Чесънът (Алиум сативум) отдавна се цени от много народи като надеждно лечебно средство. Народната медицина в много страни го прилага при най-различни страдания – от инфекции до диабет и сърдечни заболявания.  А ето и някои  въздействия на чесъна, които могат да бъдат научно доказани и на кои вещества се дължат тези въздействия.

Противомикробен ефект

Той е известен отдавна. Екстрактът от чесън пречи на растежа на микроорганизмите. По-малко известно е, че чесънът има и противогъбични свойства: И в много слаба концентрация изсушеният цялостен извлек от чесън действа против различни гъбички, например: млечница (Кандида албиканс). Има наблюдения от Първата световна война, според които войници, приемали чесън, са показали устойчивост спрямо дизентерия и други инфекции.

Намалява ли чесънът съдържанието на холестерин?

В клинично изследване е установено, че ако се приема воден екстракт от чесън, холестериновите стойности при хора с висок холестерин спадат средно с 28,5 на сто.

Фибринолитичен ефект

Чесънът има свойството да въздейства на фибрина – белтъчно вещество в плазмата на кръвта, което подпомага съсирването й. Даването на чесън – и при опити с животни, и клинично, с хора, има за резултат фибринолитично действие, т. е. намалява се опасността от тромбоза. При пациенти с инфаркт това въздействие се е увеличило с 95 на сто.

Намалява слепването на кръвните плочки – тромбоцитите

Слепването на тромбоцитите в кръвта и оттам образуването на тромби (кръвни запушалки) може да бъде намалено с чесън както в епруветка, така и „на живо“. Въздействието се дължи на едно сулфидно съединение, което беше идентифицирано и синтезирано от японски учени. То съставя 4 до 10 процента от чесъна. Необходим е 100 до 150 г пресен чесън, за да се получи ефект, който продължава 1 до 2 часа.

Увеличеният холестерин, намалената фибринолитична активност и увеличената склонност към слепване на тромбоцитите се смятат за факторите, причинители на атеросклерозата. А чесънът действа благотворно върху всичките три фактора.

При това с него не са наблюдавани странични явления, докато медикаментите, употребявани при заболяванията, за които стана дума, имат значителни странични въздействия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара