Божана е ужасна. Видяхте ли корицата на броя? На нищо не прилича. Освен на истинската Божана :)

Божана Кацарова корицаПредполагам, че нещо такова се надява тайно да прочете за себе си момичето анти-клише :) Вместо сиропираните определения, с които се напълни животът й, след като стана третият MasterChef на България – в най-силния сезон на риалити състезанието досега. Сигурна съм, че вече й е дотегнало да я хвалят – колко е забавна, креативна, щура, артистична, интелигентна, лъчезарна, вдъхновяваща, спонтанна… И аз й наговорих подобни неща, когато се чухме за първи път по телефона – на другия ден след победата й в надпреварата. И аз като повечето зрители на предаването залепнах за телевизора и й стисках палци до самия финал. Бях заразена от неудържимата й страст към готвенето (и към всички неща, които обича), от необузданото й въображение, от експлозивната й енергия и мощна харизма.

Божана Кацарова

Снимки: Дилян Марков

Защото Божана е не само много даровит млад готвач и всеотдаен експериментатор, но и човек с рядък комуникационен талант – нейният плам пали даже през хладната дистанцираност на екрана. Няма поза, има естество. Не е просто емоция, а стихия. Много стихии даже. И се чудя как така от bTV не са се сетили още да й предложат да води предаване – тя има потенциал не само за кулинарен формат. (Друг е въпросът дали самата Божана би искала на 27 години да се обвърже – като я гледам, все още не е открила себе си и свободата й е мила, а пък един брак с телевизия е по-моногамен, по-монотонен и по-обсебващ дори от същинския брак, в който тя и без това не вярва.)

ОГЪН

Божана КацароваС Божана намираме общ език в първата секунда – не само защото и двете сме зодия Лъв (тя е родена на 8-ми август, аз на 9-и). Добре познат ми е този темперамент, който лашка Аза като пиян морков между екзалтацията и фрустрацията, тика го да ходи по ръба и го подвежда често да прекалява. Божана е лесно запалима смес – с онази доза ексцентричност и маниакалност, която й гарантира покоряването на още много високи върхове. Същински вулкан от идеи, амбиции, творчески заряд и любознателност. Предстои й обаче да се научи да поддържа винаги челото хладно, за да не става лавата вътре в нея разрушителна.

ВОДА

Божана КацароваБожана спечели титлата MasterChef и адмирациите на журито с концепцията си за тристепенно меню с ястия, символизиращи трите основни елемента в природата: вода, земя и въздух. Нейната история също може да бъде представена по този начин. Да почнем с водата – символ на женското начало, на вселенската утроба и раждането, животворна, но и гибелна, изплъзваща се, неуловима и двойствена. Шумната и малко мъжка експресивност на Божана е като броня, като мидена черупка, зад която тя крие своята уязвимост, флуидност и мекота (спомнете си нейния ордьовър “морско дъно” за финала).

Божана КацароваСледите от стари травми и предателства са дълбоко заключени като в раковини на дъното, но женското начало се проявява в силната й връзка с майка й (учител по математика, визионер и IT предприемач) и баба й, при която изкарвала на село детските си лета. Именно тези две жени са нейните първи учители в готвенето, през тях се настанява в живота й любовта към храната. От тях идва дълбоката й интуиция, топлина и гъвкавост, изконното женско желание да нахраниш. Водата нахлува в живота й и през друг шлюз – с ученическото й увлечение към стъклописа, с който се занимава 4 години (наред с изучаването на японски и заниманията по актьорство в работилничката “Хлапета”).

Божана Кацарова

ЗЕМЯ

“Горска пътека” – така Божана избра да изобрази елемента “земя” в основното си ястие на финала на MasterChef. Това, което заземява огненото момиче в живия живот, са природата, пътешествията и музиката. Божана, като един истински Пантелей Пътник, само за последните 5 години е живяла в 3 държави и почти всеки уикенд е била на път. Тръгва от апартамента на първия етаж в родното “Подуяне”, следва, работи и живее в Холандия (включително в един от най-баровските квартали на Амстердам – при работодателката си, менажер на голф игрище, където се преквалифицира от личен асистент в личен “мастършеф-готвач”). Кръстосва Европа и света – затова днес има приятели в почти всички големи западни градове. С приятелската си тайфа обикаля неуморно музикалните и арт фестивали на континента и из България. Отскоро се е нанесла в новия си апартамент в София, подарен от баща й, и за първи в живота си живее сама. Което също е част от усядането и узряването.

Божана Кацарова

ВЪЗДУХ

Балон от изомат, надут с апарат за мерене на кръвно – толкоз откачен десерт и професионалните шефове от журито не бяха очаквали. Именно този балон изстреля Божана в космоса и й донесе титлата MasterChef. Дръзки мечти, висок дух, глава в облаците – така изглежда нейният въздушен аспект.

Божана Кацарова

Присъщият й авантюризъм често й докарва главоболия, но и калява твърдостта на характера й. Способността й да се изправя след всяка криза се видя и по време на тв състезанието. Но най-важната й връзка с въздуха е дишането. То пък е неразривна част от практикуването на йога. А увлечението на Божана по йога започва преди години в Холандия, където тя се завръща от България с тежка депресия и 25 килограма отгоре. Йога учителите, на които попада в Амстердам, й помагат не само да се спаси, но и да се промени цялостно. Днес гледа на живота с доверие и с други, много по-позитивни и добри очи.

И диша дълбоко. Ще й трябва.

Как се промени животът ти, откакто стана MasterChef?

Хахахах… Животът ми се е променил дотолкова, че дори да се кача в тролея, хората започват да се въртят като шугави овце около мен. Друга промяна няма – аз съм си все същият човек.

От представянето ти в състезанието личеше, че си човек, който внимава в символите. Какви са посланията, които отправяш, докато приготвяш храна? 

На храната се говори само с любов и уважение, или по-добре въобще не се захващайте с нея, защото ще ви го върне тъпкано. Кухнята е храм и там се влиза само с чиста мисъл.

Разкажи ми някоя паметна случка от детството си, свързана с готвене. Някой аромат, вкус, визуален отпечатък, който те е белязал като дете?

Имам милион подобни истории, но повечето завършват трагикомично. Предпочитам да не навлизам в подробности, за да не подстрекавам младите кулинарни фенове. Когато едно дете не ходи на детска градина от около 4-годишно и има пълен достъп до “склада”, се получават доста интересни сюжети. Бях измислила, например, революционна техника за консумиране на спагети. Изразяваше се в следното: налапвам огромно количество дълги варени спагети, а недоналапаните ги прерязвам с огромна шивашка ножица. Нали няма нужда да продължавам?!

Би ли описала готвенето като емоция за теб, сякаш даваш рецепта за мусака или за милфьой?

Каквато и да е формулата на кулинарните успехи, в нея трябва да има едно задължително условие и то е: баланс! Точно като в живота, впрочем.

Без коя кулинарна съставка не можеш да живееш?

За мен кулинарията е като модата. Днес са на мода джапанките с чорапи, утре не са, та и с храната е така! Сега съм на вълна “Азия”. А това значи звездовиден анасон, чили – до отказ на носоглътката – и всякакви експерименти на тема оризово брашно.

Без кой кухненски прибор не си представяш живота?

Най-ценният ми уред в момента е малка бамбукова пароварка.

От кого сред големите шефове в кулинарията се учиш? Имаш ли идол?  

Пфффф… откъде да започна? Това е все едно да попиташ фанатизиран футболен фен кой му е любимият футболист или треньор. Много са. Реймонд Бланк, Дейвид Чанг, Людо, Хестон, Дейвид Лейбовиц… Всеки от тях е отделна планета, а аз съм вманиачен галактически стопаджия.

Стана MasterChef, преди да си готвач в професионалния смисъл, но имаш и много други таланти. А сега накъде?

Сега се пускам по течението, заредена с много позитивизъм и желание за промяна! Не знам какво точно ще се случи с мен и с кариерата ми, но знам, че искам в България хората да си повярват – че и ние можем, че и тук става, че заедно винаги е по-добре, отколкото поотделно.

Обявих вече, че ресторант няма да правя, но смятам да подготвям кулинарни, музикални и арт събития – три в едно – дай Боже, във всеки град на България. Започваме с леко морско матине на плаж Червенка близо до къмпинг Градина (по-известен като бар Ботаник) по повод порещането на лятото. А чао на сезона ще кажем от остров Света Анастасия край Созопол през септември. Не искам да издавам много, защото предпочитам хората да дойдат без предварителни очаквания и нагласи. Ще ми се да усетят директно моята представа за приятно изкарване, да го видят как изглежда през моите очи… И дано им хареса – защото го правя с цялата си любов!

Докато участваше в MasterChef, конкурент често се опитваше да те дразни с репликата “Божана знае да прави за десерт само бухтички”. Освен че му го върна на финала именно с десерта, как ти звучи днес това заяждане?

С риск да прозвуча грубо, но нали си чувала как омарите пищят, когато ги затворят в тенджера с вряща вода… Толкоз! Честно, не ми се задълбава – всеки има своята истина и тя е някъде между бухтата и профитерола. Останалото съм го описала на моята фен страница.

Някъде те чух да си признаваш, че си шопинг-фрийк? Какви неща пазаруваш до лудост? Как я обяздваш?

Обувки, обувки и пак обувки! Аз съм зодия Лъв и на нас пазаруването по принцип ни е жесток проблем, аз съм си даже за лечение. Дори и до супера да отида, ще се вживея все едно съм на “Шанз-Елизе”.

Имаш ли някакво лично послание към момичетата, които те следят и мечтаят да са следващите “звездни готвачи”? Защото Food is the new Music, нали?

Защо само момичетата, а момчетата – те какво?! Жестоки сте, guyes, и никой не бива да ви разколебава, пробвайки да ви убеди в обратното!  Ако по някакъв начин съм привлякла вниманието на младите хора в България, бих им казала: Аз съм една от вас. Животът ми е низ от възходи и тежки падения до момента. Но дори когато съм се чувствала най-най-долу в дупката, съм си казвала: ТИ МОЖЕШ, и това в крайна сметка ме е вадело на повърхността. Много ми се иска младите българи да взимат насериозно абсолютно всяко свое хоби – музика, танци, рисуване, акробатика, автомонтьорство, плетене на мартеници, каквото и да е – да не го пренебрегват нито за секунда, защото може би точно то е причината те да са на тази земя!

Какво би променила в света, ако парите не бяха проблем?

Освен че щях да забраня диетите със закон и със заплаха от доживотна присъда, телепортирането щеше да е като да си продупчиш билета в градския транспорт. Сега си тук, а след минута в… Токио. Скандално, а?

Защо “скандално”? Това ли е “новото черно”, или си е твой патент? Откъде дойде?

Хааххаах, тази дума някак полепна по мен и започна да си проправя път във всеки един удобен момент, в който си отворя устата. Не знам откъде дойде, но е много удобна, когато ми убягва точният епитет. Скандално върви и на сладко, и на солено.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара