Да оставите прозорците си без щори и пердета е не само компромис с уединението и комфорта, но и пропусната възможност да добавите акцент в интериора си. Това обаче идва с необходимостта да вземете точни мерки за пердета – ако подцените този момента, резултатът не просто ще е неприятен, а и комичен.

Ако не сте напълно сигурни, че сами ще се справите оптимално, има как да си спестите време и нерви. Фирми като Tendencia.bg ще вземат точни мерки, ще изработят пердетата и ще ги монтират за вас. Вие трябва да се спрете единствено на платовете и корнизите, а експерти ще ви консултират, за да направите оптималния избор, спрямо нуждите и бюджета ви.

А ако все пак сте решили сами да вземете мерките, в следващите редове сме събрали няколко ценни съвета как да го направите, така че да постигнете желания ефект и впечатляващ краен резултат.

Позиция и височина на корниза

Това е първата задължителна стъпка. Според това как – извън или в рамката на прозореца, и колко високо ще бъдат окачени корнизите, ще постигнете различна визия. Най-често срещаният вариант е корнизите да се монтират извън рамката, което създава илюзията за по-големи прозорци и дава възможност напълно да бъдат закрити от пердета.

По-нестандартно решение е монтирането на корниз в рамката, което ще намали площта, която пердетата покриват, позволявайки влизането на повече светлина. Рядък избор, но ако разполагате с красива рамка на прозореца, по този начин може да я демонстрирате.

Сами се досещате, че това как и къде е монтиран корнизът определя откъде ще мерите и дължината, и ширината на пердетата. Освен това, той може да бъде поставен извън рамката, но под горната ѝ част – ако имате декоративен корниз или други декоративни елементи, които искате да останат видими. Стандартният вариант е окачване на 15 до 30 сантиметра над горната част на рамката.

Какво да запомните? Колкото по-дълъг е корнизът и колкото по-високо е монтиран, толкова по-големи ще изглеждат прозорците. А сега е време да грабнете ролетка и да вземете точните размери. Ето как!

Избор и измерване на дължината

След като знаете къде и как ще бъде окачен корнизът, време е да изберете дължината на пердетата. Основните варианти са три:

  • Над перваза – обикновено пердетата биха висeли на около сантиметър над перваза. Това е удобен вариант за пердета за детска стая и прозорци, под които има радиатори, за да не се ограничава топлината.
  • Под перваза – известни като пердета тиn престилка, те стигат на около 15 сантиметра под перваза и са средни по дължина. Удачни са, ако имате домашни животни, подходящ избор са за кухни, за прозорци, под които има радиатори, и като пердета за детска стая.
  • Дълги пердета – такива пердета придават стил и елегантност на помещенията. Стандартните дълги пердета обикновено стигат до 1 сантиметър над пода. По-луксозни варианти са пердета, които се събират на пода – от 2-3 сантиметра до цели 40 сантиметра допълнителна дължина. Дългите пердета ви позволяват да скривате несъвършенства или стари радиатори, но не забравяйте, че така може да ограничите циркулацията на топлина.

Когато взимате мерки за дължината на пердетата, най-важното е да я измерите в три точки – в двата края на корниза и в средата. Това е необходимо, тъй като подът може да е неравен, а това ще доведе до влачене на пердето в единия край. Накрая се избира най-малката дължина, за да се вземе предвид именно денивелацията.

Измерване на ширината

Когато избирате щори и пердета, избирате интериорен елемент. Ширината на пердетата трябва да бъде съобразена с две неща – дължината на корниза, а не ширината на прозореца, и ефекта, който искате да постигнете. При вземането на мерки, трябва да предвидите и набора на пердетата. Той може да варира от 1.5 до 3 пъти дължината на корниза, според собствените ви нужди и предпочитания.

Наборът придава пълнота и елегантност. Едноцветните пердета могат да придобият изключително ефектен вид, ако наборът е по-пълен. От друга страна, ако пердатата ви имат красив десен, може да се спрете на по-малък набор, за да може визията и текстурата на плата да изпъкват. Какъв е необходимият метраж текстил ще зависи и от това какъв набор искате.

А не на последно място, трябва да се имат предвид и качествата на текстила. Памучни пердета се изработват от повече плат, тъй като памукът се свива. Изкуствени материи като полиестера не се свиват и няма нужда да се предвижда допълнително текстил.

Сега когато знаете какъв подход трябва да имате, можете с лекота да вземете мерки за пердетата си и да отделите повече внимание на избора на материя, текстура и десен. А след това ще се наслаждавате на качествено интериорно бижу!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара