С диагнозата „захарен диа­бет“ се обозначават група заболявания, изразяващи се с не­възможността на организма да преработва въглехидрати. Причината е в липсата, недостатъчното производство или невъзприемчивостта на някои тъкани към хормона ин­сулин. Объркването на въглехидратната обмяна на свой ред води до нарушения в усвоя­ването на белтъците и на мазнините.

Съществуват няколко типа диабет, всеки от които може да бъде изявен в различна сте­пен. Това налааа индивидуален подход в лечението на болни­те. Общото за всички диабе­тици е, че те редовно трябва да имат информация за ниво­то на кръвната им захар, да спазват диета и да прилагат предписаното от ендокринолог лечение.

Много билки, плодове, зелен­чуци могат да се използват като допълнение към основното лечение. Но единствено специалистът, който познава конкретния пациент, ще прецени дали да се разчита само на тях.

Предлагаме ви няколко захаропонижаващи билки и начини­те им на използване.

  • Листа от боровинки — изсушени, събирани през май и юни. Една супена лъжица от листата се залива с водна ча­ша гореща вода. 3—4 пъти дневно се пие по половин водна чаша.
  • Сок от свежи горски яго­ди — взимат се по 4—5 супени лъжици дневно. Могат да се използват и сушени горски ягоди или листата им — около една супена лъжица от тях се заливат с водна чаша гореща вода. Прецежда се и се пие по 3—4 водни чаши дневно.
  • 100 грама овесени зърна се заливат с 3 водни чаши го­реща вода. След като водата изстине, настойката се пие 3—4 пъти дневно по половин чаша преди ядене.
  • Десет лаврови листа се заливат с 3 чаши кипяща вода и престояват 2—3 часа. Пие се по половин чаша 3 пъти днев­но.

Билките, които имат спо­собността да понижават кръвната захар, увеличават ефекта си, като се съчетаят с други, които сами по себе си нямат такова действие.

  • Смесват се по 20 грама листа от боровинки, корени от глухарче, листа от коприва. Заливат се с една и половина водни чаши гореща вода. Настойката се прецежда и се приема по половин чаша по 3 пъти дневно преди ядене.
  • Смесват се по 20 грама листа от боровинки, листа от коприва, листа от черен бъз. Добавя се гореща вода до 150 мили литра, която се пие на ня­колко пъти за един ден.
  • Смесват се по 25 грама листа от боровинки и корен от репеи. Заливат се със 100 грама гореща вода. След като изстине, настойката се при­ема по 1 супена лъжица 3—4 пъти дневно преди ядене.
  • Смесват се по 50 грама полски хвощ и стъбло от гор­ска ягода. Прибавят се 100 гра­ма пача трева. Залива се с 1 литър гореща вода. Настойката се приема по 3—4 водни ча­ши дневно.

Захаропонижаващо дейст­вие имат още сокът от пресни картофи, от пресни зелеви листа, пресните плодове от малини, круши, салатите от грах, люцерна, гъби. Сокът мо­же да бъде само от растение­то или разреден с вода 1:1. За­почва се с четвърт до една трета водна чаша от сока, а при добра поносимост се пие по 1 водна чаша — 30—40 ми­нути преди ядене.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара