Илън Мъск несъмнено е най-вълнуващата личност в Силициевата долина и е един от най-великите предприемачи на нашето време. Той е човекът зад „PayPal”, „Tesla Motors”, „SpaceX”, „SolarCity”, „Hyperloop” и идеята за глобална комуникационна мрежа.

2534551796ee0a2638b462ce82e33b65091b1d42_1600x1200

Прагматик и фантаст, който подготвя човечеството за колонизация на Марс. Инженер, изобретател, бизнесмен и индустриалец, способен да превърне големите идеи в грандиозни проекти.

elonmusk_cover_fЗа първи път на български език излеза книга, посветена на гениалния визионер. „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще” (ИК „Кръгозор”) е единствената официална биография на Илън Мъск, написана със специалното съдействие на самия него, на семейството и на приятелите му. Книгата се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс” и се нарежда сред най-добрите заглавия на 2015 г. според „Уолстрийт Джърнал” и „Амазон”.

Авторът Ашли Ванс прекарва повече от 50 часа в разговори с Мъск, прави интервюта с около 300 души и проследява пътя от нелекото детство на Илън Мъск в ЮАР до върховете на световния бизнес. Запознава ни отблизо с човека, който, независимо дали е обичан, или мразен, възхваляван или отричан, създава едно невероятно бъдеще.

Мъск е единственият предприемач с достатъчно енергия, сила и въображение, който

инвестира цялото си богатство в иновации от друго измерение

и революционизира три индустрии едновременно – космическата, автомобилната и енергийната. Мисията на живота му изглежда фантастична, но ако Мъск успее да си купи достатъчно време, той ще предприеме най-голямото пътуване за спасение на човечеството.

20150704_bkd001

„Иска ми се да умра с мисълта, че пред човечеството има светло бъдеще. Ако можем да си осигурим чиста енергия и да станем междупланетарна раса с устойчива цивилизация на друга планета – за да се справим с най-лошия сценарий, в който човешкото съзнание е заличено – тогава… мисля, че ще бъде много хубаво“, казва Мъск.

Неслучайно в главния офис на „SpaceX” в Хоторн, Калифорния, от двете страни на стената, преграждаща офиса на Мъск, са закачени два гигантски плаката на Марс. Този отляво показва Марс такъв, какъвто е днес – студена и безплодна червена сфера. Плакатът отдясно показва

Марс, покрит с богато залесена земна маса, обградена от океани

Планетата е затоплена и преобразена във вид, подходящ за човечеството. Мъск искрено се опитва да постигне точно това – превръщането на хората в космически колонизатори.

„Илън Мъск е човек, който винаги е бил посветен на своята мисия. А тя е по-фантастична и по-поглъщаща от всичко, което някой от нас някога ще изживее“, разказва авторът Ашли Ванс.

„Мъск изглежда пристрастен към постоянното разширяване на дейностите си и просто не може да се спре, когато обявява нови големи проекти като „Hyperloop” или космическия интернет. Също така вярвам по-силно от всякога, че Мъск е дълбоко емоционален човек, който страда и се радва по свой начин. Тази негова страна вероятно остава донякъде скрита от факта, че най-важна за него е мисията му да промени живота на човечеството, което може би му пречи да се съобразява със силните чувства у другите. Затова и понякога Мъск изглежда безчувствен и твърд. Аз обаче смятам, че той е способен на уникална емпатия –

съчувства на цялата човешка раса,

дори понякога да не зачита желанията и нуждите на отделни индивиди. Може да се окаже, че ни трябва точно такъв човек, ако искаме да превърнем космическия интернет в реалност”.

Увлекателната книга на Ашли Ванс ще ви накара да основете компания за коли, да строите космически кораби и да отидете на Марс. Единственият недостатък е, че накрая все пак ще си спомните, че не сте Илън Мъск и ще приемете мисълта, че това е светът на Илън, а всички ние просто живеем в него.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара