Кулинарната формула „мазно и питателно“ е на особена почит по нашите географски ширини. Дори и през лятото трудно се отказваме от засукано печено или богата манджа с много сос. А мазнините са най-калоричната част от храната. И най-неблагодарната. Трупа се като пластелин и незабележимо оформя силуета ни като човечето на „Мишлен“.

Така на големия въпрос „Да отслабвам или не?“ отговорът не е в килограми, а в проценти мазнини. По норма мъжът трябва да има около 15 % мастна тъкан, а жената – 22 %. Това е златният стандарт. Средностатистическата реалност обаче е друга – при мъжете процентът е 23, при жените – 32.

Как да разберем време ли е да се заемем с отговора на въпроса „Да отслабвам или не“. Предлагаме ви един уникален тест, който бързо ще ви ориентира дали мазнините ви превземат.

Воден mecm

Докато се реете блажено в гладкото като езеро море или басейн, изпробвайте този тест, основан на закона на Архимед. Влезте във водата, отпуснете се неподвижно по гръб и наблюдавайте какво се случва.

  • A. Моментално потъвате дори и в морска вода (по принцип тя е с по-висока плътност), дори и с гърди, пълни с въздух.

Резултат: Явен дефицит на мастна тъкан – под 13 % е. Не си и помисляйте за диета, имате нужда от стабилно хранене.

  • B. Когато поемете дълбоко въздух, тялото ви много бавно започва да се отпуска към дъното.

Резултат: Около 15 % мастна тъкан – напълно нормално за мъжете и недостатъчно за жените. Кампанията по отслабването засега се отлага.

C. Задържате се 30-40 секунди на повърхността на водата, после започвате леко да потъвате.

Резултат: Около 22-23 % мазнини при жените. Те са в норма, но мъжете вече регистрират излишък. Няма да е лошо да увеличат малко физическото натоварване, да се заемат по-редовно със спортуване.

  • D. Свободно се задържате над водата, но не можете да се гмуркате, тя постоянно ви изтласква.

Резултат: Над 25 % мазнини – явен излишък. Време е да отслабвате!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара