Марта Шиембаб е първият и единствен професионален сенселиер в Полша и основател на Senselier Olfactory Atelier. Марта наскоро посети България по повод LR Beauty Academy, в която бе специален лектор. Тя разказва любопитни детайли от работата си в света на ароматите.

Women Today magazine

Вие сте професионален парфюмерист. В какво на практика се състои работата ви?

Създадох професията си преди 10 години. Работя с много индустрии – красота, козметика, парфюми. Обучавам всички – от пиари и маркетинг за това как да комуникират с парфюма си, през хората, които се занимават с продажби – как да помагат на клиентите да изберат най-добрия аромат за тях. Също работя и с модни дизайнери, хора, които създават личен стил, частни лица, но също и публични личности като политици например, защото парфюмът е най-важният елемент от нашия стил. Работя с дизайнери, терапевти, деца, създавам работилници по време на кулинарни събития, където свързваме храна, вино и аромат. Където се сетите, че ароматът е важен, там моята работа е необходима. Всъщност няма сфера, в която да не може да приложим аромат.

Нужно ли е по-силно обоняние от обичайното за вашите занимания? Какво друго е необходимо?

Ако нямате алергии, носът ви не тече и нямате невронални дегенеративни заболявания, означава, че носът и мозъкът ви работят добре, обонянието може да усети частиците във въздуха, да ги предаде към мозъка и той да декодира подадения сигнал правилно. Ако имате добро обоняние и здрав мозък, можете да правите това, което правя аз. Но трябва да сте наясно с факта, че около нас има много аромати, трябва да може да ги разпознавате, да знаете техните имена, да знаете как ароматите работят, вербалните умения са също много важни, а също и да не се страхувате да говорите пред публика. Когато хората говорят за парфюми или аромати, това до голяма степен е много лично – те говорят за спомени, за хора, които обичат, за деца, за любов…

344b5082e4d53fe3f1e0fb2b6e64b95321634387

Защо един парфюм ухае по различен начин върху различната кожа?

Същото е като с една рокля – тя стои по различен начин върху вашето и моето тяло.

Когато нанасяте аромат по кожата си, не е като да го нанасяте върху парче стъкло, защото кожата ни е жив орган и излъчва нещата, които сме сложили вътре в организма си – важен е начинът, по който се храним, какви подправки използваме, какво месо консумираме, дали сме вегетарианци или не, медикаментите, които употребяваме, хормоналният баланс в тялото, възрастта също…

Кожата отделя всичко това навън и така се получава много специфична миризма. След това каквото и да поставите върху кожата си – сапун, душ-гел, шампоан, балсам, перилен препарат – се образува микс от различни молекули и той е напълно индивидуален.

Същото е като да вземем бял цвят и да го поставим в основа от друг цвят – резултатът варира до безкрай.

Мисля, че всичко това са добри новини, защото можем да имаме индивидуален почерк чрез парфюма си. Съвет към жените: никога да не казват на приятелите си какъв парфюм използват, нека бъде тайна. Както не трябва да казват как привличате мъжете.

По какви критерии трябва да избираме парфюма си?

Първата посока е винаги да следвате обонянието си и да изберете каквото ви харесва. Все едно да отидете на ресторант – не питате за мнението на другите какво да си поръчате, защото вие най-добре знаете какво обичате, нали? И ако искате да се почувствате добре с този аромат, да го усещате като втора кожа, тогава следвайте това, което обонянието ви казва.

На мен много ми харесва идеята за т. нар. perfume wardrobe: да избирам парфюм по същия начин, по който избирам дрехите, грима си и начина, по който оформям прическата си. Ако се срещаме на барбекю, ще сме облечени по един начин, а ако отиваме на „Оскар”-ите, ще сме с различен тоалет.

Винаги трябва да помните за т. нар. „обонятелен етикет” – много е важно да не притеснявате останалите със своя аромат. В много култури ароматът на човек е като неговия глас, ако парфюмът ухае много силно, сякаш говорите прекалено високо. А това е невъзпитано. Така че, първото правило е да комбинирате аромата с околната среда и с повода – има небрежни аромати, когато можем да обличаме каквото пожелаем, но има и бизнес облекло за вечерни мероприятия или романтична среща.

Направих невероятно откритие за българските жени – те използват аромати, много различни от тези на приятелите ми от Полша. Улиците там ухаят свежо, а тук по-нежно, женствено. Когато подминавам хората тук, те ухаят по-силно, комплексно. Не бих казала ориенталски, но сте по-близо до ориенталските аромати от нас.

Времето също е критерий за вида парфюм, но мисля, че го правим инстинктивно. Никой не облича кожено палто, когато навън е 30 градуса. Инстинктивно през лятото търсим аромати, които са по-свежи и леки като лимона, а през зимата търсим нещо по-топло, обгръщащо като горещ шоколад с чили.

Може да използвате парфюм, за да влияете на хората, защото парфюмът може да ви накара да се чувствате по-млади, но и по-зрели. Може да изглеждате по-леки, енергични, доминиращи и ако знаете тайните, които парфюмът разкрива за вас на останалата част от света, може да го използвате като оръжие!

260e477c4fbffb8e10acc1b0df4387a698d73475

А как да го нанасяме?

Има различни начини за нанасяне. Един от тях е много стар и според него трябва да нанасяме парфюма от вътрешната част на тялото – вътрешната страна на китките, извивката на лакътя и зад ушите. Ако парфюмът ви ухае приятно на тези места, тогава може да продължите да го правите. Кожата произвежда много млечна киселина и в някои случаи превръща парфюма в малко по-кисел. Ако това се случи, не е нужно да изхвърляте парфюма си, просто трябва да започнете да го нанасяте върху външната част на тялото – външната част на китките, външната част на лактите, не зад ушите, а върху ключицата, което е много приятно място, ако целувате някого, винаги ще може да го усети. Ако имате дълга коса, може да нанасяте аромати върху нея – може да я напръскате, докато е суха или докато е още влажна, а когато я изсушите със сешоар, най-горните нотки ще изчезнат и ще имате много чувствена топла основа върху косата си. Може да се парфюмирате по американския начин – пръскате въздуха пред вас на нивото на гръдния кош и преминавате през мъглата от парфюм, или по парижкия начин, което означава да направите кръг около главата си и да влезете в него и тогава парфюмът пада като конфети върху косата и дрехите ви.

Може да парфюмирате дрехите си – аз обожавам трика за вътрешен и външен аромат, който прилагам през студените месеци в Полша, което означава по-голямата част от годината. Нанасям различен аромат върху тялото и върху палтото си. Върху палтото поставям нещо по-наситено, защото навън няма да притеснявам никого. Но когато влизам в помещение и поставя палтото си на закачалка, силният аромат остава в гардероба.

Един съвет относно парфюмите: те са предназначени за вас, а не за околните. Може да нанасяте парфюм където пожелаете – в обувките, на коленете си, може да напръскате гърба или корема си. Там, където искате да се усети ароматът, там трябва да бъде нанесен.

Кои аромати са модерни в момента?

Тенденциите при ароматите не са изкуствена мода, а просто наблюдение какви решения взимаме като потребители.

През пролетта и лятото на 2016 година ще има няколко различни посоки. Първата са „вкусните“ парфюми. Има много сладки аромати: плодови, ванилови, карамелови – много чувствени и секси. Те обаче са подходящи за пролетта, а не за лятото. Друга тенденция е наречена „линеен хоризонт“: ароматите са много успокояващи – на билки и дървета, без екзотични подправки и революции. Трета тенденция е ароматът, който веднага усетих, когато слязох от самолета в София, този на люляковите храсти, които сега цъфтят навсякъде в столицата ви. Чистите цветя – люляк, божур, роза, момина сълза – са също много модерни.

В какво всъщност се състои магията на парфюма?

Магията на парфюмите е магия от емоции и спомени. Много често не знаем защо харесваме нещо, но го харесваме, защото нещо приятно се е случило първия път, в който сме го помирисали.

Аз чета много за ароматите и съм наясно с това, което помирисвам. Знам защо харесвам жасмин – в градината на дядо ми и баба ми имаше храст с жасмин. Там прекарах детството си. Знам защо харесвам миризмата на дърво, изгоряло дърво, стафиди – заради къщата на дядо ми и баба ми, влажната почва и пролетната градина. Много често нещо, което сме преживели, е било придружено с аромат и ни кара да се чувстваме в безопасност, щастливи, спокойни или развълнувани. Има много различни отпечатъци около нас, които са заложени дълбоко в мозъка, и следващия път, в който усетим даден аромат, го харесваме, без да знаем защо.

По-голямата част от хората харесват сладки нотки в това, което помирисват. Това е еволюционното наследство, което имаме от времето, когато сме били малки бебета и майките ни са ни хранили с кърмата си, която съдържа ванилин (същата молекула като на ванилията). Може да се каже, че това е ароматът на любовта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара