И тази година кино-литературният фестивал Синелибри готви 46 филмови бижута. Екранни адаптации по едни от най-вълнуващите литературни произведения.

Един от най-ярките филми в програмата е и биографичната лента, посветена на знаменитата писателка Астрид Линдгрен. Жената, която подари на света “Пипи Дългото чорапче”, “Братята с лъвски сърца”, “Роня, дъщерята на разбойника”. В съзнанието на стотици читатели по цял свят Астрид Линдгрен е сладкодумната разказвачка на приказки, без която поколения деца не могат да си представят детството си. Извънредно любопитно е, обаче, да надникнем в личния свят на писателката и да узнаем какво е скрито зад личността й.

„Въображението е задължително. И за щастие все още има хора, които го притежават. Тези, които сега са деца, един ден ще поемат бизнеса в свои ръце. Те ще решават проблемите на мира и войната и това в какво общество ще живеят — дали ще е подвластно на насилието, или ще е мирно.“

“Да се превърнеш в Астрид” хвърля светлина върху малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче. Като тийнейджърка в консервативна Швеция (20-те години на миналия век) Астрид Линдгрен, тогава все още Астрид Ериксън, се впуска в любовна афера с шефа си – главен редактор на местен вестник. Впоследствие забременява от него, а той е женен… Астрид е принудена да направи тежък избор, от който извлича не един житейски урок. Това е първата кинобиография на световноизвестната писателка, чиито герои са любими на малки и големи в почти 100 страни по света.

„Вашите собствени деца и внуци ли ви вдъхновиха, за да напишете книгите си?“ е също въпрос, който често ми задават. Искам да кажа следното: Никое друго дете не ме е вдъхновявало толкова, колкото детето, което аз самата бях. Не е задължително да имате деца, за да пишете детски книги. По-важното е добре да помните собственото си детство.“

“Да се превърнеш в Астрид”, и то на голям екран, е привилегия, която не бива да изпускаме. Нека се върнем в детството, да си припомним защо Пипилота е супергерой и да се вслушаме в думите на Линдгрен, че детето е винаги вътре в нас и трябва да се грижим за него.

Прожекциите вижте ТУК

Facebook Twitter Google+

0 Коментара