Фотографска изложба, част от проекта „Живот като на кино“ на Фондация „Стоян Камбарев“, бе открита в Мраморното фоайе на НДК и може да бъде видяна до 24 ноември.

Dessy Tenekedzieva_Zhivot kato na kino

Председателят на Фондацията и продуцент на проекта Деси Тенекеджиева откри събитието и представи фотографа и арт директор Мариета Ценова – знаково име във визуалното съвременно българско изкуство и един от създателите на култовото списание „Егоист“, която работи по излoжбата в сътрудничество с асистентски екип от млади таланти, начело с Димитър Дачев. През цялата вечер звучеше филмова музика, която допълваше кино атмосферата на събитието.

Сред участниците във фотосесиите могат да бъдат забелязани и известни имена от културния ни живот: проф. Георги и Лозанов и съпругата му Галя са Уди Алън и Сларлет Йохансън от филма „Сензацията“, Джони Петков, Джеки Стоев и музиканта Васил Гюров отплаваха в „И корабът пътува“ на Фелини“, Деси Тенекеджиева се превъплъти в образа на Лайза Минели в „Кабаре” на Боб Фос, Антон Георгиев-Бенкса и Константин Вълков оживяха като героите на Копола от „Кръстникът“, а Стефан Китанов и Миленита бяха „Изгубени в превода“ на София Копола.

Georgi Lozanov

И това са само малка част от впечатляващите 33 оригинални фотографии, инспирирани от известни филмови сцени, които Фондация „Стоян Камбарев”  показа вчера.

Изложбата „Живот като на кино“ е първа част от едноименния арт проект на Фондациятa, която събира в едно кино, театър, музика и художествена фотография и се финансира по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., чрез Министерството на културата. Идеята е да се направи интерпретация на влиянието на киното в живота на хората, проекцията му в съвременното изкуство и музикалното му въздействие върху различни социални среди. Изпълнителен продуцент  е Активист 38.

В проекта участват и деца, ученици и студенти. Общото между всички са интереса, любопитството и любовта към киното, привързаността към любими герои, филмови звезди и към филмовата музика.

Breakfast at Tiffany's my

Изборът на лентите е селекция от филмови течения, маркирали миналия век – италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи. Ето и още някои от лентите, вдъхновили фотографиите: „До последен дъх”/реж. Ж.Л. Годар/, „Модерни времена” /реж. Чарли Чаплин/ , „Ах този джаз” /реж. Боб Фос/, „Закуска в Тифани”/ реж. Блейк Едуардс/, „Списъкът на Шиндлер” /реж. Стивън Спилбърг/, „Циганско време”/ реж. Емир Кустурица/ и много други. Не са пропуснати и няколко български филма, сред които се откроява „Козият рог” на Методи Андонов.

Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, вдъхновени са от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение. Визиите са индиректни препратки, сходства в интериори, лица, ситуации, разпознаваеми визуални кодове, физическа прилика с актьорите или реални истории, свързани с филмови сценарии. Например емблематичният кадър от „Закуска в Тифани“ е сниман пред книжарница „Нисим“ на семейството на Валери Петров, а не пред най-скъпия бижутерски магазин в света. Фотосесиите са реализирани на много и разнообразни локации в София, Банкя, Варна, Каварна, Шабла, влака за Пловдив, изоставеното „Морско казино“, клубове, кухни, хотели.

Арт събитието събра много любители на кино и фотографското изкуство, гости, приятели и партньори на Фондацията и разбира се, голяма част от 90-те участника във фотосесиите, всички от различни възрасти, професии, образование, културни интереси, от различни социални и етнически групи.

Cabaret

Поп звездата Миро също уважи събитието, а Деси Тенекеджиева обяви, че той е важна част от същинската част на проекта „Живот като на кино”, а именно големите концерт-спектакли с филмова музика, мултимедия и съпътстващата ги фотографска изложба, с музикален продуцент  маестро Страцимир Павлов, които ще се осъществят през март и април следващата година в пет български града.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара