Още от детството често ни внушават, че мастурбацията е нещо мръсно, лошо и от нея може да ни поникнат косми на дланите на ръцете. Трябва ли да се срамуваме, при положение, че самозадоволяването носи куп предимства за умственото и физическото ни здраве? Ето какво казват сексолозите.

Подобрява настроението

Ускоряването на кръвообращението провокира производството на ендорфини и окситоцин, които на свой ред допринасят за доброто настроение.

Това е акт на любов към себе си

Докато мастубрираш обикновено оставаш сам със себе си и разбираш по-добре тялото си. Дай му правото да се  забавлява, защото го заслужаваш.

Намалява риска от болести на маточната шийка

Някои изследвания показват, че женският оргазъм намалява риска от инфекции и тумори в шийката на матката.

Помага ви да заспите

Ако имате проблеми със съня (а и да нямате), мастурбацията ще ви помогне гладко да навлезете в ритъма на съня, да си починете добре и да се събутите пълни с енергия за новия ден.

Намалява болката в критичните дни

Самодоволството помага да се намалят спазмите и болките по време на менструация. Следващия път опитайте тази опция, преди да вземете хапче.

Намалява стреса

Докато се самозадоволявате, не мислите за проблемите и се фокусирате върху нуждите на тялото си. В известен смисъл този процес е сравним с ползите от йога и медитацията.

Подобрява интимния живот

Сексуалният живот в отношенията търпи възходи и падения. Ако сте в долната половина на диаграмата, мастурбацията е добър начин да върнете радостта и енергията в секса. Ако нямате партньор – изразходвате сексуалната енергия и намирате баланс между тялото и духа.

Правите живота си по-забавен

Понякога сме толкова погълнати от това, което се случва, че забравяме да си починем и просто да се наслаждаваме на живота. Никой няма да пострада от още положителни емоции.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара