Тя беше хубавка и общителна. Реших, че ми е време да се оженя и защо да не е за нея. Заведох я на ресторант, там щях да й направя предложение. Тя дълго чете менюто и накрая си поръча риба. Заедно с блюдото сервитьорът й донесе задължителната купичка вода с парченце лимон в нея, за да си изплаква пръстите. След като се нахрани, девойката елегантно… изпи водата. До ден днешен съм си благодарен, че оставих пръстена за десерт.

table-141547_960_720

Тази случка нито е единствената, нито ще е последната, в която само заради непознаване на основни правила на поведение някой изпада в нелепа ситуация. Законите на етикета са създадени точно затова – познаваш ли ги, плуваш в свои води. Скаран ли си с тях, все някога ще ти се прииска да потънеш в земята от срам. А и правилата на добрия тон не са толкова сложни, че да се налага да защитаваш дисертация, за да ги овладееш. Този път ще се опитаме да се нахраним, без да създаваме излишен стрес за себе си и потрес за околните.

Около трапезата

Първо и най-важно, не се нахвърляйте на храната. Седнете, изправете гръб и не се подпирайте с лакти на масата. Ако не сте успели по-рано, запознайте се с останалите.

Поддържайте разговор, но не засягайте особено важни теми и не злоупотребявайте с вниманието на другите. Не говорете за болести, диети и други неапетитни неща. В никакъв случай не критикувайте поднесените блюда и напитки. Проява на добър вкус е, ако се поинтересувате за рецептата на вкусното ядене.

Мястото на платнената салфетка е само на коленете

Ако сте сложили в уста твърде гореща хапка, постарайте се да я преглътнете без прекалени гримаси, после отпийте вода или хладна напитка.

Ако изпуснете нож или вилица на земята, не се суетете, просто поискайте да ви ги заменят.

Когато приключите с блюдото, не отстранявайте чинията, а положете в нея ножа и вилицата паралелно – дръжките им да са в една посока. Ако само правите пауза в яденето, поставете приборите на кръст в чинията, така няма да я отсервират.

Никога не пийте с пълна уста (изключение е допустимо само ако ядете някакъв сладкиш с кафе или чай).

Вадете рибна кост от устата си внимателно, не зяпайте така, сякаш сте на зъболекар. Семки и остатъци от плод изплювайте първо в лъжичка и ги слагайте на края на чинията.

Универсално правило

Ако ме знаеш как се яде дадено ястие, погледни то­зи, който знае. Още по-добре е предва­рително да си наясно как и с какво се борави при определени блюда.

masa-2

Не духайте супата

Крем-супа и бульон, които се сервират в специални чаши, следва първо да се ядат с лъжица. А когато изстинат достатъчно, може да се пият направо от чашата – разбира се, без да сърбате.

Гледайте да не духате супата – рискувате да станете смешни, а и да изпръскате наоколо. Ако има твърде големи късове зеленчуци или месо, внимателно ги разполовете с лъжицата.

Какво да правим със супата, която остава на дъното? Това е най-спорният въпрос и още няма еднозначен отговор. Дали да наклоним купичката напред или към себе си? Най-добрият изход от положението е да оставите супата недоядена.

Птици и дивеч

Въпреки съществуващото мнение те не се ядат с ръце. Благоразумните домакини дори само от едното човеколюбив разрязват дивеча на удобни порции, които могат да се ядат с нож и вилица. Жалко, но месото, което не можете да до- оберете с упоменатите по- горе прибори, просто оставете в чинията.

Риба

Яде се с вилица, като първо се отделя от гръбнака и костите със специален нож или в по-лошия случай с още една вилица. В този момент можете да си помогнете и с ръка. Затова се поднася и купичка с вода, за да изплакнете пръстите, а не да си полеете блюдото с нея както се е случвало (няма да казваме на кого).

restaurant-691397_960_720

Хляб с масло

Правило е към основната чиния да има още една помощна. От лежащия в нея хляб можете да отделяте късчета, достатъчни за една хапка. Тях или малка филийка намазвайте с маслото, като не ги вдигате от чинията, а само ги придържате. Ако ви сервират готов сандвич, той се яде с нож и вилица. Масло, конфитюр и меки сирена първо си взимате от общата чиния във вашата и след това ги намазвате върху хляба.

Плодове

Ако са сервирани на тра­пезата след основните храни, то те задължително се ядат с прибори.

  • Грейпфрут и дори киви се режат на половина и се ядат с лъжичка.
  • Диня или пъпеш се сервират предварител­но нарязани на парчета, ядат се в отделна чинийка с нож и вилица.
  • Ябълки и круши взимате в чинията си, разряз­вате ги поне на четири, изчиствате сърцевината и след това ядете с ръ­ка.
  • Праскови, кайсии, сливи – ако лесно им се отделят костилките, маха­те ги, след като сте разрязали напо­ловина, и ги ядете с ръка. Но ако са твърди, за по-едрите плодове ползва­те вилица и нож
  • Портокалът – пър­во нарязвате кората вертикално, внимателно я сваляте, разделяте на пар­чета и ядете с ръка.
  • С мандарините е още по-просто: не е нужен нож, защо­то кората лесно се отделя
  • Ягоди и други дребни плодове се сервират предварително почистени и поръсени със захар или сметана. Тогава се ядат с лъжичка. Ако ги сервирате в обща ку­па с дръжките – дайте на всекиго чи­нийка и отделна – за отпадъците.

Че не трябва да сърбате и ду­хате, това е ясно. Не бъркайте за­харта си с лъжичката от за­харницата, ако не са ви сервирали отделна, поис­кайте си. Не чукайте по ръба на чашата, за да я изцедите и никога не я облизвайте! Леко допрете върха й до ръба на чашата и поставе­те в чинийката – лег­нала, а не само подп­ряна и с другия край на масата. Не топе­те в чашата си бис­квити, шоколад и други дребни слад­ки. И на най-изящните пръсти не им отива да бъркат в чаша, пък била тя и собствената.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара