Изискано преживяване по непретенциозен начин – така екипът на новото италианско заведение в София описва начина, по който иска да се чувстват почитателите на пицата в Paradiso Pizza & Friends. Авторът на всички рецепти и главен виновник за появата на тази автентична пицария в центъра на София се казва Алберто Морело, който три години подред получава Tre Spicchi Gambero Rosso, или най-високото отличие в света на италианската пица. 

Роден в Есте, Италия и израснал в семейство на ресторантьори, Морело изучава l’arte bianca, изкуството на брашното, в Università della Pizza di Molino Quaglia. През 2009 г. отваря първия си ресторант в родния си град, а няколко години по-късно е обявен за най-добър изгряващ пица-майстор на Италия. Тайната на авторските му пици е в тестото с квас, дългата ферментация и сезонните продукти, които в Италия той отглежда в собствена градина в близост до неговия ресторант Gigi Pipa

Партньори на Алберто Морело в първото му ресторантьорско начинание извън Италия са още двама братя италианци и една българка. Сибил Начева и Себастиен Дурели живеят в Париж, но това лято идват в София и решават да останат. “Хареса ми динамиката и настроението на младите хора в града, животът по заведенията. Но откъм класическа италианска пица, майсторски направена с автентични съставки имаше какво да се желае,” разказва Себастиен. Брат му е близък приятел на шеф Алберто Морело и двамата винаги са искали да имат свое общо заведение. С решението на Сибил и Себастиен да заменят Париж със София идва и идеята за Paradiso Pizza & Friends. 

Морело е в основата на цялото меню и подбора на съставките във всички рецепти, а неговата дясна ръка в Италия и sous chef на Gigi Pipa е тук на място, за да обучава българския персонал на италианското заведение. 

В Италия Gigi Pipa три години подред влиза в класацията 50 Top Pizza на най-престижната кулинарна медия в Италия – Gambero Rosso. Признанието е за усилията на шеф Морело да създава авторски пица-специалитети с акцент в сезонността на съставките и дългата ферментация на тестото с квас. Класическите му неаполитански пици и авторската му degustacione се правят изцяло с квас, брашно от каменна мелница и свежи сезонни зеленчуци. Рецептите в България са с италиански DOP (Denominazione d’Origine Protetta, сертификат за автентичност) продукти и се внасят специално за Paradiso. “Моцарелата, която използваме, се прави за нас от най-добрия моцарела майстор в Италия. За другите съставки имаме свои дистрибутори и гарантираме, че вкусът им е като на никоя друга пица в София,” обясняват Себастиен и Сибил. Затова според тях Paradiso може да се нарече “най-добрата пицария в Източна Европа” и гарантират, че толкова красиви и автентични пици в София никой не е опитвал. “Просто нито един от най-добрите пица-майстори на Италия досега не е работил в тази част на Европа,” убедени са от екипа на Paradiso Pizza & Friends.

Освен класическа, сезонна и дегустационна пица в менюто има още три вида конус пица като предястие, паста, авторски десерти (включително “сладка пица”) и италиански вина и коктейли. Локацията е мечтата на всеки ресторантьор – възможно най-централното място в София, до пилоните на НДК. Интериорът е по концепция на Себастиен, който е реализирал луксозни ресторанти в Милано. Изпълнението е дело на познатите от много други любими заведения в столицата студио FUNKT. “Претендираме за най-добър вкус, но като атмосфера търсехме свежест, поетичност и добро настроение. Все пак “пица” в цял свят е синоним на забавното, приятното и удоволствието,” разказва Сибил Начева. “Пиците на Алберто са невероятно красиви и искахме и чиниите, в които се поднасят да са част от неговата естетика. Затова може би най-големият акцент в нашия интериор освен цветовата гама са керамичните подноси и купи на pottery & poetry, които подчертават качествата и вида на вкусната храна,” допълва българската връзка в новото италианско място в София.

Към вкуса и естетиката на Paradiso Pizza & Friends трябва да добавим и още нещо, което ги отличава от останалите заведения за пица, а именно разнообразните предложения без месо. За разлика от повечето менюта, в които вегетарианските опции са винаги по-малко, тук изборът от безмесни пица и паста прави изключително добро впечатление.

Paradiso Pizza & Friends е на бул.Витоша 102 и работи всеки ден от 11 до 23 часа, телефон за резервации +359 87 8302964

Facebook Twitter Google+

0 Коментара