Мастурбирането е отдушник, от който има и допълнителна полза специално при жените. Първо, момичето научава много неща за тялото си – къде и как му е приятно, и когато започне да води полов живот, може да ориентира по-добре сексуалния си партньор, защото има индивидуални различия в ерогенните зони и тяхната чувствителност. Второ, така то разработва нервите, които отговарят за приятното усещане при секс и с това улеснява събуждането на своята сексуалност.

Това твърди проф. Милко Сираков, началник на отделението по стерилитет, гинекологична ендокринология и детско-юношеска гинекология в Университетската АГ болница “Майчин дом” и консултант в Българската асоциация по семейно планиране.

Milko-SirakovОтношението към мастурбацията беше силно отрицателно допреди 30 години – нас ни учеха, че тя е много вредно нещо и от нея произтичат всякакви душевни болести, а онанистите си личали дори на улицата, защото имали сенки под очите и се клатели от изтощение.

Известно е, че го правят 99% от мъжете. Интересното е, че днес много повече жени, отколкото преди 15-20 години, твърдят, че мастурбират.

Цифрата е около 67%. Обясненията са две: жените говорят по-открито за това. Повече жени са започнали да мастурбират.

Всички проучвания доказват, че в мастурбацията няма нищо лошо, нищо вредно, напротив. Смята се, че жени, които са мастурбирали, са много по-щастливи в семейния и сексуалния си живот. И да не забравяме, че този навик не е човешки патент. Има много данни за животни, които мастурбират, дори в интернет можете да откриете огромно количество клипове на маймуни, коне, котки, кучета…

Ръкоблудие

От книгата на свещеник Неофит Калчев, народен лечител (1842-1928)

Най-лошавият навик на человеците: докарва голяма слабост на телесния организъм, умът се побърква, зрениeто се замрачава. Като се изтоши организмът, охтиката е готова, след нея и смъртта. Учениците се учат повече на това занятае, като свършат осми клас. Който върши тези работи, предварително ще си скъси живота.

Още „за” мастурбацията

Доц. Андрей Галев, председател на Българското дружество по превантивна медицина:

Чрез мастурбиране човек разбира по-добре своето тяло. Познавам много двойки, които са се разделили, защото не са успели да постигнат щастие в секса. Това може да бъде избегнато, ако жената е наясно колко време й е нужно, за да стигне до оргазъм и как това време може да бъде скъсено или удължено. По същия начин – чрез мастурбиране, нейният партньор може да се научи да удължава ерекцията си и да забавя еякулацията – най-често срещаният проблем при мъжете. Така, с малко усилия, но в правилната посока, двамата могат да подобрят сексуалния си живот и да бъдат доволни един от друг.

orchid-165218_1280

10-минутно разсъждение по ключови думи любов, секс, СПИН, бременност 

Анкета сред 25 осмокласници (12 момчета и 13 момичета) в 9-а френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София:

  •  15 пишат, че любовта е по-важното и по-хубавото нещо от секса;
  •  3 пишат само за секс;
  •  7 свързват секса със забременяване;
  •  6 свързват секса с инфекции и СПИН;
  •  4 не пишат нищо, свързано с ключовите думи.

Ето някои от мненията:

“Любовта и сексът са различни неща, аз предпочитам и двете. Сексът без обвързване е приятно нещо, но любовта е истинското чувство.”

“Любовта е много различна от секса, но ако двама души се обичат, може да се стигне и до секс.”

“Любовта и сексът са взаимно свързани. Въпреки че има случаи, когато извършителите не изпитват нищо един към друг, а просто имат нужда от секс. Разбира се, преживяването е по-хубаво, когато има любов. Задължително е да се ползват презервативи, за да не се създават инфекции и най-често срещаната болест – ХИВ. Естествено е, че ако някой иска да си направи бебе, сексът трябва да е без кондом.“

“Има връзка между любовта и секса.

Сексът, от една страна, пак е любов, но физическа.“

„Всъщност все по-рядко нуждата от любов и сексуално влечение се засичат. И няма нищо странно в това, защото докато любовта е душевно преживяване, сексът е физическа нужда, заложена в гените. Сексът без любов съществува, така както и любовта без секс. Но според мен върховното преживяване може да се получи, само когато обичаш сексуалния си партньор.”

„Всеки човек изпитва голямата любов поне веднъж в живота си. Според мен, когато двама души се обичат и си имат доверие, няма нищо грешно да правят секс. Друг е въпросът кога и как. За мен е твърде прибързано секс да се прави от 12-13-14-годишни. Ние все още сме деца и би трябвало да изчакаме, да обмислим и ако решим, да го направим безопасно. Трябва да е така не само за да не се заразим с многобройните болести, но и за да не се стига до забременяване във възраст, в която има риск за майката и детето.”

„Любовта и сексът невинаги е нужно да бъдат взаимно свързани – в повечето случаи хората правят секс за лично удоволствие. По-голяма тръпка доставя всичко, когато се прави с много любов – така си сигурен, че можеш да разчиташ на партньора до себе си и можеш да му се отдадеш напълно.”

„Любовта е на първо място за мен. Сексът е една малка част от нея. Секс може да има и без любов, но според мен истинското премеждие е самата любов. Тя ти дава много повече от удоволствието, траещо няколко минути. Пътят на секса е лесният път. Истинското приключение е да избереш трудния – на любовта. Секс без любов за мен не значи нищо. Аз винаги ще избирам любовта.”

„Сексът е едно от най-приятните неща на света, поне за мъжа. Чрез секса се правят деца и затова той е задължителен. Но за предпазване от инфекции, СПИН и т.н., използвайте кондоми или позата 69. Тя започва с масажиране на мъжкия полов орган, докато той стигне необходимата твърдост, след което започва забавната част. И все пак, как да знам какво става нататък, като съм девствен…“

„Любовта е най-висшото чувство, което изпитва човек. То идва спонтанно. Отначало двамата влюбени се отнасят един към друг с малко резерва, но впоследствие разбират дали са перфектната двойка. Любовта несъмнено е последвана от секс, но сексът може и да не е последван от любов. Хората са различни – някои предпочитат секса, други – любовта.“

„Повечето тийнейджъри правят секс, без дори да знат какво точно представлява, какво точно се прави, само за да се направят на по-големи и по-важни пред останалите. Много малко правят секс от любов.“

„За мен най-важното в една връзка е любовта, а не сексът.“

„Вички казват, че любовта е най-хубавото нещо. Аз все още не знам, въпреки че съм изпитвала симпатии към момчета. Колкото до секса, той малко ме плаши. Плашат ме последствията от него, и най-вече СПИН-ът. Не искам и да си помисля какво би станало, ако се заразя от СПИН. Много се страхувам от тази болест. Но ако някога се влюбя, искам наистина да съм много щастлива!!!”

jeans

Проф. Сираков, в анкетата някои деца споделят, че сексът е физиологична потребност и няма нищо лошо тя да бъде удовлетворена – със или без любов.

Това е вярно – сексът е потребност, която по-силно е изразена сред мъжкия пол. Яйчникът отделя месечно по една яйцеклетка. Тя чака да бъде оплодена и ако това не стане, следващия месец произвежда нова яйцеклетка и т.н. Докато при мъжете има постоянна продукция на сперматозоиди, която продължава до дълбока старост. Те се натрупват в семенните мехурчета, които се раздуват и това води до усещане за сексуален глад. Той може да бъде удовлетворен чисто механично – чрез мастурбация, секс или чрез т.нар. полюции. Те се случват на определен интервал от време, който е много индивидуален, тъй като някои произвеждат повече семенна течност, други – по-малко. Така че при мъжете има по-голяма нужда

от удовлетворяване на физическата компонента на секса.

Жените имат постоянно либидо, при някои по-силно, при други – по-слабо. При голямата част от жените то се събужда по-късно от мъжете или пък трябва да бъде събудено. Ако се върнем на връзката между любовта и секса, хубаво е, че по-голямата част от осмокласниците посочват, че секс трябва да се прави с партньор, когото обичаш. Обикновено винаги има една група хора, предимно момчета, които от криворазбрано чувство за мъжкарство и за да се покажат големи мъже, говорят „какви са тези лигавщини, няма любов, само в секса е истината!” Но до голяма степен това е поза, за да не ги помислят за слабаци, които могат да се влюбят и да се разкиснат.

Естествено, секс се прави и без любов.

Например, със случаен партньор – по мимолетно физическо привличане, по стечение на обстоятелствата – това е възможно и нормално и в него няма нищо необичайно. Но от личен опит бих казал, че сексът с любов е многократно по-приятен, защото доставя и емоционално, и физическо, и психическо удоволствие. Така че във всички случаи той е за предпочитане пред физическото задоволяване на либидито.

Познавам родители, които се притесняват да отговарят на „неудобните” въпроси на децата си…

Аз съм привърженик на един основен принцип, който не е моя измислица: когато детето пита, да му се отговаря. Щом то пита, значи въпросът е узрял в главата му и го занимава. И ако ние му отговорим „малък/малка си още”, то ще млъкне за момента, но после ще пита някое приятелче, което знае колкото него и така започват да се разнасят легенди, пълни с дезинформация.

Затова когато детето пита, трябва да му се отговори точно – на разбираем за него език, не с медицински термини, но не и с използването на зелки, щъркели и прочие приказни персонажи. Няма нищо лошо и нищо срамно, че е задало такъв въпрос. Ако родителят го „отреже”, той къса връзката между него и себе си. А е хубаво детето да свиква и да може да пита абсолютно за всичко – за всякакви страшни и неудобни неща, за мръсни думи и за каквото си ще още. Да може да споделя какво му се случва, какво му е поискал или предложил еди-кой си…

Забелязвам, че родителите стават все по-толерантни към въпросите за секса, но все още има такива, на които не им е удобно да обясняват и търсят специалисти. Радвам се, че все по-често при нас – тук и в асоциацията за семейно планиране, на която съм консултант, идват майки с дъщерите си и все повече момичета говорят пред майките си за своите желания, усещания, дори за правенето на секс. Което е много хубаво, защото майката може да бъде първият консултант на момичето.

На мен ми е приятно да ги изслушвам и съветвам, защото виждам, че между тях има приятелски отношения. А ние трябва да бъдем приятели на децата си, като в същото време имаме авторитет, който не налагаме на всяка цена и без да обясняваме защо. Аз бях

привикнал децата си, че когато кажа „трябва”,

това трябва да стане, но моето „трябва” трябва да е аргументирано. Като попитат защо „трябва”, не е просто защото на мен така ми се иска или на мене така ми е по-удобно… Не казвам: няма защо да питаш, а изпълнявай! Това „трябва” е особено важно по отношение на здравето, където не бива да има нито срам, нито страх. Както с един зъб – ако те заболи, отиваш на зъболекар, въпреки че и при него ще те боли, въпреки че те е страх от машинката, защото проблемът от само себе си няма да се оправи.

Наскоро при мен дойде майка с 15-годишното си момиче: „Дъщеря ми сподели, че си има приятел и че нещата отиват към секс и идваме при вас да кажете какво може, какво не може, как да се пазят и прочие.”

Това е много здраво отношение по въпроса,

защото майката можеше да изреве: „Ааа, ууу?!!!! Малка си още, никакъв секс, аз на твоята възраст…” А тази жена подхожда съвсем здравомислещо, като се примирява с това, че детето й вече има не детски желания.

Друг пример: майка, лекар по професия, води 15-годишната си дъщеря, красиво момиче, което има „няколкомесечно закъснение на менструация”, и казва: Искам да я прегледате да не би да има киста, защото като че ли в корема й има подутина. Оказва се, че момичето е бременно в шестия месец, а когато чува това, майката започва да се тюхка: ама как е възможно, ама тя такова добро дете, ама тя по-късно от 9 часа не се е прибирала вкъщи!

Аз й казвам: „Госпожо, това не се случва само след 9 часа…“ Трябва не да налагаш ограничения и да смяташ, че щом детето ти се връща в 9 часа вечерта, всичко е наред, а просто да му обясниш какво би могло да му се случи и как трябва да се пази. Не може един родител да не усети, че детето му си има приятел/приятелка, че е започнало да се заглежда в момчетата/момичета. И да не предположи, че по обяд двамата ще избягат от училище, ще отидат в някакъв апартамент и …

Очевидно е, че родителят няма как да е постоянно с детето и да го пази постоянно от всичко. Той трябва да му обясни кое какво е, за да може детето само да се пази. Не може цял живот заедно да пресичате опасния булевард!

Понякога на консултация идват и бащи с дъщерите си. Това означава, че отношенията на детето с бащата са на същото ниво както с майката. Аз имам син и дъщеря. Още от съвсем малки сме ги свикнали, че в голотата няма нищо срамно и нищо страшно. Нито аз, нито жена ми се крием, когато се преобличаме или къпем. На море винаги ходим четиримата на нудитски плаж. Смятам, че това създава едно правилно отношение към човешката голота.

И още нещо – когато

в едно семейство няма срам от голотата,

близостта между децата и родителите е много по-голяма и децата са много по-склонни да споделят всичко, което преживяват. При нас идва един татко с момиченцето си, тъй като майката е много заета. Тя е с менструация от 12-годишна, бащата присъства на всички прегледи, детето се съблича пред него, той дори присъства на операцията, която се наложи да му направим.

Също така много приятно впечатление ми направи едно 15-годишно момиче, което дойде с дядо си (лекар по професия) на преглед. Дядото влезе в кабинета и когато девойката отиде да се съблича зад паравана, ние я попитахме: Ако искаш, дядото ти да излезе. А тя отговори много убедено: Защо? Той е моят дядо!?

Ако питате кой е гинекологът на дъщеря ми, ще отговоря, че аз си я преглеждам от ранна възраст. И досега, когато се връща в България, й правя профилактичен преглед и вземам цитонамазка. Родителят е най-близкият човек на детето – кой, ако не той, ще се отнесе най-съвестно към неговото здраве?

Имате ли проблеми с момичета, които се срамуват от прегледа?

Един-два пъти в годината. За съжаление все още има жени, които отлагат прегледа при гинеколог, а понякога последствията са фатални. Бих казал, че е безкрайно глупаво да си отидеш от този свят заради такъв срам. Аз знам откъде идва този срам – от религиозните канони, които свързват половите органи с греховността, а сексуалният акт е греховен. Едва ли не той трябва да се използва само за производството на деца и понеже половите органи предизвикват греховни помисли, те трябва да се крият. Това е една от условностите на християнската религия.

Нашият живот е пълен с условности и различните народи и етноси имат различни условности. Знаете ли, че ако една мюсюлманка бъде изненадана гола,

тя ще прикрие първо лицето си,

докато християнката ще прикрие гърдите и половите си органи. В Япония например до Втората световна война е било прието след тежкия работен ден цялото семейство да отиде на баня. Аз съм бил в такава баня – приятни аромати, минерална вода… хората се киснат, приказват си – все едно да се видиш с приятели в кръчмата след работа. След Втората световна война обаче, американците им обяснили, че такова съвместно къпане е много греховно и го забранили. Днес смесени бани има само в малките селища.

Вижте анкетата – едно от момичетата споделя, че се страхува от секса. Има родители, които в желанието да предпазят децата си, им говорят, че ако правят секс, могат да им се случат какви ли не страхотии и ужаси. И някои по-впечатлителни деца минават в другата крайност – те не смеят нищо да пробват. А това се отразява зле на бъдещия им сексуален живот. Установено е, че голяма част от фригидните жени са жертва на такова възпитание – на тях им е било втълпявано, че сексът е нещо мръсно, че мъжете са лоши и мислят само за секс, а когато го получат, изоставят жените.

От 1956 г. Швеция има програма за сексуално възпитание,

което започва в първи клас

Когато бяхме във Франция през 1991 г. и синът ми беше на 13 години, 20 страници от учебника му по биология бяха отделени за контрацепция. Тоест, целта е детето да влезе подготвено в пубертета. В тази връзка бих казал, че българките използват 10 пъти по-малко планова контрацепция от останалите европейки. Съвременните контрацептиви са четвърто поколение и ние ги даваме и на тийнейджъри. Аз съм си харесал следния основен принцип и гледам да го спазвам: ако двойката има полов контакт един-два пъти седмично или по-рядко, няма смисъл да се пият хапчета цял месец, по-добре е да се ползват презервативи. Но ако сексът е редовен – всеки ден или през ден, рискът от бременност нараства и тогава препоръчвам хапчета. И още един принцип – трябва да са минали поне 2 години от първата менструация и по възможност цикълът да е редовен. Тези две години са период на доузряване на регулаторните механизми, които са доста крехки – стрес, пътуване или двойка в училище могат да повлияят цикъла. Но ако са изпълнени тези три условия, с абсолютно чиста съвест препоръчвам противозачатъчни средства.

Диалог между доц. Сираков и момиче, което се притеснява от прегледа:

– Защо те е срам?

– Ами просто така.

– Не може просто така…

– Ами не знам защо. Защото е срамно.

– Кое е срамното?

– Да си покажа половите органи.

– Защо не те е срам да си покажеш носа – каква е разликата? Носът изпълнява една функция, половите органи – друга.

– Ами не знам.

– Като ходиш на плаж, нали си по бански?

– Да.

– Защо не те е срам?

– Защото там се ходи по бански.

– А ще тръгнеш ли по бански по улицата?

– Не.

– Защо?

– Защото ще ме е срам.

– Разбираш ли, че всичко е условно – ако беше срамно да ходиш по бански, щеше да бъде срамно навсякъде, не само на плажа, нали? Значи аз съм лекар, ти в момента си на преглед и няма защо да те е срам от мен. При други обстоятелства може да те е срам, но на преглед – не, защото от това зависи твоето здраве.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара