136-ата самостоятелна изложба на една от най-уважаваните и влиятелни жени в историята на съвременната фотография – Мери Елън Марк – ще бъде показана от “Майстори на фотографията” в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април. Ще бъдат изложени над 40 фотографии от 3 цикъла – Портрети на знаменитости и кадри от снимачните площадки на култови филми, Attitude (Пози) и Indian Circus (Индийски цирк).

Мери Елън Марк © Джони Деп на сета на „Sleepy Hollow,“ 1999

Камерата на Марк се движи между контраста на сиропиталищата в Калкута и снимачните площадки на Холивуд, между живота на малолетни проститутки и едни от най-големите кинознаменитости.

Нейните портрети на Майка Тереза, индийските циркове, бордеите в Бомбай, децата на улиците в Сиатъл, бездомниците, травеститите и хората с ментални заболявания на улиците в Ню Йорк – от една страна, а от друга – интимните портрети на куп холивудски знаменитости и кадрите от снимачните площадки на култови американски филми с десетки номинации и награди, превръщат Мери Елън Марк в символ на документалната и портретната фотография. В продължение на 5 десетилетия може би най-уважаваната и влиятелна жена фотограф в света:

  • участва в близо 150 самостоятелни и 250 групови изложби
  • изнася близо 300 лекции в цял свят
  • получава над 60 награди, сред които наградата на Джордж Ийстман Хаус за цялостен принос към фотографията, както и тази на Световната фотографска организация за изключителен принос към фотографията
  • издава десетки книги, уводи към които пишат Изабел Алиенде и Милош Форман…

Мери Елън Марк © Марлон Брандо, „Апокалипси сега“, Филипините,1976

През далечната 1974 г. излиза книгата “Фотожурналистиката: Мери Елън Марк и Ани Лейбовиц: женската перспектива”. Нейни фотоесета и портрети са публикувани в над 100 издания, сред които LIFE, The New Yorker, Rolling Stone, Vanity Fair, Vogue. Мери Елън Марк има 5 докторски степени от 5 различни университета в САЩ. Родена е през 1940 г., умира през 2015 г.

За първи път в България фотографии на Мери Елън Марк ще бъдат показани в рамките на платформата за съвременна фотография “Майстори на фотографията”, създадена от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”, подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall.

Мери Елън Марк © Рам Пракаш Синг със слона Шаяма, „Великия златен цирк“, Индия, 1990

Марлон Брандо на снимачната площадка на “Апокалипсис сега”, Федерико Фелини, докато снима “Сатирикон”, Патрик Суейзи в калифорнийския си дом, Шон Пен в съблекалнята, Уди Алън на балкона в Манхатън, Джони Деп на снимките на “Слийпи Холоу”… Но и малолетната проститутка Тайни, чийто живот Марк проследява през годините, бездомни деца в Калифорния и Сиатъл, 9-годишната Аманда с цигара в ръка, клоуни, джуджета, хипопотам и слон под цирковите тенти в Индия, Джони Лий Купър и Хенри Милър в инвалидна количка, бутана от Туинка в бяло трико – всеки един от световноизвестните, социално контрастни и дълбоко въздействащи кадри на Мери Елън Марк ще можем да видим и в София тази пролет.

Мери Елън Марк © Тайни прави балонче, 1983

Фотографиите пристигат у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, ден след откриването на изложбата. Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара