Чаша чай на ден ви дарява с дълголетие и ви избавя от срещи с доктора. Най-новите изследвания потвърждават тази древна китайска мъдрост. Проучванията показват, че редовното пиене на чай предотвратява увреждането на клетките и по този начин предпазва от рак и сърдечни заболявания.

tea1

Чаят съдържа химически елементи, които действат като антиокислители и неутрализират свободните радикали – главните виновници за увреждането на клетъчното ДНК. Чудото обаче се случва само ако се спазва китайският ритуал, известен като „Чаените забрани“. Вижте техните съвременни интерпретации:

Забрана 1.

Не на горещия чай. Той дразни гърлото, хранопровода и стомаха. Продължителната употреба на много горещ чай води до болестни изменения на тези органи. Температурата на чая за пиене не бива да превишава 50 градуса.

Забрана 2.

Не на студения чай. Топлият чай ободрява, прояснява ума и зрението, а студеният дава странични ефекти като застойни явления и натрупване на секрети в дихателните пътища.

Забрана 3.

Не на прекалено силния чай. Съдържанието на кофеин и танин в силния чай може да причини главоболие и безсъние.

tea1

Забрана 4.

Не на дългото варене или запарване на чая. При продължително приготвяне съдържащите се в чая полифеноли и ефирни масла започват да се окисляват. Това не само лишава чудодейната отвара от прозрачност, вкусови качества и аромат, но значително намалява полезните му качества.

Забрана 5.

Не на многократното заваряване на един и същи чай.’ Експериментите показват, че първото запарване извлича около 50 % от полезните вещества в чаените листа, второто – 30 %, а третото – само 10 %. Всяко следващо заваряване активизира вредните елементи, които, макар и да са в минимални количества, все пак влизат в състава на всяка билка.

Забрана 6.

Не на чая непосредствено преди хранене. Настойката в качеството си на предястие разрежда слюнката, храната изглежда безвкусна. Временно се снижават и някои функции на храносмилателните органи като усвояването на протеини например. Следователно пийте чай 20-30 минути преди хранене.

Забрана 7.

Не на чая непосредствено след хранене. Всяка течност веднага след хранене значително намалява концентрацията на стомашен сок. Това забавя храносмилането и нарушава работата на цялата храносмилателна система. Ако ви се пие чай, изчакайте 20-30 минути.

tea-381235_640

Забрана 8.

Не на пиенето на лекарства с чай. Дъбилните вещества в отварата се разграждат, образуват танин, от който много лекарства дават утайка и лошо се усвояват.

Забрана 9.

Не на вчерашния чай. Престоялата денонощие настойка не само губи витамини, но и се превръща в идеална хранителна среда за бактерии. Ако обаче сте го съхранили в хладилника, може да го използвате за лечебни цели. Вчерашният чай е богат на киселини и флуор, които спират кръвотечението от капилярите. Затова вчерашният чай помага при възпаление на устната кухина, кървящи венци, екземи, повърхностни наранявания на кожата. Промиването на очите с вчерашен чай намалява дразненето и сърбежа, заличава зачервяването им след преумора или сълзи. А жабуренето с него сутрин, преди да си измиете зъбите или след хранене, не само освежава, но и укрепва зъбите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара