Правилното хранене на кърмачето и малкото дете е едно от най-важните предпазни средства, което им осигурява правилно физическо и психическо развитие, добро съпротивление спрямо различните инфекции и неблагоприятното въздействие на някои вредни фактори от обкръжаващата ги среда.

Най-добрият начин за хранене на децата до едногодишна възраст е естественото хранене, или храненето с майчина кърма.

child-932083_960_720

Най-неблагоприятно за детето до едногодишна възраст е изкуственото хранене, при което, поради липса на майчино мляко последното се замества с мляко от някои домашни животни –

крави, кози, овце, биволици и др.

Като средно между тези два начина на хранене на децата е смесеното хранене, или хранене, при което недостигащото майчино мляко се допълня с друг вид мляко.

И при трите вида хранене, през първите 4-5 месеца децата приемат изключително млечна храна.

Въпреки че майчиното мляко е най-подходящата, най-добрата храна за кърмачето, след четвъртия-петия месец от живота на детето то не може да задоволи вече всичките му нужди, макар и да е в достатъчно количество. Детето се ражда с известни запаси от соли — калций, фосфор и др., които е получило от майка си, но този запас постепенно се изразходва и ако не се попълни, нарушава се правилното развитие на детето и у него се явяват анемия, рахит и други болестни състояния, а в някои случаи—задръжка в теглото или по- бавно наддаване. Освен това в тази възраст кърмачето се нуждае от повече белтъчни, отколкото има в женското мляко, от повече нишестени (брашнени) храни. Ето защо от петия месец постепенно се включват в дневното меню на детето добавъчни кърмачески храни: каша, зеленчукови пюрета, жълтък, попара.

Захранването на естествено кърмените деца става през шестия месец, а на смесено и изкуствено хранените – през петия месец.

Захранването трябва да става постепенно, като започваме с малки и бавно увеличаващи се количества от новата храна и наблюдаваме как ще я понася детето. Ако то не я понася – отказва да я приеме, повръща или се появи диария, трябва да се спре даването на новата храна, докато изчезнат тези разстройства, и после още по-внимателно започнем да я даваме. Когато се убедим, че детето понася храната, тогава изцяло заместваме едно кърмене или едно от млечните хранения с новата храна. На следващия месец по същия начин заместваме второ млечно хранене с друг, нов вид храна. Така, постепенно, всеки следващ месец заместваме едно млечно хранене с нова храна, докато детето остане само на две млечни хранения – сутрин и вечер, и три нови други – каша, пюре и попара.

baby

Към 11-ия, 12-ия месец премахваме и тези две кърмения при естествено храненото дете, като ги заместваме с друго мляко и друг вид храна и така детето постепенно и безболезнено се отбива.

Още от осмия месец, даваме на детето на обед по малко супа – месна или зеленчукова, за да го привикнем към храната на възрастните, а от дванадесетия месец постепенно го привикваме към месна храна. Препоръчва се пилешко месо, сварено и ситно нарязано, сварен мозък, черен дроб, супа с телешко или агнешко месо на топчета. Ценна храна за всички кърмачета и особено необходима за деца с рахит,

е яйченият жълтък,

който в началото се дава сварен и стрит, а по-после суров. Жълтъкът е богат на витамин А и Д, фосфорни и други соли и мазнини. При здрави деца се дава обикновено от седмия месец. Започваме предпазливо: най-напред два пъти седмично по половин жълтък, след това през ден по половин, а през последните месеци на първата година – по цял жълтък.

Новата храна отначало не бива да затруднява гълтането на детето. Тя трябва да бъде дребно стрита – кашава, не много гъста и постепенно към края на годината – 9, 10, 11-ия месец, да бъде вече по-грубо приготвена, за да привиква детето

да дъвче и гълта по-груба храна.

Това има огромно значение за подобряване апетита и доброто смилане на храната, като поошрява отделянето на повече стомашен сок. Даването на новите храни трябва да става само с лъжичка и в никой случаи с биберон, особено при естествено и смесено хранените деца. Това би ги запазило от самоотбиване, което е нежелателно за тях, особено лете и при заболяване. Отбиването на детето в края на първата година също не трябва да става когато времето е топло, когато детето е болно, когато му прорязват зъбите, или когато му предстои пътуване или промяна на обичайната му обстановка.

Първата нова храна, която даваме на детето през петия месец на изкуствено хранените деца и през шестия месец на децата на майчина кърма, е

каша от препечено брашно или грис, мляко, вода и захар.

Обикновено започваме с 1-2 лъжички на обед, като всеки ден увеличаваме с по 1-2 лъжички, докато в продължение на една седмица изцяло заместваме обедното кърмене (или кравешко мляко) с каша, приготвена с една кафена лъжичка брашно или грис. През следващия месец даваме каша, приготвена с по две лъжички брашно или грис, а така също изместваме още едно млечно хранене с нова храна — пюре от най-различни зеленчуци (моркови, картофи и др.). Пюрето даваме на обед, а кашата в 13 часа след обед. През седмия или осмия месец постепенно заместваме още едно млечно хранене с попара от чай, сухар и сирене, като попарата се дава сутрин в 9 часа, пюрето на обед, а кашата след обед.

През 9, 10, 11 и 12-ия месец храним детето по същия начин, но в последните месеци от годината, в зависимост от състоянието на детето, по обед започваме да му даваме по малко и от

общата храна, приготвена за възрастните,

сготвена по възможност с масло и в никой случай със свинска мас. Когато детето свикне с нея, след първата година постепенно премахваме кашите и пюретата и го храним от храната на възрастните, спазвайки горните изисквания.

Още от третия месец е необходимо да даваме на децата сок от различни плодове или зеленчуци, като започваме с половин до една кафена лъжичка и постепенно увеличаваме до 10 кафени лъжички на ден. От шестия месец вместо сок от плодовете, даваме самите плодове, грижливо измити и потопени във вряща вода и стрити на пюре.

Така правилно хранено и захранвано детето и съответно правилно гледано и възпитавано, то ще израсне здрав, бодър и издържлив утрешен гражданин на нашата прекрасна родина.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА НАЙ-ВАЖНИТЕ ХРАНИ ЗА ДЕЦА ДО 1 ГОДИНА

Каша от препечено брашно или грис:

1-2 кафени лъжички брашно; 75 г прясно мляко или 5 супени лъжици; 50 г вода или 10 чаени лъжички; 5 г захар или 1 изравнена чаена лъжичка и щипка сол – с два пръста.

Приготовление:

Млякото и половината от водата се поставя да заври. В останалата вода внимателно се разбива добре брашното да няма бучки и се сипва върху врящото мляко. Поставя се захарта и солта и постоянно се бърка да ври 5 минути.

Пюре от зеленчуци и моркови

60 г или 12 чаени лъжички зарзават пасиран; 75 г прясно мляко или 5 супени лъжици; 5 г или 1 чаена лъжичка брашно; 5 г или 1 чаена лъжичка захар; 3 г или половин чаена лъжичка краве нетопено масло и щипка сол.

Приготовление:

Зарзаватът се почиства и се измива със студена вода. Нарязва се на дребно и с малко вода в малък съд се вари на умерен огън, със захлупен капак, до омекване. Претърква се през телено сито. Водата от него се поставя във врящото мляко, а в част от нея, като изстине, се разбива брашното и също се сипва върху врящото мляко. Поставя се захарта и солта, бърка се и се вари 5 минути. Изважда се и докато е горещо, сипва се върху него маслото и се разбива много добре.

Пюре от картофи

60 г или средно голям или 2 малки пасирани картофи; 80 г или близо 1/2 чаена чаша мляко; 5 г или 1 изравнена чаена лъжичка захар ;3 г или 1 чаена лъжичка масло и шипка сол с два пръста.

Приготовление:

Картофите се сваряват цели, обелват се, пасират се и се прекарват през ръчна преса или мелят на машинка. Млякото, захарта и солта се слагат на огъня да заврат. Прибавят се картофите, които се разбиват много добре заедно с маслото.

Попара от чай, сухар и сирене

50 г или 10 чаени лъжички вода; 25 г или 2 равни супени лъжици сухар или препечен хляб; 10 г изкиснато (обезсолено) сирене; 5 г или 1 изравнена чаена лъжичка захар и 3 г краве нетопено масло.

Приготовление:

Поставя се водата да заври. Надробяват се сухарът и сиренето, прибавят се захарта и маслото, заливат се с врялата вода и се захлупва, за да попие водата. Разбърква се след това много добре.

Кисел

100 г или 2 кафени чашки вода; 30 г плодове (пресни и сушени); 10 г или 2 равни чаени лъжички нишесте или бяло брашно и 10 г или 2 равни чаени лъжички захар.

Приготовление:

Варят се плодовете до омекване и се долива водата до 100 грама. Пасират се и се прецеждат през марля. Разбива се нишестето с водата от плодовете, подслажда се и се вари 5-10 минути, като постоянно се бърка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара