Новото „Божоле“ бе представено на специална церемония в резиденция „Бояна“ от Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).

Beaujolais_Nouveau'15

Традиционният ритуал за младото френско фино бе под патронажа на Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, и в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев.

Празникът на виното тази година преминава под знака на честването на свободата и живота. Над 1500-те гости, представители на бизнеса, дипломатическия, политическия и културен елит, почетоха жертвите на терористичните актове с едноминутно мълчание. Последва акапелното изпълнение на химна на Франция, към което се присъединиха много от присъстващите.

Snimka_2

„Денят на Божолето” традиционно се празнува в цял свят и тържественото представяне започва с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Този ритуал се спазва и в България, където всяка година в третия четвъртък от ноември започва консумацията на младото френско вино. Едва след това, според Закона за виното във Франция, може да стартира продажбата му на световния пазар.

Счита се, че първоначално „Божолето“ е консумирано от работниците по френските лозя в регион Божоле, за да отбележат края на гроздобера. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион и други градове в областта. През 1960 г. местният винопроизводител Жорж Дюбоф открил потенциала на приятната напитка и решил да промотира виното като измисля състезание в това кой ще достави първата бутилка от него в Париж. От тогава насам тази традиция се е разпространила по целия свят. Виното става толкова популярно, че всяка година има над 70 млн. бутилки, които се доставят в над 110 страни в света.

Приблизително 1/3 от гроздето в областта Божоле се използва за младото вино. Гроздето задължително се бере ръчно, поради специфичния процес на ферментация. Всяка година ароматът на „Божоле” е различен. Това е и причината при предварителните дегустации на новата реколта да се зародят спорове дали то ще има вкус на банан и малина или на череши и сочни плодове. В следствие на т.нар. въглекисела ферментация „Божоле Нуво” е леко и приятно за пиене и запазва свежия плодов вкус, без да добавя горчиви танини от ципата на гроздето.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара