Неведнъж съм писала за вредата от подсладените газирани напитки, за коварството на празните течни калории и затова, че е добре да спестяваме на себе си и на децата си течностите, различни от вода и чай. Е, тази препоръка не се отнася за домашната лимонада.  Тя не само, че не е е вредна, а тъкмо напротив! Полезна е, защото е ферментирала и съответно пробиотична!

Ginger-ale

Редовната консумация на ферментирали храни като кисело мляко, кефир, лакто-ферментирали зеленчуци, квас от червено цвекло и други е отличен начин за натурален прием на пробиотици, подкрепа на чревната флора, имунната система и общото здраве. Колкото повече ферментирали храни има в менюто ни, толкова по-здрави сме и като допълнителен бонус – намалява апетитът ни за сладко и сладки храни.

Като изключим последните 20-30 години хората редовно са ферментирали храни стотици години назад във времето. Това е бил начин да ги съхраняват преди да разполагат с хладилници, но по този начин всъщност са увеличавали и полезността им!

Всичко за ферментиралите храни може да се обобщи с две изречения от Сандор Катц, автор на няколко книги за ферментация: “Ферментиралите храни са живи. Индустриално преработените храни са мъртви.”

Част от ползите на ферментиралите храни са резултат от това, че:

  • Ферментацията запазва хранителните вещества в продуктите, но ги разгражда предварително и ги прави по-лесно усвоими.
  • Ферментацията създава нови хранителни вещеста като например В витамини (включително фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и др.).
  • Ферментацията премахва токсините от храната.
  • Някои ферментирали храни съдържат антиоксиданти и подпомагат борбата на организма със свободните радикали.
  • Всички ферментирали храни са богати на лактобацили или иначе казано полезните пробиотични бактерии, които познаваме от киселото мляко; те се грижат за чревното ни здраве, а оттам за доброто храносмилане и имунната система. Ако все още на някой не е известен фактът – 80% от имунната ни система се определя от състоянието на червата!

Ето защо редовната консумация на ферментирали храни е важна за всички, включително и особено за малките деца! За жалост все повече деца имат проблеми с консумацията на млечни храни, а киселите туршии и както се оказа квасът от червено цвекло не са по вкуса на всички малчугани. Затова ви предлагам нещо, което със сигурност ще се хареса както на тях, така и на вас: вкусна, естествено газирана и пенлива, полезна лимонада!

Ginger-ale-1

Единственият недостатък на тази напитка е, че първоначалното й правене отнема малко по-дълго време (около седмица).

За да направите джинджифилова лимонада или каквато и да е домашна естествено газирана лимонада, трябва първо да си приготвите

Джинджифилова закваска

Тази закваска, която в много английски сайтове ще откриете с името ginger bug, се приготвя по сходен начин като квас за хляб. За начало се смесва настърган джинджифил с нерафинирана захар и филтрирана вода. В процеса на ферментация в закваската се развиват полезни микроорганизми, които изяждат захарта и освобождават млечна киселина и въглероден диоксид.

Когато готовата закваска се смеси с подсладен чай или плодов сок бактериите от закваската продължават да се хранят със захарта от чая/сока, освобождават допълнително въглероден диоксид и резултатът е газирана, пенлива приятно щипеща течност с много мехурчета!

Съществена разлика при правенето на закаваската и на самата лимонада, е че закаваската се нуждае от кислород т.е. спокойно може да я приготвите в буркан, който да покриете с ленена кърпа или марля. Докато за самата лимонада ще имате нужда от бутилки с много стабилни запушалки, които да правят добър вакум и да създадат подходяща среда за естествено газиране на напитката. И преди да преминем към самия метод на приготвяне, кратка

Забележка за захарта

Въпреки че при правенето на закваската и на самата лимонада се използва не малко количество захар, това не бива да ви тревожи! Захарта не е за вас, а за тях т.е. за бактериите! И както сами ще откриете вкусът на готовата напитка е приятен, без изобщо да бъде натрапливо сладък.

Ако вече сте готови да опитате, преминаваме към

Приготвяне на джинджифилова закваска

Първоначално са ви необходими 2 супени лъжици настърган или нарязан на ситно пресен джинджифил, 2 супени лъжици нерафинира захар (тръстикова или кокосова) и 2 чаши филтрирана вода. Разбъркайте трите съставки в чист буркан, покрийте с го марля, за да не се праши и го оставете на топло на кухненския плот за минимум 5 дни.

Всеки ден подхранвайте закваската като добавяте по 2 с.л. настърган джинджифил, 2 с.л. захар и 2 с.л. филтрирана вода на ден. По възможност 2 пъти на ден разбърквайте закваската с дървена лъжица.

ginger-bug

Ще разберете, че закваската ви е готова, когато са налице едновременно 3 неща: на повърхността се образуват мехурчета, при разбъркване се чува лек съскащ звук, разтворът има сладникав-джинджифилов аромат. Обикновено това се случва към петия ден от ферментацията, но в някои случаи може закваската да е готова на четвъртия, а в другия да са й нужни до 8 дни. Дивата ферментация не е точна наука и се влие от много фактори като температура, влажност, чистота на самите съставки, така че бъдете търпеливи и наблюдателни.

Какво може да се обърка?
Ако закваската ви не е готова до 8 дни, по-добре я изхвърлете и опитайте отново. Ако по повърхността й се образува фин слой бяла плесен, внимателно я отсранете с лъжица и я изхвърлете.

Когато закваската ви е готова, можете да приготвите и самата

Джинджифилова лимонада

За един литър лимонада се нуждаете от литър вода, 1/2 чаша нерафинирана захар, 1/4 чаша от закваската и около 2-3 см корен от пресен джинджифил (зависи колко силен вкус предпочитате).

Обелете и нарежете джинджифила, смесете го със захарта и водата в тенджера и поставете на котлона да заври. Оставете джинджифиловия чай да къкри 10-ина минути, след това да се запари още 10 за по-силен и интензивен вкус.

Когато чаят леко се охлади (да не бъде горещ!), прибавете закваската. Излейте в чист буркан, покрийте с марля и оставете сместа на стайна температура за 24 часа. През този период разбъркайте с дървена лъжица поне 2 пъти.

На следващия ден прецедете течността, прелейте я в бутилки с вакумни капачки, затворете добре и оставете на топло за още 24 часа. Това време е достатъчно, за да се газира лимонадата. След това може да приберете бутилките в хладилник и да се наслаждавате на напитката.

Ginger-ale-2

Не дръжте затворените бутилки на топло повече от 24 часа, защото течността може да се вкисне, да стане алкохолна и дори да гръмне бутилката, ако се отдели много газ.

Освен с чай от джинджфил на същия принцип може да приготвите лимонада с подсладен зелен чай, както и с всякакви плодови сокове – от портокал, от череши, от боровинки и т.н. При соковете не е необходимо да добавяте допълнително захар, тъй като те съдържат достатъчно фруктоза.

Да се погрижим за добрите бактерии

За финал е добре да се погрижите за закваската си, защото веднъж като опитате домашната лимонада, със сигурност ще поискате да си приготвите отново! Достатъчно е само да допълните толкова количество вода, колкото се употребили от закваската, до добавите по лъжица настърган джинджифил и захар, и тя отново ще е готова за употреба след един-два дни. Ако я използвате често, можете да я държите на кухненския плот и редовно да я подхранвате с по една лъжица джинджифил, захар и вода. Ако няма да я използвате известно време, можете да я приспите в хладилника и само веднъж седмично да й добавяте по лъжица джинджифил, захар и вода. За да я събудите, извадете я от хладилника, захранвайте я два дни и тя пак ще бъде готова за употреба. Закваската е годна, когато мирише приятно и по повърхността й има балончета. Ако се появи неприятна миризма или плесен, по добре я изхвърлете и си направете нова.

Източник: www.magipashova.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара