Независимо дали работиш в колектив или сам, независимо дали си с точно работно време, на смени или на повикване. Понеделник, първият ден от седмицата, винаги ти е черен. И чакаш с нетърпение петъка, защото тогава си на метри от излежаването до обед или бягството в малко хотелче с хубава бира, басейн и голям, удобен шезлонг. Но после пак идва понеделник и пак трябва да впрегнеш цялата си воля и дисциплината да отидеш на работа, пък после и да работиш. Как да се събудиш в понеделник сутрин, кипящ от енергия и желание да се трудиш, ще ти подскажат следващите съвети.

  • 1. Вместо дa започваш седмицата ошашавен от лавината с работа, която напира, седни в неделя вечерта и състави списък. В него включи: какво и кога трябва да се свърши, в каква последователност по степен на спешност. Ще видиш, че планирането ще ти спести на следващия ден стреса от мисълта „няма да успея“ и ще приключиш всичко в срок.
  • 2. Някои обаче твърдят, че неделя вечер им действа далеч по-угнетяващо от понеделника. В такъв случай съставянето на списък се превръща от полезно във вредно начинание. Ако неделната вечер ти тежи, напълни я с приятни и разтоварващи занимания: иди на кино, виж се с приятна компания, вземи си дълга и отпускаща вана с чаша бяло вино.
  • 3. Разтреби и подреди работното си място още в петък следобед. Последните работни часове в петък обикновено не са натоварени и ефективни. Възползвай се от тази възможност да разпределиш документите и задачите за началото на следващата седмица. Изхвърли всичко излишно. Спретнатото работно място ще ти подейства освежаващо в понеделник сутрин и ще ти помогне бързо да превключиш на работна скорост, като се концентрираш върху спешните дела.
  • 4. Започни деня с малко физкултура. Изследвания показват, че сутрешната гимнастика увеличава производството на хормона серотонин, който предотвратява възникването на депресия и песимистични настроения. 30 минути кардионатоварбане сутрин ще ти помогнат да усетиш прилив на енергия. Освен това ще придадат видимо здрав и свеж тен на лицето.
  • 5. Закуси стабилно. Маркирането на закуска (например само кафе) или пропускането й е най-noгрешният старт на деня. Оптималният вариант а на сутрешно меню би трябвало да включва зеленчуци, яйце, парче месо, извара, овесени ядки. Или всичко, което е богато на белтъчини, защото именно те зареждат с енергия за цял ден.
  • 6. Облечи любимите си дрехи, в които се чувстваш удобно и комфортно. Това определено действа приповдигащо на настроението. Приготви ги от вечерта, за да си сигурен, че всичко е наред и няма да ти се отвори неочакван проблем сутринта (скъсано копче, леке и т. н.), заради който спешно ще се налага да мислиш и сменяш концепцията.
  • 7. Планирай за понеделник вечер среща с приятели, концерт, театър или каквото и да е друго приятно занимание. Лекото вълнение от предстоящото събитие ще те отвлече от лошото настроение и ще те накара да се чувстваш no-енергичен в този първи ден от седмицата.
  • 8. Свикни да пиеш в средата на деня чаша зелен чай. Малката чаена церемония освежава, а също така ти дава възможност и да отдъхнеш за малко. Ако не обичаш зелен чай, замени го с билков.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара