Маестро Алберто Веделаго създава индивидуална елегантност за всеки мъж. Италианският дизайнер и стилист определя себе си като шивач на личността. При персоналното създаване на дрехата Алберто Веделаго се съобразява с вътрешния свят на човека, не само с физическите му размери. Създаден по този начин, костюмът придава стойност на мъжа. Маестро Веделаго е приел за своя мисия популяризирането на италианската философия за елегантност. Веднъж месечно Алберто Веделаго идва в ателието си в София, за да предава и споделя своя опит.Ето неговите златни съвети за мъжки стил:

  •  1. Обучавайте се в културата на елегантността.

Елегантността е огледало на личността ни, първата ни визитка. Когато сме елегантни, се чувстваме по-уверени, по-авторитетни и предизвикваме уважение в хората отсреща. Елегантността е пряко свързана с успеха. Да бъдем елегантни означава да се чувстваме комфортно в дрехите и да сме подходящо облечени за всяка ситуация. Ако един мъж е възприемчив, в рамките на година е способен да промени начина си на обличане.

  • 2. Открийте своя индивидуален стил.

Вярвам, че всички сме уникални. Когато се изработва костюм, е важно да се вземат не само физическите мерки на тялото, но е необходимо да се разбере и личността на човека, за който се прави тази дреха. При модата някой решава, че нещо е модно и ние носим това, което някой друг е решил за нас, че е хубаво да облечем. Докато в света на елегантността, има правила, които подминават модата, остават във времето и когато ги следва, като се съобразява със собствената си личност, мъжът може да изгради своя индивидуален стил.

  •  3. Създайте свой персонален гардероб.

Мъжкият гардероб не трябва да е голям. Важното е да е персонално създаден, което го прави и много практичен. Голямото предимство на такъв гардероб е, че той е фокусиран и отделните елементи в него се съчетават добре помежду си за различни ситуации. При създаването му всеки мъж трябва да се съобрази със сферата, в която работи, колко често и къде пътува, предимно по работа или за удоволствие, с какви хора се среща и с бюджета, с който разполага.

Фото: © Хайлайф / От игла до конец

  •  4. Елементите в гардероба трябва да се съчетават добре.

Най-сериозният проблем в мъжкия гардероб обикновено е свързан с това, че различните елементи вътре, не се комбинират един с друг. Този проблем се дължи често на начина, по който мъжът (или някой вместо него) пазарува. Мъжът може да си купи риза от летището, вратовръзка от магазина, съпругата да му подари костюм, децата някакъв аксесоар. Резултатът е, че всички артикули не се съчетават добре. Освен това има мъже, които не влизат в магазините. Това често е причина мъжкият гардероб да бъде стар, а „старият гардероб е враг номер едно на елегантността.

  • 5. Важно е да разпознаваме качеството.

Модерният потребител познава истинското качество и знае реалната му стойност. При дрехите, то зависи основно от плата и от начина на изработка. Качествените платове са толкова фини, че не позволяват друга техника освен ръчна работа. Хубавото сако, се познава по това, че вътрешната и външната страна отпред в долната част се разделят. Това означава, че не е използвано лепило. Такова сако, позволява на тялото да диша. Панталонът с високо качество има пенсове, изработени на ръка, които позволяват при сядане той леко да се разширява, за да е по-удобен и същевременно коланът да стои по тялото, а закопчаването е разпределено между три копчета. При ръчно изработената риза шевът на ръкава се разминава с този отстрани на тялото, което дава по-голямо движение на ръката. Копчетата трябва да са от седеф, който лесно се разпознава – когато доближите копчето до устната си, то трябва да е студено дори през лятото (пластмасовите копчета винаги са топли).

Снимка: Архив на Алберто Веделаго

  •  6. Костюмът не е дреха само за работа.

Персонално ушитият костюм по поръчка, който отразява индивидуалността на личността, придава стойност на мъжа. Разликата между такъв и индустриално изработен костюм е огромна. Много често мъжете се чувстват некомфортно, облечени с костюм, защото той не е ушит специално за тях, не е съобразен с физиката им, но и с предпочитанията и характера им. А елегантният мъж е този, който има свободата да се облича за свое удоволствие.

  • 7. Имайте предвид модерната визия.

Добре е, да се има предвид, че при модерно изглеждащия костюм сакото и панталонът са леко скъсени и по-тесни. Същото важи и за ръкавите на сакото, а на гърба има един или два по-дълбоки шлица (срязвания). Модерна е визията на сакото с по-тесен ревер. Панталоните не са дълбоки. Консервативният панталон за бизнес ситуация е без маншет, а с него по правило визията е по-спортна. Освен класическия едноцветен костюм, комбинацията на различно сако и панталон също е елегантна и подходяща за бизнес среща. Някои български мъже неоснователно се страхуват от този тип визия.

  •  8. Обличайте се адекватно за различните ситуации.

Ситуациите могат да бъдат най-различни, но ето някои примери за мъжете от света на бизнеса: Деловият мъж е добре да има в офиса си винаги син блейзър, съответно зимен и летен в случай, че се появи неочаквана среща. В зависимост от типа бизнес, конкретната ситуация и характера на срещата мъжът трябва да е облечен в съответствие със своя висок социален статус или по-семпло. Ако бизнесмен, например, отива в банка, за да получи финансиране, не трябва да демонстрира излишно своето благосъстояние. При бизнес пътуване практично решение за деловия мъж е да има едно хубаво синьо сако и три подходящи панталона за три различни аутфита (вместо три отделни костюма). При полет в бизнес или първа класа, не е подходящо да се пътува с костюм, а с хубава риза, кожено яке и памучен панталон – една адекватна, удобна и елегантна комбинация.

  • 9. Избирайте внимателно аксесоарите.

Най-голямо значение за мъжката визия имат обувките. Препоръчително е те да бъдат ръчно изработени от телешка кожа и с подметка от естествен каучук – материали, които позволяват на крака да диша. Черната обувка с връзки е консервативна и по-формална, докато кафявата с или без връзки е по-спортна, за всекидневни ситуации. Бежовото и синьото, както и велурът като материал са подходящи за топлите месеци. Според основните правила за елегантна визия: коланът трябва да е с цвета на обувките (но модерните комбинации предполагат и различни съчетания); чорапите се комбинират или с цвета на обувката, или с цвета на панталона; вратовръзката трябва да бъде с ширината на ревера на сакото; кърпичката играе основна роля в стила в зависимост от сгъването и с нейния избор, също както с вратовръзката, мъжът може да прояви индивидуалност и креативност.

  • 10. Определете бюджет за дрехи и спестете пари.

Ако нещо е скъпо, не значи непременно, че е хубаво и си струва. Костюм с еднакво качество може да бъде намерен и за 1500-2000, и за 5000 евро. Важно е парите определени за дрехи да бъдат вложени разумно в персонално създаден гардероб, който да позволява на мъжа винаги за всяка ситуация да има подходящо облекло, в което да изглежда добре и да се чувства комфортно, за да се радва на изкуството на елегантността.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара