Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак е била осъдена да заплати обезщетение за кражба на авторски права на турската писателка Мине Г. Къръкканат с решение на Първи граждански съд за правата на интелектуална и индустриална собственост в Истанбул. Това е информация на сайта Т24, предадена специално за БТА от Нахиде Дениз.

Според изданието решението е следствие от иск на Мине Г. Къръкканат, която е дала преди време под съд Елиф Шафак за плагиатство, обвинявайки я, че романът на Шафак “Дворецът на бълхите” е заимстван от нейно авторско произведение, озаглавено ”Дворецът на мухите”.

По нареждане на съда двете произведения са били изследвани от експертна група.

Ако решението стане окончателно след процеса на обжалване, новото издание на романа на Елиф Шафак „Дворецът на бълхите“ не може да бъде публикувано и съществуващите копия на пазара ще бъдат изтеглени. Освен това подробното решение на съда ще бъде публикувано в един от трите най-тиражни вестника в страната, а разноските по публикациите ще бъдат събрани от ответниците.

В решението по приключилото на първа инстанция съдебно дело се посочва, че ”въз основа на изследването на двете литературни произведения от експертна група е било установено, че 5 процента от романа “Дворецът на бълхите“ са плагиатствани от произведението на Мине Г. Къръкканат“. По тази причина

съдът е определил да бъде изплатена компенсация

на Къръкканат в размер на 7952 турски лири (241 евро) и е присъдил допълнителни 10 хиляди турски лири (303 евро) обезщетение за нанесени неимуществени вреди.

Според съда Къръкканат може да претендира за обезщетение и от „Доган китап“ – издателството, публикувало романа, заради приходите от печалбата.

От „Доган китап“ на сайта на Т24 бе публикувано възражение относно съдебното решение.

“Абсурдни са твърденията за плагиатство в романа на Елиф Шафак. Абсурдни са и изводите на експертната група, както и съмнителните заключения, направени от нея, това е направо вражеска атака срещу нашата писателка”, се посочва в изявлението на „Доган китап“. Издателството подчертава, че решението на съда подлежи на обжалване и че ще предприемат такива постъпки пред апелативния съд.

Според издателството романът “Дворецът на бълхите”, предмет на съдебния спор, е издаден преди 22 години. Преиздаван е 49 пъти и е преведен и публикуван на десетки езици, включително български.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара