В митология съзвездието Дева олицетворява Деметра – богинята на плодородието, покровителка на земеделието, която научила хората да обработват земята. Без нейната животворна сила нищо не би расло на земята и тя би се превърнала в изсъхнала, напукана пустиня.

Богиня Деметра имала една единствена дъщеря от Зевс – красивата и слънчева Персефона. Тя по цял ден играела с дружките си океанидите в дивната Нисейска долина. Като пеперуда прелитала от цвят на цвят, брала синчец и теменужки, правела чудни венчета, които слагала на главата си и на главите на своите дружки. Смехът и песните на Персефона и на океанидите огласяли цялата долина и даже дивите и кръвожадни зверове се вслушвали….

Но Зевс бил обещал Персефона за жена на своя брат Хадес – владетелят на подземното царство на сенките. С него тя трябвало да живее сред безплътните сенки, вечно натъжени и с наведени глави, където не се чува никакъв звук и не прониква никакъв слънчев лъч.

Любовни хороскопи

Дошло времето, когато Хадес трябвало да вземе Персефона. Отвлякъл я с колесницата си в непрогледните дълбини. Когато Деметра научила, я обзела голяма скръб. Сълзите като порои течели от очите й. Цялата земя се натъжила. Окапали листата на дърветата и ветровете огъвали голите им клони. Изсъхнали цветята, а там, където по-рано били плодородни полета, се виждала само напукана като пустиня земя. Глад обхванал земята и навсякъде се чували само плач и стенания.

Зевс видял, че от скръбта на Деметра ще загине целият човешки род и наредил: две трети от годината Персефона да бъде при майка си и една трета от годината – при мъжа си Хадес в подземното царство.

Радостна, че дъщеря й е при нея, богиня Деметра погледнала земята. Благотворните й сили дали живот на всичко върху нея. Раззеленили се горите, разцъфнали цветята по ливадите, започнали весело да пеят птичките, а обширните поля пожълтели от узрели ниви с тежки класове. Отново плодородието се върнало на земята. Като огромни бели облаци стада от крави, овце и кози пасели из зелените ливади в сенчестите гори. Радостно и щастливо заживели хората…

Но дошло време Персефона да се върне при Хадес в подземното царство. Отново потънала в скръб великата богиня Деметра. Листата на дърветата започнали да жълтеят и да капят. Студени ветрове и бури свирели в голите клони. Изсъхнали тревите и цветята, престанали да пеят птичките и само гарваните зловещо грачели. Виелици и снежни бури сковали в мраз земята. Сякаш умирал животът, докато богиня Деметра скърбяла за дъщеря си.

Кръговратът на сезоните винаги е бил представян в легендите като космична драма, включваща земната майка и нейно дете. Знакът Дева винаги е бил свързан с тази легенда, защото смяната на сезоните – от лятото към есента, която предшества зимата, става точно през месеца на Дева.

Дева се занимава с трансформацията на личността

от детския етап в по-мъдра, по-зряла индивидуалност, представена от съзряването на посевите. Дева е последният знак от личностно-насочената половина на зодиака, където дневната сила доминира. Такава една промяна води до изпълнение на нещо като посветена служба на другите, откъдето идва твърдението, че Дева е знак на службата. Всичко това е на физическо ниво, защото Девата е земен знак, вярва се, че тя има специално отношение към здравето. Сред представителите на Дева често са откривани медицински сестри, терапевти, както и лечителите по целия свят.

Действията са по-внимателни и по-подготвени. Решаването на проблемите става след време, а не веднага щом възникват, което е ударният, мъжки нетърпелив начин. Казват, че земните знаци са знаците реалисти. Те са по-адекватни към заобикалящия ги свят, хабят по-малко емоции, чувства. Девата се адаптира в материалния свят като го опознава и анализира. Взима един предмет и го наблюдава внимателно дълго време. Това изразява хем земния елемент, хем женското начало.

Девата се подсигурява, като опознава околния свят. Тя се информира с чисто практическа насоченост. Има вродена способност и необходимост да се вглежда в детайлите, да обръща съществено внимание на подробностите. Често Девата се страхува от заболяванията, защото блокирането на нейната дейност й се отразява по-силно, отколкото на другите знаци. Земният елемент й дава реалистично усещане за света и вродено знание, че тези неща се случват без да ни питат. Затова на Девата обикновено й липсва огромният оптимизъм на огнените знаци в това отношение, без значение, доколко е основателен.

Интелектът на Меркурий, приложен на земно ниво може да създаде великолепен часовникар, зъболекар или друг техник, но земният елемент се задушава от острия ум на Меркурий и по тази причина Девите са смятани за студени, аналитични и т.н. Етапът, който Дева представя в зодиакалната последователност, се отнася до последната или най-еволюирала фаза на индивидуално развитие преди достигането на първия етап на колективно развитие във Везни.

Развитието в Дева включва

разкъсване на целия организъм на парчета,

но така, че да може да се асимилира и на следващия етап да продължи само полезното, или да се определи кое вече не може да служи в развиващия се организъм и да се препрати в Скорпион за елиминиране. Това е един вид дискриминация, която е прославеното умение на Дева и Меркурий, този опитен в ментално отношение младеж, който притежава нужното за съдействие в този процес.

Девите, които са ментално-насочени, се справят с информацията и се занимават с вечните предизвикателства на ума. Това са Меркуриевите типове. Другият тип Деви се занимават със земното царство (все пак Дева е земен знак) и са загрижени най-вече за тялото на земята или нейния микрокосмос, човешкото тяло.

Много често Девите, пристрастени към работата си, се сблъскват с криза, която ги кара да приемат отдиха, като преиграят мита за Персифона, изпитвайки криза и оттегляйки се в прохладните, тъмни дълбини на своя подземен свят, където е възможно да се излекуват.

Храненето според зодията

В повечето случаи, когато на източния хоризонт изгрява Дева, на най-високата точка в астрологичната карта се намира Близнаци. И двата знака се управляват от една и съща планета, Меркурий, което надарява личностите, родени с тази комбинация, с някои изключителни качества. Те изпитват необходимост да изучават всяка жизнена ситуация. Тези хора имат способността много добре да се интегрират психически. Това им дава възможност да реализират своя потенциал в предпочитаната от тях област много по-лесно от останалите хора. Хората с това разположение обикновено изпитват

постоянна тревога и безпокойство

Това е особено валидно за хора с Асцендент Дева, тъй като при тях безпокойството се явява на ниво психологическа мотивация. Много често грижите и тревогите, които те изпитват, са свързани с желанието им за перфекционизъм. В повечето случаи те поставят изключително високи изисквания към себе си и към другите и това почти от самото начало ги обрича на провал. Както хората около тях, така и те самите, не успяват да задоволят изключително високите критерии. Така те се разочароват и от себе си, и от останалите. Започват да се тревожат, че не са постигнали достатъчно в живота. За да изпълнят стремежите си, вдигат летвата още по-високо и така непрекъснато се въртят в омагьосан кръг.

Основната цел на знака Дева е непрекъснато да подобрява и усъвършенства всичко около себе си. Това е запазената марка на Девите. Те са ненадминати в откриването на всякакви грешки и несъвършенства. Тяхното предназначение е да подобрят съществуващото положение и да доведат до съвършенство всичко създадено. Това се превръща в проблем, когато се стигне до крайности в тази посока. Успокояващото в случая е, че хората с изгряващ знак Дева, гледат на себе си също толкова критично, колкото и на останалите. Намират себе си за недостатъчно привлекателни във физически план, много често страдат от липса на самочувствие. Трябва да развият по-обективна преценка за себе си, да се сравняват със земните хора, а не с недостижим идеал за физическа красота. Това е валидно за всяко нещо, с което тези хора се захващат. Няма значение дали реално са добри в някоя сфера. За тях е важно, че

те самите не са доволни от качеството на постигнатото

Това също им създава определени грижи и безпокойство. Единственото разрешение е да снижат летвата на своите изисквания към себе си и към другите. Но това се оказва трудна задача за изгряващата Дева. Много работа върху себе си е необходима, за да се получи вътрешна удовлетвореност и спокойствие.

Най-неправилният подход, който могат да възприемат родените с Асцендент Дева, е острата самокритика и омаловажаването на собствените постижения. Тези хора може да си създадат здравословни проблеми – със стомаха, храносмилането, отделителната система и др. Девата управлява храносмилателните органи в човешкото тяло и като се има предвид асоциацията с жътвения сезон и финалната фаза на индивидуалното преживяване, това е една много важна повратна точка в системата от дванадесет дома. Девите не бива никога да забравят, че физическите им органи са чувствителни и уязвими и трябва да бъдат поддържани в най-добра форма.

Хората, които са родени със Слънце в Дева, откриват, че им е много трудно да се грижат за себе си, защото са прекалено заети да оглавят всичко и всеки около тях. Нужно им е да оценяват собствените си постижения или, най-добре, да мотат да се надсмиват над собствените си грешки.

Човек с Луна в Дева се чувства добре само тогава, когато познава перфектно околната среда. Девата се стреми да направи нещо така, както никой друг не би могъл. Именно поради това много лесно намира недостатъци, дай на Девата кусур да намери. Представителите на този знак са твърде критични към работата на околните и към своята. Само на друга Дева им е трудно да намерят кусури.

Девизът на Девите може да изглежда така: „Бог е създал света недовършен и ни е изпратил нас, за да го довършим“. Девата не се отличава със скромност, тя е много горда, със стремеж към изява, към реализация. Много придирчива е. Има нужда да бъде полезна.

Източник: Astrobg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара