Джинджифилът е добре известен като подправка в кулинариятa, която се използва от векове за лечението на много здравословни проблеми. Присъства в редица рецепти, тъй като притежава пречистващ ефект и подпомага процеса на изгаряне на мазнини и отслабване. Джинджифилът оказва диуретичен ефект, който стимулира извеждането на задържаните течности и предпазва от възпаления.

Коренът или подземният ствол (коренище) на растението джинджифил може да се консумира свеж, на прах, изсушен под формата на подправка, под формата на масло или като сок. Джинджифилът е част от семейство Zingiberaceae, заедно с кардамон и куркума.

Ползи за здравето

Помага да се справите с гаденето сутрин и по време на пътуване

Проучвания сочат, че джинджифилът е чудесно средство за справяне с гаденето по време на пътуване или сутрешното гадене при бременни жени. Това се дължи специално на лютите му съставки (джинджероли и шогаоли), които стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата.

Джинджифилът спомага за облекчение при болки в ставите

Той съдържа много потентни анти-възпалителни съединения, наречени гингероли, което обяснява защо много хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит, изпитват облекчение след консумирането му.

Помага при раздразнен стомах и газове

Джинджифилът има антиспастично действие и много добре успокоява раздразнения стомах. Подпомага изхвърлянето на газовете и решава проблема с подутия корем. Действа като пребиотик и благоприятства за развиването на нормална флора в организма.

Помага при травми и заболявания

Джинджифилът се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и възпалението. Има силна възстановителна функция.

Има детоксикиращ ефект

Джинджифиловият чай прочиства токсините в тялото, а това може да ви помогне за изгаряне на излишни мазнини. При заседнал начин на живот пийте повече чай от джинджифил. Той стимулира кръвообращението и повишава температурата на тялото.

Укрепва и подобрява реакцията на имунната система

Ако редовно използвате джинджифил, това ще ви предпази от редица заболявания. Той е не само загряващ през студения ден, но може и да помогне в предизвикване на целебно потене по време на настинки и грипове.

Понижава нивата на холестерол

Едно от най-големите предимства на джинджифила е способността му естествено да понижава нивата на холестерол. Намалява риска от сърдечни проблеми.

Подобрява мозъчните функции

С богатството си от антиоксиданти и мощни противовъзпалителни свойства, джинджифилът се смята, че играе важна роля в здравето и развитието на мозъка ни.

Джинджифилът се използва и като афродизиак. Той спомага за по-лесната циркулация на кръв до всички части на нашето тяло.

Чай от джинджифил

Варете корен от джинджифил във вода за няколко минути, свалете от котлона и добавете сока от половин лимон. По желание подсладете с мед. Чаят се пие преди хранене.

  • Когато си правите чай, не прекалявайте с концентрацията на джинджифила;
  • Освен всички полезни свойства, билката има и ободряващо действиетака че не се препоръчва да се пие преди сън;
  • Имайте предвид, че джинджифилът е с леко пикантен вкус, затова е най-добре към рецептите да добавяте и малко пчелен мед;
  • Можете да си приготвите черен или зелен чай и към тях да прибавите джинджифил. Препоръчва се, особено ако сте на диета за отслабване;
  • Желателно е, когато си варите джинджифилов чай, да го прецеждате преди консумация, тъй като билката е доста ароматна и вкусът ѝ може да стане натрапчив.

Източник: Блог на Станимир Михов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара