Високият холестерол не причинява болестите на сърцето, така че е загуба на време снижаването му с лекарства от рода на статините, твърди международна група от експерти, цитирана от в. „Телеграф“.

bacon-1238243_960_720

Специалистите провели изследване на 70 хиляди души, от което проличало, че няма връзка между тъй наречения „лош холестерол“ и преждевременната смърт от сърдечносъдови болести на над 60-годишните.

От изследванията на екипа на проф. Шериф Султан от Университета на Ирландия станало видно, че 92 процента от пациентите с висок холестерол са живели по-дълго. Неговото понижаване с прием на лекарства е безсмислено и учените призовават да бъде преразгледана превенцията на сърдечносъдовите болести и атеросклерозата. Според новите изследвания ползата от лечението със статини е била преувеличена.

Високият холестерол обикновено се предизвиква от нездравословен хранителен режим, който е богат на наситени мазнини. Той се свързва и с тютюнопушенето. Съавторът на изследването д-р Малкълм Кендрик е уверен, че техните констатации ще предизвикат спорове в медицинската общност, но защити резултатите като „надеждни“ и „методологично издържани“. Хората с по-големи концентрации на лош холестерол се оказало, че живеят по-дълго и страдат по-рядко от сърдечносъдови болести.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара