Независимо дали му казвате нахут или леблебия, това растение от семейство бобови би могло да бъде прекрасен спътник във вашия индивидуален хранителен режим. Нахутът е богат източник на витамини, минерали и фибри и има многобройни ползи за вашето здраве. Не само, че подобрява  храносмилането,  но подпомага поддържането на теглото и намалява риска от някои заболявания.

В следващите редове ще се запознаем с нахута и неговите ползи за здравето, отговаряйки на въпроса защо си заслужава да го включите в менюто си.

Богат на хранителни вещества

Със сигурност сте чували, че нахутът е полезен, и това е самата истина- той има впечатляващ хранителен профил. Основните му ползи за здравето се дължат на богатото съдържание на полезни вещества като фибри, манган, желязо, фосфат, калций и магнезий.

Нахутът е отличен източник на манган, който е с основно значение за много ензими, важни за производството на енергия и противоокислителни (антиоксидантни) защити. Една чаша нахут осигурява около 84.5% от дневните нужди от този минерал.

Нахутът може да увеличи енергията ви, поради високото си съдържание на желязо. Това е от особена важност за жените, по време на цикъл, бременност и кърмене и при растящите деца.

Въпреки многобройните ползи от нахута, ако страдате от подагра за съжаление трябва да го избягвате, защото е богат на пурини.

Държи под контрол апетита

Едно от най-големите предизвикателства на хранителния режим е да укротим апетита и да го задържим под контрол. С протеина и фибрите в нахута можете да постигнете тази цел. Обяснението не е никак сложно. Протеините и фибрите работят синергично за забавяне на храносмилането, което, от своя страна, спомага за повишаване на усещането на ситост. По малко известен факт е, че протеинът може да повиши нивата на хормоните, намаляващи апетита в организма. Така автоматично ще намалите приема на калории по време на деня, тъй като комбинацията от протеин и фибри ще ви държат сити.

Прекрасен източник на растителен протеин

Нахутът е един от най- добрите  източници на растителен протеин,  а това го прави подходящ хранителен избор за тези от вас, които не ядат животински продукти. В една чаша сготвен нахут се съдържат около 12 г белтъчини, или около 24% от препоръчителната дневна доза. Именно  високото количество белтъчини в нахута може да ви държи сити и  да поддържа апетита под контрол. Друг важен факт, който трябва да отбележим е, че протеинът има роля и в контрола на теглото, здравето на костите и поддържане на мускулната сила.

Попаднахме на проучване, според което качеството на протеина в нахута е по-добро от на останалите видове бобови растения. Това е така, защото нахутът съдържа почти всички основни аминокиселини, с изключение на метионина. За да сте сигурни, че получавате всички аминокиселини във вашата диета, важно е да съчетаете нахута с друг протеинов източник, като например, пълнозърнести храни. Само така ще компенсирате дефицита.

Помага в  контрола на теглото

Нахутът е вкусен и полезен, но подозирате ли, че има няколко свойства, които могат да ви помогнат да контролирате теглото?

Първо, нахутът е нискокалоричен. Съвсем логично е хората, които ядат  нискокалорични храни да са по-склонни към отслабване в сравнение с тези, които ежедневно се хранят с  висококалорични продукти.

Разгледахме проучване, касаещо хората, консумиращи редовно нахут. Според данните при тях има с 53% по-малка вероятност да стигнат до затлъстяване, в сравнение с тези, които не хапват нахут.

Лесен за добавяне към вашата диета

Нахутът е невероятно лесен за включване във вашата диета. Той е достъпен и универсален продукт, който може да се използва в редица ястия, ако развихрим кулинарната си фантазия.

Един  от най- популярните начини да хапваме нахут е като го добавим към салати, супи или сандвичи. Той, също така , е основна съставка в хумуса. Не на последно място, леблебията може да бъде идеален заместител на месото, тъй като има високо съдържание на протеин.

Препоръчваме ви да пробвате рецептите на Топ Форма за  яхния от нахут със зеленчуци или супа от нахут.

Нахутът е не само полезен и вкусен.  Високото съдържание на витамини, минерали, фибри и протеини са само част от характеристиките, допринасящи за  неговите здравословни ползи. Той има много качества, които го превръщат в породукт, който да включвате по-често в менюто си.

За още полезни съвети и поръчка на индивидуален хранителен режим, влезте в www.topforma.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара