Ако ви дойда на гости и разлея кафе на новия ви диван, ще се притесня много, а вие вероятно ще ме успокоите. Но ако същото направи съпругът ви, не бих искала да съм там и да чуя как му крещите.

Често надминаваме себе си, за да доставим удоволствие на хора, които значат толкова малко за нас, а наказваме тези, които истински обичаме.

sweethearts-502558_640

Спечелете вечната му любов с по един комплимент на ден

Нужно е да даваме на любимите си това, което инстинктивно даваме на познати и непознати – мила усмивка, жест на учтивост, любезна дума. Превърнете се в жената – извор на неговото самочувствие, и ще бъдете тази, с която той се чувства дълбоко и неизбежно свързан.

Вземете картонче и напишете: „Да не забравям да му правя всеки ден поне по един комплимент – за това какво върши, какво казва, какво отстоява. Да му казвам и показвам колко много значи за мен.“

Слушайте го със сърцето си

Изслушването е истинско изкуство, което може да се овладее. Докато слушате, трябва да престанете да мислите за отговора си и да се опитате да разберете какво ви казва и чувства той.

Сара била обидена и объркана, след като съпругът й я помолил да не идва повече да го гледа, когато играе футбол с приятелите си.

– Какво сбърках? – ме запита Сара,

След като й зададох няколко въпроса, успях да я накарам да признае, че в стремежа си да му помага тя често се е опитвала да го съветва: „Блъфираш твърде често. Може би трябва да тренираш повече. Мислил ли си някога да се захванеш с друг спорт, който да не те разстройва толкова?“

Когато Сара погледна „конструктивната си критика“ от гледната точка на съпруга си, не й беше трудно да открие защо не му е приятно присъствието й на терена.

Следващия път, когато мъжът й се върнал след мача, Са-ра разбрала по лицето му, че нещо не е наред, но все пак попитала:

– Здравей, скъпи. Как мина мачът?

– Не питай – креснал той и хвърлил екипа си на пода.

Сара го прегърнала и казала:

– Съжалявам, че предобедът ти е бил толкова неприятен, но аз съм приготвила любимото ти ястие. Хайде, ела.

Докато обядвали, за нейно учудване лека-полека той започнал да й разказва за мача и когато станали от масата, й казал:

– Благодаря за обяда и за това, че ме изслуша.

Така Сара научила нещо много важно: не предлагай на мъжа до теб разрешения на проблемите. Просто бъди до него, когато иска да сподели болките си с теб, и след това му кажи, че е естествено да се чувства точно така.

Ценете мъжа, а не подаръка

В началото на всяка връзка в знак на любов се дават и приемат подаръци, които като че ли казват „Мисля за теб“ или „Обичам те“.

С течение на времето обаче започваме да изричаме думи като „И колко плати за това?“ или „И какво да правя с това?.“ Винаги съм учила децата си, когато отварят подарък, да мислят не толкова за предмета, колкото за труда, който си е направил този, който го е избирал.

След всеки празник магазините са пълни с жени, които връщат подаръците, направени им от партньорите. Барбара, която работи на щанда за бельо в голям магазин, сподели, че мъжете прекарват толкова много време пред щандовете, докато изберат най-подходящата нощница за съпругата или любимата си, че влудяват всички около себе си. Но когато си тръгнат, са изпълнени с гордост, че са купили най-подходящия подарък. На другия ден съпругите идват и присмивайки се, казват нещо от рода на: „Можете ли да си представите какво ми е купил мъжът ми?“ На Барбара й се иска да заснеме на видео съпрузите, докато пазаруват, защото жена, която види колко време е прекарал съпругът й докато реши какво да избере, никога не би върнала подаръка му.

Когато бяхме в медения си месец, исках съпругът ми да избере парфюм за мен, който той самият харесва. Предполагам, че е помирисал десетки парфюми, докато накрая харесал един доста особен. Каза, че бил много секси и съблазнителен. Според мен миришех на френска проститутка, но тъй като бях лудо влюбена, използвах този сладникав парфюм до последната капчица.

Вслушвайте се в съветите му

Много жени се оплакват, че партньорите им понякога нямат мнение за това къде да отидат, какво да ядат или с какво да се облекат. Забелязала съм, че в началото на всяка връзка мъжете са склонни да правят предложения, но когато непрекъснато ги отхвърлят, те млъкват. Когато съпругът ви предложи да вечеряте в мексикански ресторант, след като определено сте заявили, че нямате конкретни желания, и след това кажете: „Не, нямам настроение точно за това“, с право може да ви каже, че го влудявате. Казвате едно нещо, а имате предвид друго.

Много мъже споделят с мен, че вече не се и опитват да изразят мнение, тъй като то като че ли няма значение. „Съветва се с мен и след това върши точно обратното“ – споделят те. Поне от време на време се съобразявайте с неговото мнение и след това му кажете колко ценен за вас е бил съветът му.

И накрая не забравяйте, че ако ежедневно подхранвате самочувствието му, поемате сериозен риск – да прекарате живота си с него.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара