Росица Петрова е архитект с 12-годишна практика като интериорен дизайнер, време през което е създавала уютни домове за клиентите си с помощта на най-новите материали и високотехнологични продукти. 

След това става майка и… майчинството и личните й преживявания в изцяло обновения дом на семейството променят коренно начина, по който започва да възприема дома и понятието „да свиеш гнездо“. За Росица луксът вече не е в модерните и лъскави мебели, а го открива в натуралните и изцяло чисти от вложени химикали материали – тези, които няма да увредят здравето ни и ще бъдат безопасни за нас и децата ни. Преди 4 години решава да покаже, че вълната не само може да замести синтетичните пълнежи във всички мебели около нас, но че и тя е далеч по-издръжливият и качествен материал, който ще ни служи по-дълго – при това – без вредното въздействие, което петролните продукти имат върху здравето ни.

Росица, как стигна до идеята за създаването на Home of Wool?

Росица ПетроваКато всяка бременна жена, преди 12 години направих цялостен ремонт на жилището, в което щяхме да отглеждаме детето си. Исках жилището ни да бъде възможно най-луксозно, с всички най-модерни мебели. Смених стария дървен паркет с ламинат, боядисах всички стени и тавани, подмених кухненското обзавеждане, гардеробите, меката мебел, матраците. Целият апартамент беше подновен и буквално миришеше на ново. Тогава не виждах нищо лошо в това – новите неща имат характерната миризма, която търпеливо и без каквото и да е притеснение щях да изчакам с времето да изчезне.

След прибирането ни от родилния дом забелязах, че синът ми диша с отворена уста, докато спи, с времето започна да диша шумно, след година се появи и кашлица. След 3-тата си година почти не спираше да боледува – течащ нос, раздразнено гърло, кашлица; бронхит след бронхит, добавиха се и алергии.

Не спирах да търся причината за лошото му здраве. Един ден попаднах на статия за излъчващите се в продължение на години летливи органични съединения от мебелите. Съдържат се в боите, лепилата, в петролните продукти като дунапрена, мемори пяната, в композитните дървесни плоскости, от които са направени всички мебели, ламината. Тези летливи органични съединения предизвикват дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, загуба на координация, гадене, увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система. Някои органични вещества е известно, че причиняват рак.

Росица Петрова вълна

5 години след раждането на сина ми продадохме жилището си, оставяйки всички мебели, и решихме да създадем нов дом за нас, в който всичко да е от изцяло естествени материали, които не са обработвани с каквато и да е химия и в който за направата на мебелите не са били използвани лепила. Когато се стигна до избор на матраци и диван, наистина не намирах каквото и да е решение. Дори и да откривах такива от естествени материали като естествен латекс и корк, то научавах, че тези материали са претърпели дълга преработка, която включва отново химикали, и крайният продукт вече не е чист. Тогава стигнах до информацията, че вълната е не само с естествен произход, но и за влагането и в матраци например не е нужно да премине през друго освен пране. Матраци и мека мебел с пълнеж от вълна открих само извън България – на цени, невъзможни за нас. Така осъзнах, че съществува необходимост, надявах се не само моя, за която нямаше предлагане. Отне ми време да създам философията, която да послужи за основа на създаването на HOME OF WOOL, както и да събера куража да напусна корпоративния свят, в който имах дълги години амбицията да градя кариера. Опитът ми като архитект ми даде възможност да създам дизайн, който е уникален и се превърна в отличителна черта на нашите продукти. 

Как се промени животът ви, след като се преместихте в жилището без „химия“? Какво се случи с алергията на сина ви?

Росица Петрова вълнаПървата нощ в новото ни жилище беше първата, през която синът ми спа тихо, без хъркащото и мъчително дишане. Приключиха бронхитите, алергичните реакции. Оказах се права, че средата, която ни заобикаля и въздейства, както и въздухът, който дишаме, имат огромно влияние върху здравето ни. И то не само въздухът в града, а в собствения ни дом. В затворено помещение концентрацията на летливи органични съединения може да бъде 10 пъти по-голяма, отколкото навън. Съществува и медицински термин, на който превод на български не съм срещала, но в оригинал е Sick building syndrome (SBS). Съветвам всеки, който ползва английски език, да погледне Wikipedia за повече информация, защото темата е обширна.

Какви продукти изработвате в Home of Wool?

Нашите продукти са изцяло чисти и безопасни за здравето. Не правим компромис с качеството или материалите ни. Всичко се изработва на ръка с изключително внимание към детайла и по поръчка на клиента – съобразено със специфичните му нужди и предпочитания. Селекцията ни от платове е уникална в световен мащаб, а пълнежът на матраците ни се състои единствено от вълна със сертификат за екологичност, не багрена или избелвана.

За изработването на завивките произвеждаме собствена вълнена вата, която е без добавка на каквито и да е химикали или синтетика.

Home of Wool е компания, която се ангажира с изработката на индивидуални, бутикови поръчки от по 1 бр. на какъвто и да е по размер диван, възглавница или матрак. Когато изпълняваш индивидуални поръчки с толкова голямо внимание и лична отговорност към всеки детайл, неминуемо идват и другите неща, които се превърнаха в наша запазена марка – персоналната грижа и личното отношение към клиента.

Как успявате да гарантирате органичния произход на всички материали, които влагате?

Поръчваме нашите материали с конкретни изисквания към производителите и с тях не правим никакъв компромис. Държим и на сертификатите за екологичност. Но най-важно е влакната да бъдат изцяло с естествен произход и до получаването на крайния продукт да не преминават през преработка, която включва използването на химикали. Понякога сертификатите за екологичност се издават при покриването на далеч по-ниски изисквания от нашите. Съществуват и продукти в ярки, наситени цветове, на които стои етикет „Органичен памук“. Този цвят не е с естествен произход; това е химия, която е останала по плата и няма да се отмие. Какво значение има тогава, че е използван органичен памук? А дори преди да бъде обагрен текстилът, той преминава през избелване – един от най-силните химически процеси. Други текстилни продукти имат обработка против намачкване, против задържане на петна, против акари, бактерии, мухъл – всичко това се постига с използването на химия, която остава по влакното, колкото и с органичен произход да е то.

При нашите продукти всичко това липсва.

Росица Петрова

С какво толкова е различна вълната, защо тя е толкова ценена от теб, защо стои в центъра на бизнес-философията ти?

Това е любимата ми тема, мога да говоря дълго! Вълната е 100% натурален материал. Както знаете, стригането на овце е безопасен за животните процес, така че нито една овца не е пострадала при изработката на нашите продукти. Освен това те възстановяват руното си всяка година по напълно естествен начин. Вълната е чуден продукт, който неслучайно стои в основата на толкова много наши традиционни, стари от памтивека български занаяти – тя запазва естествената топлина на тялото, абсорбира появилата се влага, през зимата запазва нашата топлина, а през лятото „пази“ от претопляне, естествено дишащ материал е, което я прави просто великолепна за изработка на матраци и завивки. Научно доказано е, че спането върху вълнен матрак допринася за по-дългия и дълбок сън. Уникален е и начинът, по който вълнените влакна в матрака успяват да поддържат нашето тяло, да разпределят тежестта му, щадейки ставите. Малко известен факт е също така, че вълната е трудно горима, а нещо много важно, което научих, докато търсех решение за болестите на сина си – голяма част от матраците, бебешките продукти, спалното бельо, меката мебел, налични на пазара, както у нас, така и в чужбина, се третират с препарати, които ги правят трудно- или негорими. Тази химия е доказано опасна за здравето, а се отделя под формата на изпарения във въздуха от продуктите, в които е вложена, в продължение на години. Изделията, които ние създаваме, са 100% биоразградими – нещо, което съвсем не е без значение в нашия свят на отпадъци, замърсяване и екокатастрофи. Като прибавим и факта, че артикулите с пълнеж от естествена вълна имат дълъг живот – петдесет и повече години – виждате, че нашите деди са били мъдри хора, използвайки вълната като основа на своите продукти за бита и дрехи.

Как вашите продукти станаха толкова популярни и търсени на американския пазар, когато брандът Home of Wool e все още слабо познат в България?

Вълната е изключително търсена и ценена на Запад, защото там много по-отдавна от нас са се „обърнали срещу течението“ – назад, към природните, чисти и безвредни суровини. Продуктите от органичен произход, които не са минали химическа обработка, на Запад са високо ценени и цената им е съответстваща на тази оценка. Там фактите, които аз открих по трудния начин за материите, които желая да присъстват в моя дом, са известни отдавна и на тях е дадена голяма публичност. Педантично изпълненият ръчен труд, персоналният подход към всеки клиент, професионалните ми умения на архитект, коректността – всичко това ни отличи бързо и поръчките заваляха, а това ни помогна да се развием. Но най-важно е да прибавим към всичко това фантастичните хора, станали част от екипа на Home of Wool. Огромни са заслугите на всеки един мой колега за успеха ни, защото влага ума и сърцето си в работата, а това си личи, когато погледнете и докоснете наш продукт.

Има ли достатъчно информация в България, свързана със здравословните проблеми, които може да причини домашната среда? Как може една майка, сблъскала се с алергични реакции на своето дете, да се осведоми и да избере най-правилното решение?

Информация съществува, но за съжаление не достатъчно на български език. Когато събирах информация за алергичните пристъпи и честите болести на сина си, четох в сайтове на английски – интервюта с лекари, статии в блогове и списания, цели теми, изписани от родители на алергични и астматични деца, сравнявах информацията. Много обичам да цитирам една наша прекрасна поговорка: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“.  Ако наистина търсим – има откъде да се сдобием с информация – но за нас остава по-трудната част: да я осмислим сами, да извадим фактите от сензационния медиен шум, да ги отсеем, премислим, сравним и да направим сами своя информиран избор. Това е процес, който отнема време – за съжаление обикновено заболяването на близък човек ни прави „експедитивни“ в това отношение, както се случи при мен.

Росица Петрова

Ако трябва да изберем само едно нещо, което може да променим в нашия дом – кое би било то?

Леглото. Човек прекарва почти една трета от живота си в сън и е много важно от какво е обграден, къде спи, какво се докосва до тялото му, но най-вече: дали леглото му не е развъдник на акари и бактерии, източник на токсични емисии, а това важи за всички направени от полиуретанова пяна и синтетика матраци, възглавници и завивки. Тези и още много други неща обуславят категорично избора ми – най-важно е мястото, на което спим.

Казвате, че продуктите от естествени материали са високо ценени, а оттам – и високо оценени в чужбина. Могат ли българските клиенти да си позволят вашите продукти?

Тъй като продуктите ни се изработват по индивидуална поръчка и наш проект, с материали и по начин, които изискват многократно повече време от обичайните – нормално е цената им да бъде по-висока, релевантно на усилията, които се полагат. За българските ни клиенти обаче създадохме специален код в нашия електронен магазин, който е написан на български език на съобщение в сайта ни и който дава 25% отстъпка при поръчката на който и да е наш продукт. Това, както и безплатната доставка, са нашият жест към клиентите ни от България.

Къде могат хората да видят и изпробват продуктите, които създавате?

Ателието ни се намира в София и клиентите ни от града могат лесно да си уговорят среща, на която да покажем всичко, което ги интересува. Предстои ни скоро и участие в Капана фест, където се надяваме да се срещнем и с клиенти от други градове.

Home of Wool Росица Петрова

Каква е вашата рецепта за спокоен сън?

На първо място – да бъдеш в мир със себе си и околните. Грижата за добрия сън започва със събуждането от предния. Важно е денят ни да е бил удовлетворяващ. След това идва дисциплината, свързана с храната, която приемаме, ползването на устройства като телефони, телевизия, лягането до 10-11 часа вечер, спането в тъмна стая на отворен прозорец и в легло от естествени, дишащи материали, в което тялото ни може да се отпусне напълно.

Какво ви дава и какво ви отнема в живота като майка работата ви като собственик на бизнес?

Да си собственик на бизнес е огромна отговорност и аз все още се уча. Неизразимо е удовлетворението, което изпитвам от работата си, от това, че резултатът на нашия труд докосва дълбоко хора по цял сват. Получаваме стотици отзиви от клиенти, които са изпълнени с  емоция и благодарност. Но на първо място, се възприемам като майка и затова много внимавам какъв е примерът, който давам на сина ми. Какво е посланието, което той получава, наблюдавайки ме. Знам, че всеки миг, отдаден на работата ми, би могъл да бъде миг, отдаден на сина ми, и е имало моменти, в които ми е било много трудно. Постигнатото дотук в работата ми е на цената на изключително много труд, лишения и време. Лишавах сина ми от внимание, лишавах себе си от радостта да бъда с него. Но вярвам, че децата ни имат нужда да им покажем, че за да постигнем мечтите и целите си, трябва да положим усилие и е полезно да бъдем малко луди. Не трябва да очакват нищо даром. Не трябва да очакват животът да е лесен. Но да си оптимист, е задължително. Това научих аз самата от моите родители и съм им благодарна.

Според изследване на „Галъп“ хората смятат, че жените са по-лоялни, коректни, дисциплинирани и некорумпирани от мъжете. Но въпреки това им се гласува по-малко доверие. Какви са вашите впечатления като собственик на бизнес? Сблъсквали ли сте се с недоверие поради факта, че сте жена или напротив?

Към резултатите от изследването на Галъп мога да добавя, че особено жените майки, които отглеждат децата си без мъжка подкрепа, проявяват най-силно своите организационни умения и са най-отговорни, лоялни. Но тези жени са склонни да се примиряват с по-лоши условия на труд, да приемат по-ниско заплащане и да не сменят работодателя си дори когато отношението към тях е неприемливо. Има, за съжаление, работодатели, които съвсем съзнателно се възползват от това.

С недоверие съм се сблъсквала в началото на създаването на компанията, когато освен жена бях и неспособна да покажа потенциала на идеята, защото нямах предишен опит в сферата. Опитът ми като архитект беше нерелевантен и не можеше да ми помогне. В допълнение – финансовият ми капитал беше нищожен. Започнах този бизнес с около 1500 лв., а всеки доставчик на материали има минимално количество за поръчка. Като жена, собственик на бизнес, срещам най-добро партньорство в лицето на компании, представлявани от жени.

Росица Петрова

Какво бихте казали на българските жени?

Все още живеем в мъжки свят. Но силните жени, дръзнали да ни покажат пътя към промяната, винаги са ме вдъхновявали. Много ме развълнува напоследък движението MeToo. И най-вече това, че жени се изправиха и подкрепиха други жени. Всички те проявиха смелост. А при отглеждането на децата ни, силно ме притеснява различният начин, по който възпитаваме момичетата от момчетата. Учим момичетата да бъдат красиви, да се усмихват мило, да получават шестици, да бъдат послушни. Изискваме от тях да бъдат изпълнителни, перфектни. А учим момчетата да бъдат смели. Това оказва влияние върху целия ни живот като възрастни. На мен самата ми отне много време да открия собствената си смелост, да повярвам, че мога да постигна това, за което мечтая. Та, бих казала на всички жени – не се съмнявайте в себе си, не се съмнявайте, че сте уникални и достатъчни. Мечтайте толкова смело, че да ви помислят за луди. И бих искала да споделя една мисъл, след прочитането на която събрах куража да създам HOME OF WOOL и да не допусна провала като възможност: – „Всеки от нас има два живота. Вторият започва, когато осъзнаем, че имаме само един.“

Какво пожелавате на читателите на най-старото българско женско списание „Жената днес“?

Желая им повече да бъдат, а не да имат; повече да ценят здравето си, преди да го загубят; да се доверяват на природата за почивка и лек. От сърце ви желая – бъдете здрави, бъдете щастливи!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара