се варят 2-3 минути. Захлупени добре, престояват 2-3 часа. Едни и същи шипки могат да се употребяват 2-3 пъти.

Изключително голяма хранителна и диетична стойност имат черупковите плодове – лешници, бадеми, орехи, фъстъци, кестени. Те съдържат голямо количество белтъци, мазнини и въглехидрати. Лешниците са богати на витамин В, а зелените орехи на витамин С и магнезий. Бадемите съдържат много калций, калий, фосфор и желязо. Тези плодове се препоръчват изключително за набавяне на белтъчини и мазнини, особено когато се налага режим на сурова плодова и растителна храна.

Цитрусовите плодове – лимони, портокали, мандарини, грейпфрукти и др., които не липсват от нашия пазар, са богати източници на витамин С.

Киселата среда на сока на тези плодове прави особено устойчив съдържащият се в тях витамин С, който не се губи и при по-продължителното им запазване. Цитрусовите плодове съдържат и витамин А, В, калциеви, фосфорни и други соли. Кората на плодовете е богата на витамин С и етерични масла. Това прави плодовете ценни вкусови и диетични продукти, които имат лечебно действие почти при всички заболявания. Със соковете на цитрусовите плодове успешно се лекува скорбута. Те ускоряват зарастването на раните, заздравяват костите, обмяната на веществата се подобрява, предпазват от развитие на артериосклероза.

Плодовете не бива да се приемат само като десерт или диетично средство, а да заемат колкото се може повече място на нашата трапеза.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара