Ричард Уайсбърд, психолог от Харвард, стратира проект Making Caring Common, който цели да научи децата да са добри едно към друго. Всеки родител си мисли, че точно на това учи децата си. Очевидно не е точно така според последното изследване на екипа, който участва в проекта. Според 80% от младежите, участвали в изследавнето, родителите им са били заинтересовани повече от това дали те са успели и щастливи, а не от това как се отнасят към другите.

Екипът на проекта има няколко съвета към родителите за това как да отгледат деца, които ще станат отговорни, възпитани и отнасящи се с уважение към хората около себе си възрастни. Защо това е толкова важно? Защото така се възпитава морал, казва Уайсбърд.

“Децата не се раждат добри или лоши, ние трябва да ги възпитаме да бъдат такива”, допълва той.

Ето техните 5 стратегически стъпки за това как да възпитаваме морал:

1. Уверете се, че грижата за другите е сред приоритетите на детето

Защо? Родителите са склонни да приоритизират щастието и успехите на децата си на всяка цена. Но децата трябва да се научат да балансират своите нужди с тези на хората около тях, независимо дали става въпрос за прехвърляне на топката към съотборник в час по физкултура, или решението да застанеш зад приятел, който е обект на тормоз.
Как? Децата имат нужда да чуят от родителите, че грижата за други хора е нещо важно. От голямо значение е това да имаме високи етични очаквания от тях, като например – да спазват своите обещания, дори ако това ги прави нещастни.
Опитайте това:

  • Вместо да казвате на детето си: “Най-важното нещо е ти да си щастлива/а”, напомняйте му, че е също толкова важно, да показва уважение.
  • Уверете се, че децата се държат възпитано с другите, дори когато те са уморени, разсеяни, или ядосани.

2. Осигуряване на възможности на децата да практикуват грижовност и благодарност

Защо? Никога не е твърде късно да станем добри, но това няма да се случи от самосебе си. Децата трябва да практикуват грижа за другите и изразяване на благодарност към тези, които се грижат за тях. Проучванията показват, че хората, които имат навик да изразяват благодарност, е по-вероятно да бъдат щедри, състрадателни, щастливи и здрави.
Как? Да се ​​научим да изразяваме благодарност е като да се научим да играем някакъв спорт или да свирим на инструмент. Ежедневното повторение – дали това е помощ на приятел с домашните, помощ с работата у дома или друго, става втора природа и развива и усъвършенства капацитета за отдаване на грижи за околните.
Опитайте това:

  • Не възнаграждавайте детето за всеки акт на услужливост, като почистване на масата след вечеря. Ние трябва да очакваме децата ни да помогнат у дома, да са мили с братята и/ли сестрите си, и да се държат любезно със съседите. Само необичайните жестове трябва да се награждават.
  • Говорете с детето си за несправедливостта, за хората, които не показват загриженост към другите, за лошите постъпки – то неминуемо ще стане свидетел на такива, или ще чуе за тях по новините.
  • Направете благодарността ежедневен ритуал по време на вечеря, преди лягане, в колата, или в метрото. Просто благодарете на тези, които са добри към нас и другите, с малки и големи жестове.

3. Разширяване кръга на загриженост

Защо? Почти всички деца са добри и ги е грижа за малък кръг от хора – техните семейства и приятели. Нашето предизвикателство като родители е да помогнем на нашите деца да се научат да се грижат за някой извън този кръг, като новото момче в класа, като някой, който не говори езика им, охраната в училище, или някой, който живее в една далечна страна.

Как? Децата трябва да се научат да се вслушват внимателно и в тези, които се намират в непосредствена близост до техния кръг. Хубаво е да им покажете как техните действия влияят на много хора, дори извън този социален кръг. Особено в днешния глобален свят децата трябва да се научат да разбират хората, които имат много различна култура и живеят в общност, различна от тази на детето.
Опитайте това:

  • Уверете се, че децата ви са положително настроени и признателни към всички хора в ежедневния им живот, като шофьора на автобуса или продавачката в магазина.
  • Насърчавайте децата да се грижат за тези, които са уязвими.
  • Използвайте история от вестника или новините, за да насърчите детето си да мисли за трудностите, пред които са изправени децата в друга държава.

4. Бъдете силен морален пример за подражание и ментор

Защо? Децата се учат на морал и ценности, като гледат действията на възрастните, които те уважават. Също така, те се учат на ценности, като разсъждават над етични дилеми, например: “Трябва ли да поканя новото съседче на рожденния ми ден, ако най-добрият ми приятел не го харесва?”
Как? Да бъдеш морален пример за подражание и наставник означава, че ти самият трябва да практикуваш честност, справедливост и да си грижовен. Но това не означава, че трябва да сме перфектни през цялото време. За да ни уважават и да имат доверие в нас нашите деца, ние трябва да признаем грешките си.
Опитайте това:

  • Бъдете модел за подражание, като доброволствате веднъж месечно. Още по-добре – направете това заедно с детето си (платформата TimeHeroes в България събира на едно място много каузи, които имат нужда от помощта на малки и големи).
  • Дайте на детето си етична дилема по време на вечеря или попитайте детето си за такива, с които то се сблъсква.

5. Помагайте на децата да контролират разрушителните си чувства

Защо? Често над положителните чувства надделяват гневът, срамът, завистта, или други негативни усещания.
Как? Ние трябва да научим децата, че всички чувства са нормални, но някои от начините за справяне с тях не са.
Опитайте това:
Ето един лесен начин да научите детето си да се успокоява в моменти на гняв: помолете го да спре за секунда, да поеме дълбоко въздух през носа и да издиша през устата, като брои до пет. След това, когато видите, че детето е разстроено, напомнете му за този малък трик, и дишайте заедно, докато то се успокои. След известно време то ще започне да прилага тази техника само и така ще може да изрази чувствата си в дадена ситуация по подходящ начин.

Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара