От любовта до омразата има само една крачка, но от омразата до любовта крачката също е една. Ще преминеш тази граница, без да се спънеш, ако по време на поредния скандал с мъжа до теб забравиш за малко емоциите и включиш в действие разума. От всяко пререкание има изход, но за да го откриеш, трябва да запазиш самообладание, а и уважение – към половинката си, към себе си, към връзката ви.

Буйният гняв като признак на любов

Колкото по-яростна е схватката помежду ви, толкова по-скоро ще дойде щастливото сдобряване, твърдят психолози. И обратно – колкото по-дълго продължи тягостното мълчание, недомлъвките и многозначителното сумтене, толкова по-трудно ще преминете към мирни преговори. Гневът не убива любовта, а напротив – маха бариерите в общуването и разчиства пътя към одобряването, с две думи – полезен е, защото действа като профилактика на любовта и оръжие срещу скуката, смятат психолозите.

Разбира се, по време на дългото съжителство се натрупват куп отрицателни емоции, някои от които са доста опасни:

  • Враждебност – изразява се в злобни погледи, ирония, граничеща със сарказъм, критика и нарочно мълчание.
  • Прехвърляне на собствената вина върху другия – може да се изрази с формулата „Аз съм лоша съпруга,домакиня, майка, защото той…“.
  • Отмъстителност – възниква като реакция на оскърбление.
  • Ненавист – най-разрушителното чувство. То трае дълго и води до безизходица от семейните пререкания.

Тези са подлите малки червейчета, които могат да „изгризат“ не само взаимоотношенията ви, но и вас самите. Затова всеки спор трябва да бъде построен правилно. Възможно е, стига и двамата да сте наясно, че надмощието не е така важно в словесната схватка, както намирането на разумно решение.

Това „Да“

Спазвай следните правила и ще напуснеш „бойното поле“ с чувство на удовлетворение:

Заеми неговата позиция – докато се карате, му изреди всички оправдания, които той би могъл да каже, за да се защити от обвиненията ти. Резултат: със сигурност ще изгуби почва под краката, защото всичко, което е искал да каже, го чува от теб и то губи силата си.

Остани сериозна, докато го изслушаш – насмешката е силно, дори убийствено оръжие. Резултат: ще получиш пълна информация и ще можеш да формулираш контрааргументите си.

Не тръшкай врати – не изпускай нервите си и ще бъдеш победител в спора. Не оставяй в себе.си отрицателни емоции, а ако има такива, ги сподели ясно и спокойно с него. Резултат: разделяйки се с вътрешното напрежение, освобождаваш чувствата си от негативния заряд и даваш път на нови и приятни емоции.

Не забравяй, че сте различни – осъзнай, че между неговия и твоя начин на мислене има огромна разлика. Вместо да държиш на своето на всяка цена, съобрази, че той има друга нагласа. Резултат: тогава караницата ви ще бъде кратка и ще завърши с целувка.

Това „Не“

Никога не се извинявай преждевременно – лицемерно е, особено ако вътре в себе си все още отстояваш своето мнение. Taka спорът остава открит и може да се разгори наново при най-малката искра. А ако ще се съгласяваш само привидно с неговото мнение, добре не се съгласявай изобщо – така демонстрираш равнодушие, а то е пагубно за всяка любов.

Недей да си мълчиш само и само за да избегнеш конфликта. Нямаш право и във вихъра на караницата да му кажеш с ирония: ‘Време е да отида до съседката“ или „Предпочитам да си легна“, за да избегнеш неговите упреци. Това много ще го обиди и ще бъде по-аргументиран от теб в конфликта.

Не използвай като оръжие това, което той ти е споделил в момент на интимна откровеност! Това показва подигравателното ти отношение към проблема му. А най-лошото е, че ще загубиш доверието му завинаги.

Не смесвай предмета на спора със странични или минали проблеми. Незначителните дрязги може да се превърнат в грандиозен скандал, ако споменеш негова грешка отпреди 2 години. А и това няма да реши настоящия ви проблем.

Не забравяй, че където има обич, винаги има и болка, и гняв, и обида. И също, че трагичният край на любовта не е в скандала, а в безразличието.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара