Зад всяка освободена жена стои друга жена, която трябва да върши мръсната работа вместо нея. Открих това в разговора си с Лайла Пийбоди. Лайла работи в адвокатска фирма от 9 сутринта до 5 или 6 или 7 вечерта в зависимост от това, с какъв случай има да се справя. Лайла сподели, че не би могла да си върши работата, ако не била Хуанита. „Коя е Хуанита?“ — исках да знам аз.

– Хуанита се грижи за къщата и децата и готви. Не бих могла да работя, ако не беше тя, и затова кантората стои отворена до 9 часа вечерта.

– Ти й плащаш?

– Разбира се, че й плащам, отвърна Лайла. – Половината от заплатата ми отива за Хуанита.

– Искаш да кажеш, че съпругът ти нищо не внася за заплатата й?

– Не. Той твърди, че ако искам да работя, трябва да плащам на някого да върши онова, което изоставям заради професията си.

– Това не е много честно. Мисля, че би трябвало да бъде горд, че жена му е адвокат и преуспява в мъжкия свят.

– Той се гордее, но когато има някой вкъщи. Честно казано, мисля, че се гордее повече с Хуанита. Тя винаги знае къде се намират ризите му.

Не знаех, че се

плаща толкова висока цена за освобождението на жената.

– Трябва, ако си омъжена и имаш да поддържаш къща. Зад всяка еманципирана жена в някаква канцелария стои друга жена, която осигурява поддържащата система в брака. Ако жената е разведена и има деца, даже е по-скъпо, защото нито един бивш съпруг не дава никакви пари на жена си, както не плаща нищо и за другата, наета да се грижи за децата му

– Поне си независима личност – казах аз.

– Само докато не напусне Хуанита. Не е лесно да се намери жена, която да е домакиня, да се грижи за децата и да чака, докато се върнеш вечер вкъщи. За две години съм сменила три Хуанити. Едната беше от Салвадор, другата от Еквадор, а тази е от Боливия.

– Сигурно сега владеете добре испански.

– До съвършенство, но, честно казано, на всички вече започна да ни идва до гуша от пържения боб.

– Но всяко списание, което човек преглежда в супермаркета, показва как съпрузите на работещите жени разделят домакинските им грижи.

– Списанията са единственото място, където могат да се „видят“ такива съпрузи. Американецът приема съпругата му да си има своя професия, докато тя върши така добре и всичко останало. Когато отиваме на гости, съпругът ми ме представя на всекиго с гордост – „съпругата ми, адвокат“. Когато се върнем вкъщи през нощта, иска да знае защо няма чисти чаршафи на леглото.

– Направо е смешно – казах аз. – Мислех си, че всяка освободена жена е уредила проблемите си. Винаги съм си я представял като разполагаща с най- доброто от двата свята. Сега излиза, че без Хуанита, която бърше подовете, ти не би била никак свободна.

– Сега си разбрал цялата картина – каза Лайла. – Всяка омъжена жена, която иска да бъде еманципирана, трябва да има добър познат в латиноамериканските агенции за набиране на работна ръка.

– Какво се случва, когато поддържащата ти система се развали?

– Тогава си оставам вкъщи и всеки в адвокатската фирма казва: „Знаехме си, че това ще се случи, щом взимаме на работа жена-адвокат.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара