От какво е направено?

Решетките на креватчето е много вероятно да бъдат обект на гризане и лапане от страна на вашия малчуган. Именно затова е много важно какъв е материалът, използван за направа на креватчето. Естествените материали са най-добри само ако след това те са обработени с безопасни бои и лакове, които са на водна основа и са подходящи за бебета. Ако все пак се спрете на креватче, направено от фурнир или ПДЧ, е хубаво да знаете, че тези материали имат класове на безопасност и ако са от подходящия за бебета клас, също са напълно безвредни за детето ви.

Колко е стабилна конструкцията му?

Това е може би най-важният въпрос според нас. Това, което ние ви препоръчваме: заложете на стабилността на креватчето. Замислете се дали наистина предлаганите „екстри“ от производителите биха имали реална полза за вас и дали не биха създали опасност за малкия човек.

Падаща решетка

Падащата решетка бе напълно забранена и всички производители бяха принудени да изтеглят от па-зара в САЩ всички креватчета, които притежават тази опция, защото е доказано, че механизмът, който променя нивото на решетката, може да бъде особено опасен за бебето. Ако все пак сте собственици на такова креватче, бихме си позволили да ви препоръчаме да обездвижите решетката, като я захванете с винтове за страниците или поне да я обърнете от страната на стената, като по този начин ще ограничите възможността от инцидент. Разстоянието между пръчките на решетката не трябва да е повече от 6см (или с размера на кенче кока кола), за да сте сигурни, че бебето няма да се приплъзне между тях и да се нарани.

Височината на решетката трябва да е 30 см при горно ниво на матрака и минимум 65 см при долно. Ако леглото не е с подматрачна рамка, а с талашитена плоскост, то тя трябва да е перфорирана на места, за да може въздухът да циркулира през матрака и детето да не се запотява.

Избягвайте креватчета с декоративни елементи в горната част и се уверете, че ръбовете на креватчето са заоблени и добре обработени, когато детенцето започне да се изправя, ще оцените колко важно е това за безопасността му.

Кой е идеалният размер и модел за нашите нужди?

Съществуват най-разпространени стандарта на бебешки креватчета у нас: 120×60см и 140х70см. Бебето ще се чувства еднакво комфортно и в двата, така че съобразете размера на креватчето с пространотвото, където планирате да ао разположите, както и, разбира се, с модела и дизайна на креватче, което ви харесва и би ое впиоало във вашия интериор.

Как да изберем матрак?

Изборът на матрак е много съществен. От него ще зависи удобството и безопаоността на детето ви, затова е важно:

  • матракът да е точно с размера на креватчето. По-малкият матрак може да създаде сериозна опасност бебенцето да се заклещи в пространството между неао и креватчето.
  • матракът трябва да е твърд – макар и меките матраци да ви се струват по-комфортни, те крият риск от задушаване на бебето. Освен това твърдият матрак създава и по-добра стабилност за аръбчето му.

Производителите на матраци предлагат вече много модерни решения за бебета – отделете време, за да се информирате и да направите най-добрия и безопасен избор.

Другите мебели

Изключително важно е да създадете място, където ще преобличате детето. То трябва да ви е удобно, да е стабилно и безопасно и да имате достатъчно пространство около него. Най-добре да си приспособите място за всички важни аксесоари, свързани с преобличането – козметиката, пелените и т.н., така че винаги да са на една ръка разстояние.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара