Крем брюле представлява много нежен крем, покрит с твърда и хрупкава карамелена коричка. Контрастът между двете текстури – деликатния крем и хрупкавия карамел е това, което прави този десерт специален. Характерно за брюлето е, че се приготвя в ниски купички, височината на крема не трябва да бъде повече от два сантиметра. За да имате винаги добър резултат при приготвянето му, трябва да го печете на водна баня в слаба фурна. Кремът се сервира напълно охладен, като карамелената коричка се приготвя непосредствено преди сервиране, за да бъде максимално хрупкава. За да впечатлите гостите си, може да брюлирате захарта с кухненска горелка пред тях. Класическият крем брюле е с аромат на ванилия, но бихте могли лесно да разнообразите основната рецепта. Предлагаме ви нещо по-различно и свежо – крем с аромат на лимон и опияняващ ликьор.

Продукти (за 6 човека)

  • течна сметана – 250 г
  • прясно мляко – 200 г
  • лимончело – 50 г
  • захар – 50 г
  • жълтъци – 6 бр.
  • кора от един лимон

Приготвяне:

Включете фурната да загрява на 120*С. Подгответе по-дълбока тава, в която да поставите купичките с крем брюле. Загрейте сметаната и млякото на котлона заедно с лимоновата кора.

С помощта на телена бъркалка разбъркайте жълтъците със захарта. Добавете лимончелото. Щом сметаната и млякото започнат да завират, сипете ги на тънка струя към жълтъците с постоянно разбъркване. Така получената смес разпределете в купички за крем брюле.

Поставете купичките в тавата и напълнете тавата с хладка вода. Нивото на водата трябва да достига поне до половината на купичките. Поставете в загрятата фурна и печете за около 50 мин. Периодично проверявайте крема за готовност – леко разклатете купичките – когато е готов, кремът ще бъде стегнал по края, но при разклащане ще бъде нестабилен в центъра. Извадете купичките с крем брюле от фурната и оставете да изстинат на стайна температура, след което приберете в хладилник. Когато изстине, кремът ще се стегне напълно.

Преди поднасяне посипете по повърхността на крема плътен слой захар и карамелизирайте с помощта на кухненска горелка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара