Мобилният телефон ти причинява болки във врата, главоболие и дискомфорт в раменете? Искаш ли да се отървеш от целия този стрес?

В днешни дни мобилните телефони са безспорно най-широко използваните устройства. Смартфоните коренно променят различни аспекти от нашия живот – здравето, личните взаимоотношения, образованието, бизнеса…

smartphone-1254108_960_720

По-широкото им приложение често води и до злоупотреба, но и крие риск от някои опасности в ежедневния ни начин на живот. Например, ако четеш това от мобилния си телефон, ръцете ти са сгънати встрани, прегърбен си, вратът ти е наведен напред. Така ли е? Тази поза най-вероятно ти причинява болка, независимо дали осъзнаваш това или не. Може би бавно, но сигурно се движиш към състояние, което терапевтите наричат „пишещ врат“ (eng. „Text Neck“).

„Text Neck“ или така нареченият „пишещ врат“, е състояние, вследствие от неправилния начин на живот, което причинява болки в областта на врата и гърба. Те се дължат на прекалено много време, прекарано в нездравословна изгърбена и приведена напред поза. Това може да бъде причинено от прекомерна употреба на мобилни телефони, таблети, електронни книги и т.н.

Средното тегло на човешката глава в неутрално положение (когато ушите се намират над раменете) е 4.5 кг. За всеки сантиметър наклон на главата напред, напрежението на гръбнака се удвоява. Ако гледаш телефон, поставен на скута ти, все едно врата ти носи 10 или 14 кг. Това допълнително напрежение натоварва гръбначния стълб и може да го изкриви.

Спокойно! Тази статия не е написана с цел да те накара да спреш да използваш тези устройства. Животът на всички ни е толкова по-лесен, благодарение на мъничките апарати. Просто е необходимо да научим как да се предпазим от опасностите, които смартфоните носят. Ето и няколко полезни съвета от йога за целта:

Наличието на сила, гъвкавост в гръбнака и врата ще ви помогнат да се справите с необичайните натоварвания и да намалиш мускулно-скелетните проблеми, причинени в резултат на прекалената употреба на мобилни устройства. Ето и някои йога разтягания и упражнения за укрепване и отпускане на напрегнатите мускули на гърба и врата.

yoga-1027241_960_720

  • Издърпване и масаж на ушите: Започнете с натиск на горната част на ухото, постепенно стигайки до долната, мека част. Дръпнете няколко пъти ушите и ги завъртете по посока на часовниковата стрелка и обратно, това ще освободи напрежението в и около тях.
  • Разтягане на ръцете: Протегнете ръце над главата с длани, сочещи към небето. Изпъвайте ги в посока нагоре. Като продължение на това рязтягане, опънете ръцете си встрани от тялото, изтеглете пръстите назад и помахайте няколко пъти за чао на стреса в ръцете и раменете.
  • Кръгове с раменете: Протегнете ръцете си встрани от тялото и докоснете с палец основата на кутрето. Дръжте ръцете си неподвижни и завъртете раменете си 5 пъти в посока на часовниковата стрелка и 5 пъти обратно.
  • Натискане на дланите: Съберете длани пред гърдите. Притиснете ги силно една в друга, като държите раменете си неподвижно. Натискайте и освобождавайте няколко пъти. Обърнете позицията на ръцете и повторете.
  • Осмица с лактите: Съберете ръце пред гърдите и сплетете пръсти. Поддържайте длани пред гърдите и движете лактите и раменете вълнообразно, рисувайки осмица.
  • Разтягане на раменете: Поставете дясната си ръка върху главата, а с лявата хванете здраво лявото си коляно. Сега дръжте лявата ръка неподвижна, движете дясната надолу чак до бедрото и обратно към главата. Направете това няколко пъти. Повторете на другата страна.
  • Стискане на палеца: Поставете палците пред гърдите и ги завъртете няколко пъти в двете посоки. Стиснете всичките си пръсти и освободете. Повторете няколко пъти.

Не забравяйте:

  • Променете позицията на устройството: Вместо да слагате смартфона в скута си, което ви кара да си навеждате главата надолу, намерете начин да го държите в неутрална позиция, например на нивото на очите.
  • Вземайте си почивки: Осъзнайте, че използвате тези устройства през целия ден и се накарайте да си давате почивка.

Още полезни йога съвети ще откриете в Art of Living. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара