Апетитът има непредсказуем нрав – ту изчезва, ту се развихря до степен „пълна лакомия“. Защо го оставяме за безчинства? Дилемата той нас или ние него не съществува. Апетитът се поддава на контрол. Ето как

  • 1. Не го игнорирайте 

Ако се стремите да не обръщате внимание на внезапно появилия се апетит, той може да прерасне в чувство за глад. И тогава, за да се заситите, ще ви е нужно много по-голямо количество храна. Затова апетитът трябва да се задоволява навреме. Иначе рискувате да преядете – лошо и за храносмилането, и за фигурата.

  • 2. Насила хубост не става 

Когато човек се храни насила, без желание, храната не се усвоява пълноценно. Затова старайте се да ядете не когато ви се отвори свободна пролука в напрегнатия ден, а когато имате апетит

  • 3. Ухажвайте го

От време на време апетитът може да залинее заради преживян стрес или заради прием на лекарства. Например свойството да понижават апетита имат някои антибиотици, болкоуспокояващи, препарати за понижаване на кръвното, медикаменти за лечение на ставни заболявания. Ако все още не сте се възстановили от стреса или сте в процес на лечение с някои от изброените препарати, можете да стимулирате апетита със солени или мариновани ястия, месни бульони и сосове. Киселото зеле, кафето и храната, щедро поръсена с пикантни подправки, също възбуждат апетита. Разбира се, не забравяйте и качественото сервиране. И най-големият въздържател ще се замисли сериозно при вида на красиво подредената маса. А салфетките и чиниите в червени или оранжеви тонове усилват ефекта.

  • 4. Боледувате? Не го насилвайте! 

Когато те налегне кашлица, хрема и висока температура, изобщо не ти е до ядене. Това е нормално и не е нужно да се полагат специални усилия за възбуждане на апетита в този период. Не слушайте бабите, които с тревожна загриженост ви убеждават да хапнете, дори и насила, за да има сили организмът да се бори с болестта. Сега лекарите казват точно обратното. Тежката и обилна храна само затруднява оздравяването, защото организмът губи сили да я преработва и така се отвлича от основната си задача – битката с вируса или инфекцията.

  • 5. Не го „възпитавайте“

Опасенията на родителите за лошия апетит на детето често са преувеличени. „Ох, тази вечер изяде само едно кюфте!“, „Как можеш да твърдиш, че си се нахранил само с половин купичка супа?!”, нерядко се тюхкат мама и баба край малкото дете, което бърза да се изнесе от масата. Но те пропускат един нюанс. Да предположим, че сте майка на тригодишен син, който тежи 14 кг, а вие – 56 кг. Тоест 4 пъти повече. Ето как се получава, че за да е сито, вашето дете трябва да поеме четири пъти по-малко количество храна от вас самите. Така, когато детето изяде „само едно кюфте!!!“, то все едно вие сте изяли четири. Не е толкова малко, нали?!

  • 6. Излъжете го 

Причините за неукротимия апетит по правило са чисто психологически. Когато ви тегли към някоя вкусотия, независимо че минути преди това сте хапнали стабилно, пресечете апетита с чаша минерална вода или ябълка, изядена заедно със семките – в тях има йод, който потиска позивите за хранене. Ароматът на масло от грейпфрут или кора от плода също притъпяват апетита. Може също така няколко минути да масажирате с възглавничката на средния пръст точката между горната устна и носа – трябва да помогне.

  • 7. Внимавайте с подстрекателите

Гледането на телевизия и работата с компютър разпалват апетита за сладко. Мониторите предизвикват напрежение в организма. А ние интуитивно опитваме да го поразредим с помощта на нещо сладко.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара