Пълнозърнестите храни намаляват риска от ранна смърт заради сърдечносъдови заболявания или рак, установи анализ на десетина изследвания на тази тема, съобщи АФП.

bread-1345077_960_720

„Резултатите потвърждават сегашните препоръки да се консумират поне 48 г от тези храни дневно за трайно подобряване на здравословното състояние и предотвратяване на преждевременна смърт“, каза главният автор на изследването Ци Сун от Харвардския университет.

Хората, които всеки ден изяждат 70 г. пълнозърнести храни, намаляват риска си от преждевременна смърт с 22 процента в сравнение с тези, които почти не ги консумират. Рискът от смърт от сърдечносъдово заболяване намалява с 23 процента, а от рак – с 20 процента.

Анализираните от американските учени изследвания са извършени в САЩ, Великобритания и Скандинавия от 1970 г. до 2010 г. Общият брой на участниците в тях е над 786 000 души.

Предишни изследвания показаха, че пълнозърнестите храни намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и проблеми с флората на червата. Пълнозърнестите храни съдържат много биоактивни вещества, които са полезни за здравето. Те са богати и на фибри, които намаляват холестерола.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара