Повишено ниво на кръвната захар? Нищо чудно, това е често срещана „находка“ при жените след 35-40-годишна възраст. На този етап все още не е късно да се предприемат мерки срещу развиване на захарен диабет. Но какви?

О, времена…

Без да навлизаме в подробности, ще напомним: съществуват два типа диабет. Диабет от първи тип е проблем, който възниква най-често в ранна възраст. Свързан е с гибел на клетките от задстомашната жлеза и се лекува само с инсулин. Статистиката за него е относително стабилна и не се променя съществено в последните години. Но в цял свят расте числото на хората, които страдат от диабет втори тип. И възрастта на тези, при които това заболяване се открива за първи път, все повече пада. Захарен диабет втори тип при жени на 35-40 години е все по-често явление. Причината не е индивидуална (т.е. не е от годините), а глобална — от времената е, времената, в които преобладава готовата и полуготовата храна, богата на мазнини и лесно усвояеми въглехидрати, а не на сурови плодове и зеленчуци. Към причините за разрастването на тихата епидемия от диабет втори тип спокойно можем да прибавим наследствената предразположе­ност и обездвижването.

Въпреки широко разпространеното мнение диабет не се развива от прекаляване на сладкото. Главният фактор на риска е затлъстяването.

В групата на риска попадат всички, които имат роднини, болни от диабет, или страдат от затлъстяване.

Анализирай това!

Да предположим, че кръвните изследвания показ­ват завишено ниво на захарта. Означава ли това диабет? Никой лекар не би се наел да каже кате­горично „да“ само въз основа на едно изследване. Временно покачване на нивото на глюкозата може да бъде предизвикано от много други състояния и травми, инфекции, панкреатит, в първите часо­ве на инсулт и инфаркт. А също и при „нарушена толерантност към глю­козата“ или преддиабет. Това състояние изисква внимателни наблюдения и промяна в начина на живот. За да се установи с максимална точност дали става въпрос за преддиабет, е необходимо ня­колко пъти през определен от специалист интер­вал от време да се измерва нивото на кръвната захар на гладно. В повечето случаи се назначава и допълнителното изследване „глюкозно натоварване“. За целта първо се измерва нивото на кръвната захар, след това пациентът изпива 75 г глюкоза, разтворена във вода, и повторно се взема кръв за изследване.

Нормалните показатели при взета от пръста кръв за изследване на кръвна захар са: до 5,5 ммол/л на гладно и до 7,8 ммол/л два часа след глюкозното натоварване. За диабет говорят показателите над 6,1 ммол/л на гладно и 11,1 ммол/л два часа след натоварването. Във венозната кръв нивото на захарта е няколко пъти по-високо.

Под контрол

Здравословен режим с редовно спортуване и правилно хранене е достатъчен да държи под контрол преддиабета, както и самия диабет втори тип. Доказано е, че спазването на такъв режим намаля­ва над два пъти риска от развиване на диабет или от усложнения при вече установена диагноза.

Спорт

Изключително важен механизъм за ре­гулиране на кръвната захар: при ин­тензивни физически занимания усвоя­ването на глюкоза от работещите мускули нараства 20 пъти.

Тренировъчна схема: седмичното полез­но натоварване трябва да е поне 150 минути общо. То може да се раз­предели в ежедневни тренировки по 20-30 минути или в три тренировки седмично по 50 минути всяка.

График за спортуване: най-подходящите часове за фи­зически занимания при хората с повишен риск от диабет или вече развит диабет са следобедните часове.

Подходящи спортове: най-полезни са ходене, плуване, ски.

Диета

При неблагоприятна наследственост и нарушена толерантност към глюкозата тя е просто задължителна. Препоръките обаче са различни при хора с нормално и наднормено тегло.

При нормално тегло

  • Избягвайте продуктите, които ряз­ко повишават нивото на кръвната захар: сладкиши, мед, плодови сокове, сушени плодове.
  • Всеки ден яжте много сурови зеленчуци, за да си набавяте достатъчно растителна целулоза.
  • Разпределяйте равномерно дневното си меню в три до пет хранения.

При наднормено тегло

  • Абсолютно забранени са мазнините и алкохолът. Така изчиствате вашето хранене от калории, защо­то главната ви цел е да редуцирате теглото.
  • Внимавайте за скрити източници на мазнини като сосове, колбаси, препечена кожа, орехи и всякакви ядки, кашкавал.
  • Зеленчуците — сурови, задушени или на пара — трябва да се превърнат във вашите основни блюда. Без ограничения могат да се ядат краставици, домати, моркови, репички, тиквички, патладжани, целина и всички други зеленчуци с изключение на картофите.
  • Пресните плодове също са ви жизнено необхо­дими, за да покривате повишената потребност на организма от витамини. Но не посягайте към гроз­де и банани — в тях има повече захар, отколкото във всички останали плодове.
  • Менюто трябва да включва и дос­татъчно белтъчини, които е важно да си набавяте главно от варена риба, калмари, омари, телешко, свин­ско без тлъстини и бяло пилешко месо.
  • Много полезни са пълнозърнестите храни, а също и всички видове зеле и цвекло, защото съдържат голямо количество влакнини.

За финал ето и някои от най-разпространените митове за храненето при преддиабет и диабет:

„Мит“: Растителните мазнини могат да се упо­требяват в неограничени количества, защото не съдържат холестерин.

Реалност: Те не съдържат холестерин, но някои от тях са доста калорични.

„Мит“: Черният хляб е по-безопасен от белия.

Реалност: И двата типа хляб ед­накво повишават кръвната захар.

„Мит“: Зелените ябълки са по-диетични (с по-малко захар) от жълти­те или червените.

Реалност: Съдържанието на захар в ябълката не зависи от цвета и може да се прецени по-скоро по раз­мера й — колкото е по-голяма, толкова повече захар съдържа.

„Мит“: Вареният картоф не повишава кръвна­та захар, защото водата изсмуква нишестето от него.

Реалност: Извлеченото по този начин нишесте е пренебрежимо малко.

„Мит“: Медът не е опасен, защото 50% от съдържанието му е фруктоза.

Реалност: Рафинираната захар се състои от това, от което и медът. Следователно медът повишава ниво­то на глюкозата в кръвта по същия начин както захарта.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара