За да е красива и успещна една градина, тя трябва има добра концепция и да отговаря на основните принципи  за цветове, контрасти, текстури, пропорции.

В зависимост от желанието ни, цветният ефект, който искаме да постигнем, може да е смел и експериментален или пък деликатен и сдържан. Ако целта ни е дързък и контрастен дизайн, можем да смесим противоположни цветове на спектъра, например, синьо и оранжево или жълто и лилаво. В зависимост от това дали смесваме пастелни или интензивни нюанси, се създава различно настроение  и звучене.

Многоцветният дизайн дизайн дава възможност да се постигнат разнообразни ефекти, в зависимост от това дали сме избрали пастелни или интензивни нюанси или смес от тях. Освен смесването на контрастни цветове, може да направим градина само в два цвята или в техни нюанси (например да комбинираме нюанси на розово и червено, кремаво и жълто или синьо и лилаво).

Ако използваме прекалено много цветове в градината, ефектът може да е “разпръснат”; атрактивни композиции обикновено се получават, ако използуваме ограничен брой цветове. Често най-ефектните растителни групи и цветни легла са едноцветните или тези, които са микс от два близки по нюанс цвята – например оранжево и червено, розово и лилаво, светло и тъмно синьо.

Сивите, сребристите, зелените и белите цветове са подходящи, когато търсим ефект на спокойствие или искаме да отдъхнем от наситените нюанси. Бялото, светло розовото, кремавото и сивото са безценни за съживяване на сенчест или мрачен бордер. Тези цветове могат да се използват и като спокойна зона между силни или “биещи се” цветове.

Жълтите и златните схеми се “топли” и особено подходящи за пролетта и есента.

Повече за цветовете и комбинацията им в градината можете да научите в курса по градински дизайн на Вержиния. Нейните идеи и съвети ще намерите в сайта й.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара