Дебютният роман „Празнината“ на канадката Катерина Върмет е с потресаващо реалистичен сюжет, зареден с особена поетичност и с удивителна сила на внушение. Отваряйки книгата, читателят попада в магията на един непознат свят, чиито обитатели са съхранили традициите и мъдростта на своята общност. Това е историята на няколко поколения жени със силен дух, устояващи въпреки провалите им с мъжете и благодарение на тях.

Стела се обажда в полицията, когато вижда човек в беда близо до дома си. Като малка нарекла мястото Празнината – тясна, запустяла и опасна, потънала в сняг ивица земя. В низ от редуващи се разкази хората, свързани пряко и косвено с жертвата – разследващите полицаи, семейството и приятелите – споделят личните си истории, водейки ни към фаталната нощ. Върмет ни представя десет припокриващи се гледни точки, включително и на мъртвата Рейн, майката на Стела, чрез които не само бавно и обмислено разплита възела на престъплението, но и ни прави съпричастни към историята на семейство метиси в родния й град Уинипег.

Катерина Върмет е канадска писателка, която произхожда от сърцето на метисите Уинипег, Манитоба. Тя се застъпва за правата на индианците и протестира срещу равнодушието на правителството и медиите към проблемите на нейния народ. С първата си книга с поезия „Любовни песни от Севера“ тя спечелва най-голямата канадска награда за литература. Романът й „Празнината“ е удостоен с множество награди, сред които и тази на Амазон за дебютен роман на 2017 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара