Във връзка със Световния ден на тоалетната, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изтъкна, че липсата на елементарни санитарни условия при една трета от световното население води до много болести и смъртни случаи, съобщава Асошиейтед прес.

greek-island-326725_640

Според данни на ООН около 2,4 милиарда души на нашата планета не ползват тоалетни с течаща вода, а около 1 милиард души въобще не ползват тоалетни и се облекчават под открито небе.

Според програмата на ООН за Целите на хилядолетието за развитие, които трябва да бъдат постигнати тази година, трябва да се намали наполовина процентът от населението, който няма елементарен достъп до основни санитарни условия. Но тази цел няма да бъде постигната. Другата задача, която си поставя Световната организация, е към 2025 година да бъде премахнато ходенето по голяма нужда на открито.

Световният ден на тоалетната се отбелязва от 2014 г. с резолюция A/RES/67/291 на Общото събрание на ООН от 24 юли 2013 г., с цел да се насочи вниманието на обществеността към проблемите на хората, лишени от основни санитарни условия. В периода от 2002 г. до 2013 г. денят се отбелязва с решение на първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур (19-21 ноември 2001), на която е учредена и организацията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара