Повечето мъже поради някаква си причина са убедени, че всички жени обожават да готвят. От детството им в тяхното съзнание жената и кухнята се сливат в едно цяло, наподобяващо нещо като мултифункционален робот. Някои жени наистина изпитват удоволствие да шетат. Други са станали просто заложници на образа на съпругата домакиня.

making-food-982410_1280Всъщност на тях въобще не им е интересно да сричат рецепти на екзотични ястия, да пекат сладкиши и бъркат супи. Как тези нестандартни жени все пак да оцелеят? Има няколко начина.

Използвайте полуфабрикати. Не ми казвайте, че от малка мечтата ви е да седите до печката. Едва ли сте променили лошите си привички да не готвите, когато сте се омъжила. Но не очаквайте съпругът ви да е във възторг от факта, че предпочитате да четете книга, вместо да мятате палачинки. Има простичък, но верен път да не се разведете, защото хладилникът е празен. Всички продукти, които купувате, трябва да се готвят много бързо. Обикновено това са полуфабрикати или замръзнали зеленчуци. Към тях нарежете каквото имате подръка – колбаси, домати, сирене или гъби. Вечерята е готова. Закуската може да мине с бисквити или кроасани. На обяд всички хапвате навън. Не разглезвайте семейството си всеки ден с печени мръвки.

Търсете стимули

Най-вероятно от кухнята не получавате никакво удоволствие, но въпреки това никой няма да ви нарече лоша домакиня. Навярно сте си намерили стимул. Ако не сте, направето го. Например можете да се снабдите с уникални рецепти и да ги експериментирате. Това е вид изкуство, нищо, че често домашните ви ще се мръщят над чиниите. Освен това не забравяйте, че с готвенето можете да наложите подходящата диета на съпруга си или свекървата. От вас зависи колко мазнини, сол и въглехидрати ще поемат близките ви. Здравето им е във ваши ръце – постарайте се. Гладните очи на децата са най-големият стимул в кухнята, нали? Зарадвайте ги с любима гозба. Чак тогава ще изпитате удоволствие.

Можете също да намекнете на съпруга си, че не сте родена с престилка на кръста. Ако не страда от липса на фантазия, той ще наме­ри начин да ви се отблагодарява за положените усилия. Наградата е също стимул.

Готвенето като общо забавление

Кога­то работите наравно с мъжа си, е ужасно трудно всяка вечер да измисляте нови и нови кулинарни съ­вършенства. Умората си каз­ва думата и вероятно вие из­сипвате яда си в тенджера­та. Ако имате помощници – всичко ще бъде по-леко и бързо. Нека не изпадаме в подробности, но кухнята е разкошно място за всеки, който обича да развихря въ­ображението си.

Ако двама­та със съпруга ви отвори­те хладилника вечер и заедно съчините някакво нео­бикновено ястие, което мо­же да се приготви от налич­ните кисело мляко, горчица, банани, кашкавал и сладолед, моля, споделете опита си със списанието. Но незавиимо какво сътворите, мо­жете да сте сигурни, че и двамата ще си оближете пръстите или поне никой няма да мърмори недоволно. Две глави и два чифта ръце са винаги по-надеждни. Пък и докато готвите, имате толкова много време за разказване.

Заживей­те с майка си

Няма да обсъждаме надълго и нашироко какви са недостатъците на живот със свекърва или тъща, защото няма да ни стигне страницата. Но въпреки всичките хули, кои­то ви идват наум, сложете ръка на сърцето и признай­те, има ли нещо по-вкусно от сармите или пилешката су­па на майка ви. Няма. А дали си струва заради тях да я поканите у вас, е тема на сериозен размисъл. И все пак представете си какво облекчение е да се приберете ве­чер и от печката да ухае на мамините гозби, чийто не­забравим аромат изпълва цялата къща! Няма тепърва да пазарувате, готвите и пъшкате над тиганите. Всичко е готово, яденето всеки ден е разнообразно, а вие има­те малко време дори за себе си. По параграфа „И аз съм човек“. Но, моля ви, не превръщайте майка си в прислуж­ница. Тя едва ли го заслужава пък и току виж си отмъс­тила с развален десерт.

Намерете си доволен мъж

Разбира се, такива не се срещат под път и над път. Всичко е въпрос на късмет. Но ако съпругът ви от ма­лък е свикнал да поглъща всеки ден боб чорба, а само в неделя – месна яхния, то чувствам, че животът ви е песен. Само не правете грешката в първите ден, ме­сеци, години от брака ви да го разглезвате с вкусотии, с хубавото човек бързо свиква. Запомнете ня­колко правила, на които той вече е научен. Първо, постно е полезно да се яде. За целта са идеални по­луготовите супи. Второ, бърканите яйца са вкусни. Трето, капама се пече само по Коледа. Е, не е нужно да гладувате, но ако имате пица подръка в хладилни­ка, никога няма да се чудите какво да приготвите.

Сключеше договор

Твърдят, че има мъже, които могат да готвят. Аз лично не съм срещала такива екземпляри, но пък какво ли не става по белия свят. Ако сте попаднала на такъв, ви завиждам, но важното е той да не забравя добрите си при­вички. Можете да сключите устен договор – той ще приготвя вечерята, а вие ще чистите къщата, в съ­бота – обратно. Или нещо в този смисъл. Важното е никой да не чака другият да се прибере, за да му сготви. Разпределянето на домашната работа облекчава всички. Ако домакиня­та е доволна, съпругът ви бързо ще разбере, че са­мо той печели.

Купе­те си техника

Пома­га, Господи, как помага. Ако имате кухненски комбайн или както и да се наричат онези чу­десни миксери, които общо взето вършат всичко, с изключение на посрещането на гостите, обеща­вам, ще се родите. Бъркането, ря­зането, меленето, пасирането ве­че няма да са проблем за вас. Непременно си набавете тенджера под налягане. Тя съкращава време­то за приготвяне на ястията с около час. Микровълновата печ­ка също не е просто прищявка. В нея яденето става за минути. Ако успе­ете да убедите мъжа си, че вашият труд в кух­нята си струва похар­чените пари, цялото семейство ще бъ­де щастливо от домакинското ви обзавеждане.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара