През студения сезон да се избягват храни с т.нар. „празни калории“. Това са чипс, понички, безалкохолни, купешки сосове, както и полуфабрикати. Това съветва ендокринологът Екатерина Янг за зимното хранене в своя канал в Телеграм, цитирана от Рамблер. Тя посочва кои са най-вредните и кои най-здравословните храни на масата през зимата.

Според нея трябва да внимавате с хранитес висок гликемичен индекс. Сред вредните храни през зимата ендокринологът включва просо, инстантни зърнени храни, бял хляб, кифлички и мед. Също така е много малко вероятно тялото ни да се възползва от „пластмасовите“ зеленчуци и плодове, които заливат пазарите извън сезона.

Екатерина Янг съветва още да се храним с по-полезни и достъпни сезонни кореноплодни зеленчуци, които могат да се ядат в печена, варена, задушена форма, а и сурови или на салати. „Това са коренът от

магданоз, целина, цвекло, ряпа, моркови,

жълта ряпа, алабаш“, казва Янг. Според нея  кореноплодните са източник на добри въглехидрати. В същото време те се отличават с богатия си витаминно-минерален състав, който помага за попълване на дефицитите.

Ендокринологът съветва през зимата на масата задължително да има сезонното кисело зеле. То, освен че има високото съдържание на витамин С, спомага за подобряване на жлъчния поток и усвояването на желязото от организма. „Киселото зеле увеличава броя на добрите бактерии и намалява броя на лошите. Също така е много ефективен срещу кандида“, казва Янг.

Не пропускайте да хапвате често и нар –

богат на елагова киселина, която е мощен антиоксидант. „Тя помага за подмладяване на тялото, като забавя окислителните реакции и предотвратява натрупването на свободни радикали, предпазвайки клетките от влиянието на канцерогените“, казва еднокринологът.

В списъка със здравословните зимни храни влизат още тиквата и цитрусовите плодове. „Тиквата е източник на бета-каротин и фибри. Цитрусовите плодове повишават киселинността на стомашния сок, така че подобряват храносмилането“, смята Янг. Вместо популярните фрешове е за предпочитане плодовете да се ядат цели или да се правят смутита от тях.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара