Студено, топло, парно, студено. Всички кашлят. Грип: грип на крак, недолекуван грип, неправилно лекуван грип. Това е „хранителната верига“ на едни от най-опасните усложнения след остри вирусни инфекции – бронхити и пневмонии. Всяка година те отбелязват прираст – както по отношение на брой поразени от тях, така и по отношение на скоростта, с която се „разгъват“ в атака. Можем ли да се предпазим от тях и как да разпознаем симптомите на опасните инфекции, преди да е станало късно – обяснява д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

woman-698988_960_720

Обща вирусология

Бронхитите и пневмониите наистина зачестяват като усложнения на грипа в последно време и главните виновници са:

 • лошите условия на живот. Ние живеем в среда с доста вредни вещества, които бавно, но сигурно убиват механизмите за защита на дихателната система
 • тютюнопушенето. Тези инфекции се срещат много по-често при пушачите и при тях много по-често протичат с усложнения. Защо? Белият дроб има естествена защита – ресничките по трахеята и по бронхите. Тяхната роля е да изхвърлят поетите с вдишването вредни вещества. При пушачите обаче ресничките са парализирани или напълно атрофирали, в резултат на което всички вредни вещества от околната среда попадат без никакъв проблем в белия дроб. Това създава условия за развитие на възпалителен процес.

Възпалителните заболявания на белите дробове се срещат 2,5-3 пъти по-често при пушачи, отколкото при всички останали.

Самите грипни вируси стават все по-агресивни, много бързо водят до промяна на лигавицата на дихателните пътища и в комбинация с нарушените защитни механизми много бързо „спускат“ инфекцията надолу по дихателното дърво.

Механизъм на заразата

Всички знаят, че антибиотиците не лекуват грип. Наистина в първите два-три дни с температура и общо неразположение е добре да се изчака и да се при­емат предимно витамини, антипиретични средства (фервекс. колдрекс) и много течности, съветва д-р Ангелова.

Възможно е обаче в рамките на няколко часа след като сте пипнали вируса, да започне процес на сгъстяване на секретите, които водят до запушване на бронхиалното дърво. Започва кашлица, чрез която се очист­ват бронхите. Но ако не пиете достатъчно течнос­ти, очистването може да се затрудни и да доведе до появата на хриптене в гърдите, до намалена вентила­ция на белите дробове и развитие на пневмония.

Добре е в първите 2-3 дни с грип или вирусна инфекция да се приемат и препарати на основата на етерични масла – например тавипек, който съдържа лавандулово масло, или анисол – с анасоново масло. Това е една много ефикасна превантивна мярка срещу усложнения, защото дезинфекцира дихателните пътища и не позволява на секретите да се сгъстяват.

thermometer-833085_960_720

ДИАГНОЗА: БРОНХИТ

Остър бронхит

В началото след грип обикновено се развива слузен бронхит. Ако не бъде лекуван правилно, той може да премине 6 гноен

Симптоми:

 • упорита суха кашлица до задъхване по всяко време на денонощието. Това е основният симптом, по който може да бъде разпозната началната фаза на бронхита. Секрет не се отделя, а кашлицата е реакция от дразненето на възпалената лигавица на дихателните пътища.
 • болки по хода на дихателните пътища и най- вече в областта зад гръдната кост. От една страна, болките се усещат в трахеята и бронхите, които са възпалени и силната кашлица допълнително ги дразни. От друга страна, болят и дихателните мускули, тъй като в резултат на напъните от кашлицата в тях се натрупва млечна киселина и те реагират както при мускулна треска.
 • задух, чувство за недостиг на въздух. Най-често се проявява при изкачване на стълби – на третото стъпало болният вече изпитва нужда да спре и да си почине. Това е точен сигнал, че е налице недостиг на кислород. А той се получава от запушването на дихателната тръба със секрети.
 • температура. Това не е задължителен симптом и зависи от реактивността на организма – при някои е налице, при други – не.

Когато обаче слузният бронхит премине в следващ-та фаза – гноен, температурата става характерен признак. При гнойния бронхит освен изброените признаци се проявяват и:

 • силна отпадналост. Болният изпитва необходимост да полегне, чувства се слаб, което означава, че организмът се бори с бактериална инфекция. От какъв вид точно е врагът, може да се установи само с изследване на секрет.
 • поява на влажна кашлица с отделяне на храчка. Това също е много характерен признак на втората фаза на бронхита. При появата на този признак добрият лекар е длъжен да промени стратегията на лечение и да назначи подходящ антибиотик, който ще убие бактерията и ще прекрати образуването на секрети.

Обикновено на третия ден от началото на приема на антибиотик температурата пада, образуването на секрети намалява до спиране, а дразнещата кашлица бързо преминава в облекчаваща и също затихва. Тогава най-често болните сами решават, че са излекувани, и спират приема на антибиотик. Но антибиотик, приеман само три дни, създава условия за резистентност (бактериите започват да го възприемат като „вкусно мезе“, а не като лекарство). Затова назначен от лекар антибиотик трябва да се приема минимум седем дни.

medications-342464_960_720

Когато бъде хванат навреме и се лекува правилно, острият бронхит отзвучава за две седмици. Добре е през това време да не ходите на работа и да избягвате физически усилия. Същото правило важи и за децата.

Полезни процедури

Влажни инхалации

Ефикасни са дори и като обща профилактична мярка през зимния период, когато парното силно изсушава въздуха вкъщи или в офиса. Изсушеният въздух е изключително агресивен враг на дихателните пътища. Затова е добре всеки ден да се правят инхалации с чиста вода, която се сгрява до завиране. А още по-добре е към нея да се добави сода за хляб (на една тенджера вода се добавя една супена лъжица сода след завиране). Тази процедура е задължителна за болни от бронхит, действа много добре при хрема. Това просто средство всъщност е и една от най-сигурните защитни мерки срещу грип, защото содата алкализира средата и гони микробите.

Гаргара със солена вода

В момента това е процедурата шлагер, препоръчвана от специалистите уши-нос-гърло на Запад.

Ако искате да се опазите от грипа, правете всяка сутрин гаргара или жабурене със солена вода (на половин литър преварена вода се добавя супена лъжица сол). Солената вода „затваря“ входната врата (устната кухина) за инфекции, защото те не „обичат“ алкалната среда. Може да се прави и със сандрин – извлек от смрадлика (дневна доза: 15 капки се разреждат в чаша с хладка вода).

Вибрационен масаж

Болният сяда и навежда тялото си напред, а този, който прави масажа, започва потутване с цяла длан по гърба от долу на горе – от ос­новата на гръдния кош към раменния пояс. Вибрациите от потупването отлепят гъстите секрети и улесняват отхрачването. Този метод е добре да се прилага и при хронични бронхити.

stethoscope-700385_960_720

Хроничен бронхит

Естествено, ако острият бронхит бъде пренебрегнат, той ще премине в хроничен. По дефиниция на СЗО това е „хронично заболяване на бронхите, което се характеризира с хронична кашлица в продължение на три месеца на две последователни години“.

Симптоми:

 • хронична кашлица, особено сутрин, с отделяне на гъсти, жилави храчки. Симптомът е много характерен най-вече за пушачите и те са най-голямата група с това заболяване, защото приемат, че става въпрос за „обикновена пушаческа кашлица“;
 • задух, умора;
 • свирене, хриптене в гърдите, което затихва при отхрачване.

Хроничният бронхит може да бъде:

необструктивен – при него лигавицата е удебелена, но няма секрет, който да запушва дихателните пътища. Той преминава по-лесно. Доказва се чрез изследване на функцията на дишането (спирометрия). Чрез това изследване се определя количеството въздух, което преминава през дихателните пътища. Ако процентът е над 80, значи бронхитът е необструктивен. Когато обаче падне под 80%, диагнозата е

обструктивен. Обструкция значи запушване. В случая то може да се дължи на удебелената лигавица на дихателните пътища (лекува се с антибиотици); на образувалия се гъст, жилав секрет (лекува се с т.нар. секретолици – сиропи, етерични масла, чайове); на бронхоспазми вследствие на свити бронхи (лекува се с бронходилататори – препарати, които разширяват бронхите).

Рискова група

 • Пушачите и пасивните пушачи – особено те, защото поемат допълнително вредни вещества от дима и горенето на запалената от пушача цигара.
 • Хората, които работят във вредна среда или живеят в индустриално замърсена среда.
 • Възрастните, чиито имунни сили са занижени.
 • Хората с наднормено тегло. Излишните килограми предполагат обездвижване, а то води до хиповентилация, до по-малка дихателна активност. Белият дроб не се аерира пълноценно и това създава условия за развитие на бактерии и възпалителни процеси.

Пневмонии

bacteria-811861_960_720

 

По пътя на логиката, от пневмонии би трябвало да боледуват крайно небрежните към здравето си хора, т.е. тези, които са изкарали грипа на крак и са решили на инат да не обръщат внимание на острия бронхит. Или пък тези, които мразят химията и отказват да приемат лекарства под всякаква форма.

Пневмонията обаче често прескача тези условности. Атакува директно и претендира да е едно от най-чес­тите напоследък усложнения след грип. Защо? Въпрос на имунитет, а също и на психическа настройка, обяснява д-р Ангелова.

Имунитетът до голяма степен е и психика. Хора, подложени на негативни емоции, много по-место правят усложнения след грип.

Пневмонията е битка между Давид и Голиат: от едната страна на везната е невидимата бактерия, микроорганизмът, от другата – макроорганизмът, човекът. Когато е налице комбинацията от слаби защитни сили (грипът може рязко да занижи имунитета) и стрес, макроорганизмът става лесна мишена на микроскопичния враг. По-чести след грип са т.нар.

ннтерстициални пневмонии

Симптоми:

 • суха кашлица;
 • субфебрилна температура (около 37,2 до 37,5 градуса);
 • болният се чувства сравнително добре и е в състояние да изпълнява обичайните ритуали и задължения.

Този тип пневмонии са по-леки, но пък се откриват по-трудно, защото болният не може да разпознае симптомите. След грип винаги има кашлица и когато тя се задълбочава, вместо да отшуми, трябва да се направи рентгенова снимка, за да се провери дали не става въпрос за усложнение. Интерстициалните, известни още и като атипични, пневмонии се лекуват с антибиотици от групата на макролидите и хинолоните.

Когато причинителят (вирус, бактерия) попадне в белодробните алвеоли, се развива

алвеоларна пневмония

Тя протича много по-тежко, защото заразата обхваща целия белодробен лоб.

Симптоми:

 • висока температура – 38-39 градуса, която се задържа повече от три дни;
 • сипна отпадналост – до степен, че човек няма сили да стане от леглото;
 • кашлица – първоначално суха, а след това и с отделяне на секрети.

Алвеоларната пневмония се диагностицира най-точно с рентгенова снимка и при съмнения за такъв тип инфекция тя е задължителна.

Най-честите причинители на този тип пневмонии са пневмококи или стрептококи. За разлика от атипичните пневмонии алвеоларните се лекуват е пеницилинови препарати.

Тревожни сигнали

 • висока температура – 38-39 градуса, която се задържа повече от три дни и не спада от температуропонижаващи средства или прахчета за лечение на грип;
 • кашлица, която продължава повече от десет дни и се задълбочава.

Тези два признака задължително изискват консултация със специалист по белодробни болести и рентгенова снимка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара